Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Euroopan unioni > Rasismi ja muukalaispelko
Rasismi ja muukalaispelko

EU:n ihmisoikeuspolitiikan tavoitteena on rasismin ja syrjinnän torjuminen. Unionin perusoikeuskirjassa vahvistetaan kaikkien yhdenvertaisuus lain edessä, kielletään kaikenlainen syrjintä ja asetetaan unionille velvollisuus kunnioittaa kulttuurista, uskonnollista ja kielellistä monimuotoisuutta.

Tavoitteen saavuttamiseksi hyväksyttiin Amsterdamin sopimuksen (2000) yhteydessä ns. yhdenvertaisuus direktiivi, joka kieltää kaikenlaisen syrjinnän tai häirinnän rotuun tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, vammaisuuteen ja sukupuoliseen suuntautumiseen perustuen. Direktiivissä säädetään myös, että kunkin jäsenvaltion on perustettava elin edistämään yhdenvertaista kohtelua. Määräaika direktiivin voimaansaattamiseksi päättyi heinäkuussa 2003.

Rasismin ja muukalaispelon torjunnasta on viime vuosina tullut myös yksi unionin ulkosuhdepolitiikan avainkysymyksistä. On ymmärretty, että jos halutaan toimia vakuuttavasti kansainvälisesti, on varmistettava, että rasismia ja muita suvaitsemattomuuden muotoja vastaan taistellaan tehokkaasti myös EU:n rajojen sisällä.

Positiivisesta kehityksestä huolimatta myös päinvastaista kehitystä on ilmennyt: siirtolaisten ja vähemmistöjen oikeuksia rajoitetaan ja maahanmuutto- ja kansalaisuussäädöksiä tiukennetaan. Esimerkki erilaisuuden tukahduttamisesta on myös näkyvien uskonnollisten tunnusten käytön rajoittaminen.

Tiedonkeruun haasteellisuus

EU:ssa ilmenevästä rasismista on vaikeaa saada luotettavaa tietoa. Eri maista saatuja tietoja on hankala vertailla keskenään, mikä johtuu muun muassa rasististen rikosten raportointikäytäntöjen vaihtelevuudesta. Esimerkiksi Italiassa, Portugalissa, Kreikassa ja Espanjassa poliisin rikosilmoitusjärjestelmässä ei ole lainkaan käsitettä rasistinen rikos.

Myös rasistisesta rikollisuudesta kerätyn tiedon määrä ja laatu eroavat toisistaan tuntuvasti. Uusien unionin jäsenmaiden joukosta ainoastaan Tšekin tasavalta, Unkari, Puola ja Slovakia keräävät tietoa rasistisesta väkivallasta ja rikollisuudesta.

Suomessa rikoksen mahdollinen rasistinen motiivi on selvitettävä rikosilmoitusta kirjattaessa. Poliisin velvollisuus on varmistaa, että teon mahdollinen rasistinen motiivi selvitetään, sillä se on rangaistuksen koventamisperuste.

Suomessa kuten muuallakin unionissa rasistisen rikoksen uhri on usein pakolainen tai turvapaikanhakija. Usein myös romanit joutuvat rasististen rikosten uhreiksi. Vuonna 2004 poliisin selvityksen mukaan Suomessa ilmoitetuista rasistisista rikoksista oli 15 prosentissa uhrina romani.

     
 
Muissa osioissa

Vuonna 2004 komissio ryhtyi toimiin neljää jäsenvaltiota vastaan direktiivien määräysten rikkomisen ja sen voimaansaattamisen viivästymisen ja puutteellisuuden vuoksi. Komissio nosti kanteen myös Suomea vastaan. Suomen osalta direktiivin täytäntöönpano oli viivästynyt Ahvenanmaan maakunnassa. Suomi myönsi vastineessaan (6.9.2004) kanteen oikeaksi. Asiaa koskeva maakuntalainsäädäntö astui voimaan joulukuussa 2005.

Euroopan rasismin ja muukalaispelon seurantakeskus EUMC

 
Muualla verkossa