Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Tutkimus > Ihmisoikeudet ja globalisaatio
Ei-valtiollisten toimijoiden vastuu ihmisokeusrikkomuksista

(Accountability for Human Rights Violations Committed by Non-State Actors, Three parts.) 
Åbo Akademin Ihmisoikeusinstituutti, Turku 2002.

Engström, Viljam:
Monikansallliset yhtiöt ja ihmisoikeusvastuu

Raportti käsittelee monikansallisten yhtiöiden vastuuta ihmisoikeusrikkomuksista. Perinteinen käsitys siitä, että vain valtiot ja valtiolliset instituutiot voivat joutua vastuuseen ihmisoikeusrikkomuksista, on muuttumassa pikku hiljaa, mutta prosessi on kuitenkin vasta alkuvaiheissaan. Vastuukysymys monikansallisten yhtiöiden tekemistä ihmisoikeusrikkomuksista on osittain epäselvä. Tässä raportissa keskustellaan eri lähestymistavoista monikansallisten yhtiöiden saattamiseksi vastuunalaisiksi ihmisoikeusrikkomuksista. Vastuukysymystä tarkastellaan mm. kansainvälisen ja kansallisen oikeuden näkökulmasta, sekä toisaalta valtion, yhtiöiden ja yksilön vastuuta ja niiden suhdetta yhtiöiden tekemiin rikkomuksiin.
Koko tutkimus

Finell, Peter: 
Ei-valtiollisten toimijoiden vastuu julmuuksista vähemmistöryhmiä kohtaan ihmisoikeuksien ja kansainvälisen rikosoikeuden mukaan

Tutkimuksessa käsitellään sitä, kuinka ei -valtiolliset toimijat voivat joutua vastuuseen vähemmistöryhmiä kohtaan tehdyistä ihmisoikeusloukkauksista. Aihetta käsitellään sekä kansainvälisten ihmisoikeuksien että kansainvälisen rikosoikeuden näkökulmasta. Perustavaa laatua oleva ero näiden kahden lähestymistavan välillä on se, että ihmisoikeudet velvoittavat valtiot kunnioittamaan ja takaamaan ihmisoikeudet alueellaan, kun taas rikosoikeuden mukaan vastuun kantavat yksilöt. Yhdessä nämä kaksi lähestymistapaa täydentävät toisiaan. 
Koko tutkimus

Heikkilä, Mikaela:
Ei-valtiollisten toimijoiden vastuu terroriteoista

Tutkimuksen aiheena on kansainvälisen rikosoikeuden ja kansainvälisten rikostuomioistuinten rooli terrorismin vastaisessa kamppailussa. Tutkimus arvioi kriittisesti olemassa olevaa lainsäädäntöä ja pohtii sitä, kuinka tarpeellista uusi lainsäädäntö lopulta on terrorismin kitkemiseksi. Painopiste on lainsäädännössä, jonka mukaan myös ei-valtiolliset toimijat saadaan vastuuseen kansainvälisistä terroriteoista. 
Koko tutkimus