EU:ssa ilmenevästä rasismista on vaikeaa saada luotettavaa tietoa. Eri maista saatuja tietoja on hankala vertailla keskenään, mikä johtuu muun muassa rasististen rikosten raportointikäytäntöjen vaihtelevuudesta. Esimerkiksi Italiassa, Portugalissa, Kreikassa ja Espanjassa poliisin rikosilmoitusjärjestelmässä ei ole lainkaan käsitettä rasistinen rikos.
Myös rasistisesta rikollisuudesta kerätyn tiedon määrä ja laatu eroavat toisistaan tuntuvasti. Uusien unionin jäsenmaiden joukosta ainoastaan Tšekin tasavalta, Unkari, Puola ja Slovakia keräävät tietoa rasistisesta väkivallasta ja rikollisuudesta.
Suomessa rikoksen mahdollinen rasistinen motiivi on selvitettävä rikosilmoitusta kirjattaessa. Poliisin velvollisuus on varmistaa, että teon mahdollinen rasistinen motiivi selvitetään, sillä se on rangaistuksen koventamisperuste.
Suomessa kuten muuallakin unionissa rasistisen rikoksen uhri on usein pakolainen tai turvapaikanhakija. Usein myös romanit joutuvat rasististen rikosten uhreiksi. Vuonna 2004 poliisin selvityksen mukaan Suomessa ilmoitetuista rasistisista rikoksista oli 15 prosentissa uhrina romani.