Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Euroopan unioni > Euroopan parlamentti
Euroopan parlamentti

Euroopan unionin kansanedustuslaitoksena toimii parlamentti, jonka jäsenet valitaan suorilla vaaleilla viideksi vuodeksi kerrallaan. Jokaisella jäsenvaltiolla on väkilukuun suhteutettu määrä edustajia. Suomella on edustajia 14. Yhteensä parlamentin jäsenmäärä on 732.

Parlamentin toiminta

Parlamentti osallistuu unionin lainsäädäntötyöhön, talousarvion käsittelyyn ja päättää budjetin harkinnanvaraisista menoista. Lisäksi se hyväksyy komission jäsenistön ja puheenjohtajan sekä nimittää Euroopan oikeusasiamiehen.

Euroopan parlamentti osallistuu unionin ihmisoikeuksia ja demokratiaa edistävään työhön laatimalla päätöslauselmia ja mietintöjä, järjestämällä vierailuja kolmansiin maihin sekä esittämällä suullisia ja kirjallisia kysymyksiä ihmisoikeuksiin liittyen. Lisäksi se julkaisee vuosittain mietinnön maailman ihmisoikeustilanteesta ja Euroopan unionin ihmisoikeuspolitiikasta. Mietinnöissä ja sitä koskevassa päätöslauselmassa on viime vuosina käsitelty pääasiassa ihmisoikeuksia ja terrorismia, lisääntymisterveyttä ja vammaisten oikeuksia.

Euroopan parlamentti antaa myös vuosittain päätöslauselmia ja mietintöjä perusoikeuksista EU:ssa. Vuodesta 2000 alkaen on laadittu vuotuinen mietintö perustuen Euroopan unionin perusoikeuskirjaan.

Unionin kansalaiset ja jäsenvaltioissa asuvat henkilöt voivat tehdä vetoomuksia, jotka koskevat unionin eri toimialoja. Nämä vetoomukset käsitellään parlamentissa, ja monet niistä ovat koskeneet syrjintää.



     
 
Muissa osioissa