Maailman sosiaalifoorumi sotaa ja imperialismia vastaan

Tammikuussa pidetty neljäs Maailman sosiaalifoorumi kokosi Mumbaihin, Intiaan yli 100 000 osanottajaa. Tapahtuma oli voimakas mielenosoitus sotaa, eriarvoisuutta ja imperialismia vastaan.
Sosiaalifoorumin puitteissa järjestettiin satoja keskustelutilaisuuksia, lukuisia mielenosoituksia, teatteri- ja elokuvatapahtumia ja nuorisoleiri. Ay-liikkeellä, sodanvastaisilla liikkeillä, naisjärjestöillä ja monilla muilla oli lisäksi foorumin puitteissa omia kansainvälisiä tapaamisia.

Aiempiin sosiaalifoorumeihin verrattuna Mumbain foorumiin osallistui paljon enemmän tavallisia työläisiä ja maaseudun köyhiä.

Intialaisille se oli myös vaihtoehto maata johtavan BJP-puolueen linjalle, joka on omalaatuinen sekoitus hindufundamentalismia, uusliberalismia ja USA:n sotapolitiikan tukemista.

Sotaa ja miehitystä vastaan 20. maaliskuuta

Sosiaalifoorumin osana oli yhteiskunnallisten liikkeiden edustajien yleiskokous, joka hyväksyi kolmen illan keskustelujen jälkeen yhteisen toimintavetoomuksen. Siinä asetetaan tärkeimmäksi tehtäväksi kansainvälinen Irakin sodan ja miehityksen vastainen toimintapäivä 20.maaliskuuta. Siihen liittyy monissa maissa kampanja USA:n ulkomaisia tukikohtia ja presidentti Bushin sotapolitiikkaa rahoittaneita suuryhtiöitä vastaan.

Toinen keskeinen kampanja tähtää julkisia palveluja uhkaavien Maailmankauppajärjestön GATS-neuvottelujen pysäyttämiseen. Julkisten palvelujen laajenevaan yksityistämiseen tähtäävän GATS-sopimuksen laajentamista ajaa USA:n ohella innokkaasti Euroopan unioni. Suomenkin hallituksen siunaama EU:n perustuslakiesitys antaisi unionille entistä enemmän valtaa tällaisissa ratkaisuissa.

Vetoomus sisältää monia muitakin aloitteita kansainvälisestä naisten päivästä maanviljelijöiden oikeuksien puolustamiseen.

Sosialismin haasteet

Maailman sosiaalifoorumin onnistumisessa oli Intian kahden suuren kommunistisen puolueen tuella tärkeä merkitys. Intian hallitus ja Mumbain kaupunki eivät tukeneet tapahtumaa millään tavoin.

Intian kommunististen puolueiden teoreettiset lehdet järjestivät foorumin puitteissa kolmipäiväisen seminaarisarjan imperialismista ja sosialismin haasteista tänään. Lisäksi ne järjestivät foorumin virallisen ohjelman ulkopuolella myös kommunististen puolueiden edustajien kansainvälisen tapaamisen. Näihin tapahtumiin osallistui Suomesta vain SKP.

Seuraavaksi Suomen sosiaalifoorumi

Sosiaalifoorumi ei ole vain kansainvälinen tapahtuma. Se on eräänlainen “liikkeiden liike”, jonka puitteissa kehitetään vaihtoehtoja kapitalistiselle globalisaatiolle ja yhteistoimintaa toisenlaisen maailman puolesta.
Suomessa pidetään järjestyksessä kolmas sosiaalifoorumi Helsingin suomenkielisellä työväenopistolla 3.-4.huhtikuuta. Mumbain haaste Suomen sosiaalifoorumin valmisteluihin on muidenkin kuin kansalaisaktiivien osallistumisen lisääminen sekä työväenliikkeen ja uusien kansalaisliikkeiden yhteistyön laajentaminen.

YRJÖ HAKANEN
SKP:n puheenjohtaja