[Verkkoanalyysi-kurssi] [Luento-ohjelma]

Muistin politiikka

(luentoa varten tehty muistiinpano)

Analyysin tavoitteena on tietoverkkoihin liittyvien olennaisten ja pysyväisluontoisten kysymysten tunnistaminen ja puhtaaksiviljeleminen. Siksi haluan puhua muistin politiikasta.

Mitä tarkoitan muistin politiikalla? Tsekkiläinen kirjailija Milan Kundera menee suoraan asian ytimeen, lauseellaan "Ihmisen taistelu valtaa vastaan on muistin taistelua unohdusta vastaan". Kunderan kertomus, jossa hän esittää tämän lauseen (teoksessa Naurun ja unohduksen kirja) sijoittuu Prahan kevääseen vuonna 1968. Sen historiallinen konteksti on taistelu valtaa vastaan, joka epäonnistui ja murskattiin, ja jonka valtaapitävät tahtoivat ihmisten unohtavan mahdollisimman nopeasti ja täydellisesti.

Mutta Kunderan ajatuksella on myös yleismaailmallinen merkitys. Kaikessa elliptisyydessän ja yksinkertaisuudessaan, lause "ihmisen taistelu valtaa vastaan on muistin taistelua unohdusta vastaan" hipoo itsestäänselvyyttä, truismia. Sen sanoma lähenee esimerkiksi tätä: Ihminen elää vielä, koska hän jaksaa taistella kuolemaa vastaan. Tai, hieman erilaisesta näkökulmasta, myös tätä: Hänen päässään liikkuu vielä jotakin, hän ei ole kokonaan menettänyt tajuntaansa.

Sillä muisti on vain toinen nimitys ihmiselämälle, tai -hengelle. Unohtaminen ja unohdus taas, ovat vain kuolemisen ja kuoleman vaihtoehtoisia määritelmiä.

Kuten sanottu, Kundera tarkoittaa poliittista valtaa, jota vastaan ihminen taistelee muistamalla, siis onnistuessaan pitämään mennyttä aikaa, jolloin vallan kumoaminen vielä tuntui mahdollisena, elävänä mielessään. Mutta valta ei ole välttämättä poliittista. Ihminen kohtaa vallan myös luonnossa, työyhteisöissä ja ihmissuhteissa. Myös näissä, muissa kuin poliittisisssa yhteyksissä, ihminen ponnistelee valtaa vastaan, ja yhtä lailla muistaen, muistiinsa ja muistoihinsa nojautuen.

Mitä tekemistä tällä kaikella on tietoverkon kanssa? Haluan muistuttaa eräästä varsin ilmeisestä asiasta: tietotekniikka on muistitekniikkaa. Se on inhimillisen muistin laajennus ja apuväline. Tiedän, että tämä määritys yksinkertaistaa, sillä tietokoneet ja tietoverkko ovat myös toiminnan ja operaatioiden tekniikkaa. Ensimmäistä sähköistä tietokonetta tarvittiin atomipommin rakentamiseen. Siinä tietotekniikkaa käytettiin lähinnä numeromurskaajana, number cruncherina. Voimme tietenkin yrittää ilmaista tätä jotenkin niin, että atomipommia rakentavat fyysikot, insinöörit ja työläiset eivät olis kyenneet pitämään päässä, toisin sanoen muistamaan, sellaisia valtavia määriä lukuja ja laskutoimituksia, joita tuo tehtävä heiltä vaati. En minä kuitenkaan tuollaista muistamista tarkoittanut kiinnittäessäni huomiota siihen ilmiselvään tosiasiaan, että ihminen on kehittänyt informaatioteknologian oman muistinsa tehostamiseksi, jotta hän osaisi menestyksellisesti jatkaa kamppailuaan kaikkia elämänvastaisia voimia vastaan. Vaan tarkoitin valtavia levymuisteja, sähköisiä säkeitä, elektronista proosaa, sanomalehtien mittaamattomia onlinearkistoja (joita tietosuojeluvaltuutettu Jorma Kuopus vastustaa tulkinnan mukaan rikkovat henkilörekisterilakia vastaan). Tarkoitin virtuaalikirjastoa sen lähes käsittämättömässä kokonaisuudessaan. Lyhyesti sanoen, Tarkoitin tietoverkkoa.

Miten sitten politiikka astuu mukaan kuvaan? Kahta tietä: ensinnäkin ihmisen yksityiselämän kautta. Koska ihmisen jäljet voidaan jäljittää tietoverkosta. jonne ne ovat jääneet (muistiin).Toiseksi: julkisuuden kautta. Olemme tietoverkon analyysikurssilla olleet jo aikaisemmin kosketuksissa tämän teesin kanssa. Tietoverkko on uusi julkisuusrakenne. uusi. Tietoverkko on poliittisen valitsijan ja poliittisen päättäjän uusi muistikone.

to be continued


book@kaapeli.fi