Hartmannin maski
Apua tähtivalokuvauksen tarkennusongelmaan 

Jokainen tähtivalokuvausta harrastanut on varmasti huomannut miten kuvan tarkentaminen kaukoputken polttotasolla on suunnaton ongelma - olipa kyse halvasta web-kameramuunnelmasta, järjestelmäkamerasta tai ammattilaisten käyttämästä erityisestä tähtivalokuvauskamerasta.  Joskus tarkennus tuntuu aivan ylivoimaiselta. Seuraavassa kerrotaan halvasta ja yksinkertaisesta apuvälineestä eli ns. Hartmannin maskista.

Ratkaisuja tarkennusongelmaan on toki muitakin.  Yksinkertaisin on mielestäni kaksoistähden käyttö kaukoputken kuvan tarkentamisessa.  Tarkoitukseen sopii hyvin Joutsenen tähdistön Beta-tähti eli Albiero: kun molemmat komponentit ovat kuvassa teräviä, myös valokuvaus onnistuu.  Toinen tarkennusmenetelmä on kääntöpeili eli flip mirror.  Se sijoitetaan kaukoputkeen okulaarin paikalle.  Siinä on kääntöpeili, joka johtaa valon joko kameraan tai okulaariin.  Kun kuva okulaarissa on terävä, peili käännetään sivuun ja valo pääsee kameraan. Varsinainen tarkennus tehdään tässäkin käsin.

Kehittynein ja myös kallein menetelmä on automaattinen fokusointi.  Tällöin yleensä kaukoputken oma tarkennuslaitteisto poistetaan ja tilalle asennetaan esimerkiksi amerikkalaisen JMI:n valmistama moottoroitu fokusointilaite.  Se tarkentaa kuvan mittaamalla sähköisesti kuvakentässä näkyvän tai näkyvät tähtimäiset pisteet ja tarkentaa ne mahdollisimman pieniksi.

Entä jos Albiero ei näy kunnolla, tai tarkennus kaksoistähden avulla ei riitä, tai jos rahat eivät riitä kääntöpeiliin tai automaattisen fokusointilaitteeseen?

Tällöin apuna voi olla yksinkertainen ja halpa Hartmannin maski.  Se ei ole lopullinen ratkaisu, mutta helpottaa käsin tehtävää kuvan tarkentamista.

Hartmannin maskin malli on alla:


Idea on yksinkertainen: kaukoputken pää peitetään pahvilla, jossa on kaksi tai kolme reikää.  Niiden tulee olla kohtuullisen isoja, sillä muutoin himmeät kohteet eivät näy ainakaan pienillä kaukoputkilla.  Lisäksi reikien tulee olla mahdollisimman kaukana keskipisteestä, jotta peilikaukoputkien keskellä olevat apupeilit eivät satu reikien kohdalle.

Rakensin itse Hartmannin maskin ostamalla paikallisesta Tiimarista mustaa askartelupahvia.  Leikkasin siitä 22 cm ympyrän muotoisen palan pitämällä mallina 200 mm kaukoputkeni suojusta, siis noin 2 cm isomman kuin putki.  Tähän leikkasin kolme reikää käyttäen apuna tyhjien jogurttipurkkien pohjia.  Lopuksi leikkasin kartonkiin viiltoja siten, että vajaan 2 cm alue taittui sisään muodostaen sivulta katsoen matalan lieriön. Lopputuloksena oli seuraavan näköinen viritelmä 200-millisen kaukoputken edessä:

Mitä kokemuksista voisi kertoa?
Maski toimii ja on jopa selvästi parempi kuin käsin tehtävä tarkennus yhden tähden avulla.  Jos tarkennus ei ole kohdallaan, okulaarissa tai web-kameran kuvassa näkyy kolme tähteä.  Kun ne sulautuvat yhteen, tarkennus on kohdallaan.
Parin yön kokemuksen jälkeen sanoisin, että Hartmannin maski on parempi kuin käsitarkennus, mutta taikatemppu se ei silti ole.  Kolmireikäinen pahvi auttaa tarkentamista, mutta lyhytpolttovälisten ja pienellä ccd-kennolla varustettujen digitaalikameroiden tarkennusongelmaa se ei ratkaise, helpottaa ehkä hieman.

Hartmannin maskia käytettäessä on lopuksi muistettava ottaa maski pois kaukoputken edestä! Muutoin kuvat ovat tarkkoja, mutta himmeitä...  sanoo nimimerkki, kokemus on.

Linkkejä:

http://www.amtsgym-sdbg.dk/as/ccdfocus.htm
 -lisäohjeita Hartmannin maskin rakentamiseen
http://www.jimsmobile.com/
 -autofokuslaitteiden vamistaja
http://www.scopetronix.com/guiders.htm
 -flip-mirror -laitteiden jälleenmyyjä


[ Etusivulle | jmantyla@kaapeli.fi ]