Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Euroopan unioni > Turvapaikka ja maahanmuutto
Turvapaikka ja maahanmuutto

Vaikka EU:lla ei ole yhtenäistä pakolaispolitiikkaa, tietyt yhteiset pelisäännöt alueella kuitenkin vallitsevat.

Mihin EU:n turvapaikkapolitiikka perustuu?

okainen EU-maa on sitoutunut YK:n pakolaissopimuksen ja sitä täydentävän lisäpöytäkirjan säännöille, jotka luovat puitteet pakolaisten suojelulle ja asettavat ehtoja myös kansalliselle lainsäädännölle.

Viime vuosina huolta on herättänyt pakolaissopimuksen rajoitettu tulkinta. Tulkintaeroista johtuen pakolaisen määritelmää on tulkittu kapeasti ja paikoin valikoivasti. Yhdenmukaisuutta ei ole aina ollut myöskään turvapaikan tarpeen kriteereistä.

Jäsenmaita sitovat sopimukset

EU-lainsäädäntöön kuuluvat Schengen-sopimus ja Dublin-asetus säätelevät Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikkaa, rajavalvontaa ja vapaata liikkumista sekä määrittävät turvapaikkahakemusten käsittelyvastuun.

Schengen-sopimuksen (1986) tarkoituksena on luoda alue, jossa väestön liikkuminen maasta toiseen on täysin esteetöntä. Sopimukseen sisältyy kansalaisten henkilötarkastusten poistaminen eurooppalaisten sopimusvaltioiden välisillä rajoilla. Schengen-sopimuksessa on myös määrätty sakkorangaistus ja velvollisuus matkustajien kuljettamisesta takaisin lähtömaahan niille kuljetusyhtiöille, jotka tuovat alueelle sopimusvaltioiden ulkopuolisia kansalaisia, joilla ei ole passia ja/tai viisumia.

Dublin-sopimuksen (nykyään korvattu ns. Dublin-asetuksella) pääperiaate on, että turvapaikanhakijan on haettava turvapaikkaa ensimmäisestä EU maasta, jossa hänen on mahdollista ottaa yhteyttä viranomaisiin. Mikäli turvapaikka evätään, päätös pätee koko EU:n alueella. Jos turvapaikkaa haetaan uudestaan jostakin toisesta EU:n jäsenvaltiosta, kyseisellä valtiolla ei ole velvollisuutta tutkia hakemusta. Turvapaikanhakija voidaan palauttaa maahan, jossa hän on jättänyt ensimmäisen turvapaikkahakemuksen.

EU:n jäsenvaltioiden vaihtelevat turvapaikkakäytännöt tekevät Dublin-menettelystä erittäin ongelmallisen. Turvapaikanhakijan odotettavissa oleva päätös vaihtelee jäsenvaltioissa laajasti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sama henkilö voi yhdessä jäsenvaltiossa saada kielteisen päätöksen, kun toisessa valtiossa hänen katsottaisiin olevan suojelun tarpeessa.

     
 
Muissa osioissa

EU:n turvapaikkapolitiikan harmonisointi

Rasismi ja muukalaispelko

Pelaa Amnestyn turvapaikkapeliä

Mot alla odds

 
Julkaisuja aiheesta:

ECRE (European Council on Refugees and Exiles), 2006: Euroopan rooli pakolaisten suojelussa. The Way Forward - Muutoksen ohjelma.

Också på svenska: Europas ansvar att skydda flyktingar. The Way Forward - En agenda för förändring.

Väestöliitto: "Kohti toivoa. Naiset ja kansainvälinen muuttoliike. Siirtolaisten lisääntymisterveys kehitys- ja ihmisoikeuskysymyksenä." Tiivistelmä YK:n väestörahaston vuosiraportista State of the World Population 2006.

 
Hyödyllisiä linkkejä: