Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Euroopan unioni > Ihmisoikeuksista käytävät vuoropuhelut
Ihmisoikeuksista käytävät vuoropuhelut

Ihmisoikeuksia pyritään edistämään käynnistämällä yleensä kahden valtion välisiä vuoropuheluja. Tällä hetkellä EU käy ihmisoikeusvuoropuhelua Kiinan, Iranin ja Venäjän kanssa. Keskusteluja käydään myös USA:n, Kanadan, Japanin, Uuden Seelannin ja EU-ehdokasvaltioiden kanssa.

Kiinan kanssa on käyty vuoropuhelua säännöllisesti kahdesti vuodessa jo kymmenen vuoden ajan. Keskustelunaiheita ovat viime aikoina olleet mm. kuolemanrangaistus, kidutus, vähemmistöjen oikeudet, sanan- ja ilmaisunvapaus sekä kansainvälisten ihmisoikeussopimusten hyväksyminen. Lisäksi Tiibetin tilanne ja Kiinan työleirit ovat olleet aiheita, joista on säännönmukaisesti keskusteltu. EU on huolestunut siitä, että hyvistä vuoropuheluista huolimatta Kiinan ihmisoikeustilanne on edistynyt vain vähän.

EU käynnisti ihmisoikeusvuoropuhelun Iranin kanssa vuonna 2002. Keskeisenä tavoitteena on ollut Iranin liittyminen kaikkiin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Keskustelun aiheina ovat olleet mm. kidutuksen poistaminen, syrjinnän vastustaminen, naisten ja vähemmistöjen oikeuksien turvaaminen sekä kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien kehittäminen. Vuoropuhelu Iranin kanssa ei kuitenkaan ole ollut täysin ongelmatonta. Esimerkiksi joillekin kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen edustajille ei ole myönnetty viisumeita Iraniin.

Venäjä ja EU aloittivat ihmisoikeuksia koskevat neuvottelut vuonna 2005. Huomio kiinnitettiin erityisesti ihmisoikeustilanteeseen Tšetšeniassa. Neuvotteluissa keskusteltiin myös tiedotusvälineiden vapaudesta ja vähemmistöjen asemasta Venäjällä yleensä.

Yhdysvaltojen kanssa on kartoitettu mahdollisuuksia syventää yhteistyötä. EU:n ja Yhdysvaltain suhteessa on kuitenkin ristiriitoja, jotka liittyvät muun muassa suhtautumiseen kuolemanrangaistukseen, lapsen oikeuksia koskevaan yleissopimukseen, kansainväliseen rikostuomioistuimeen ja lisääntymisoikeuksiin. Vaikka neuvottelut ovat olleet hankalia, edistysaskeliakin on otettu.



     
 
Muissa osioissa