Ensimmäisen Euroopan yhteisöjen perustamissopimuksen, vuoden 1951 Pariisin sopimuksen allekirjoitti kuusi maata: Italia, Alankomaat, Belgia, Luxemburg, Ranska ja Saksa. Sen jälkeen unioniin on liittynyt uusia jäseniä, ja perussopimuksiksi luokiteltuja sopimuksia on allekirjoitettu lisää. Perussopimuksia ovat muun muassa Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamissopimuksen (Pariisin sopimus) lisäksi Roomassa solmittu Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) perustamissopimus ja Euroopan talousyhteisön perustamissopimus. Näihin rinnastetaan myös sopimus Euroopan unionista (Maastrichtin sopimus). Lisäksi perussopimuksiksi lasketaan joukko sopimuksia, jotka muuttavat ja täydentävät perussopimuksia ja unionisopimuksia.
Viimeisin perussopimus on sopimus Euroopan perustuslaista, jonka allekirjoittivat 25 jäsenvaltion ja 3 ehdokasmaan valtion- ja hallitusten päämiehet Roomassa 2004. Uuden perustuslain tarkoituksena on yhdistää ja korvata kaikki nykyiset perussopimukset.
Euroopan perustuslaki tulee voimaan vasta sen jälkeen, kun se on hyväksytty kaikissa allekirjoittajamaissa kunkin maan perustuslakimenettelyä noudattaen. Tällöin jäsenvaltiot ratifioivat sopimuksen. Sopimus on tällä hetkellä vaakalaudalla, sillä Ranska ja Hollanti ovat hylänneet sen kansanäänestyksissään.