From book@katto.kaapeli.fiSun Mar 31 10:46:58 1996
Date: Sat, 30 Mar 1996 16:19:54 +0200 (EET)
From: Mikael Book 
To: tt-keskustelu@katto.kaapeli.fi
Subject: Kiitospuheenvuoro

Kaapelisolmun tiedonjulkistamispalkinto

Tiedonjulkistamispalkinnon saivat eilen [29.03.96] mm. "kirjastonjohtaja Erkki Lounasvuori, tekniikan ylioppilas Jyrki Kuoppala ja toimitusjohtaja Mikael Böök Kirjakaapelin kautta tapahtuvasta tiedonjulkistamistyöstä". Palkinnon perusteluissa sanottiin seuraavasti:

"Helsingin kaupunginkirjaston Kirjakaapeli ja sen pilottiprojekti Kaapelisolmu ovat vaikuttaneet ratkaisevasti suomalaisen kirjastolaitoksen linjauksiin tietoyhteiskunnan rakentumisessa. Kirjakaapelin maailmanlaajuisesti verrattuna nopea vastaus ajan ja ympäröivän yhteiskunnan haasteeseen ja tarpeeseen tuotti toimipisteen, joka tarjoaa kansalaisille vapaan ja maksuttoman pääsyn monipuolisin uusin välinein sähköiseen tiedon maailmaan. Kansalaiset pääsevät myös itse tuottamaan ja muokkaamaan tietoa eri tavoin. Kirjakaapeli on laajalla julkisuudellaan ja tiedotustoiminnallaan toiminut mallina muille kirjastoille ja luonut ulkomaille kuvan korkeatasoisesta kirjastolaitoksestamme."
Olen saanut onnitteluja :-) Päivän radiouutisia kuunneltuaan vanha setänikin, joka aikoinaan on palvellut erilaisissa johtotehtävissä elinkeinoelämässä, soitti ja kysyi olenko nykyään tirehtööri, mikä ihmetytti häntä suuresti. Ja mitä se Kirjakaapeli tarkemmin sanoen tekee, hän kysyi. Silloin tajusin, että tämän jutun uutisointiin voisi ehkä lisätä pari sanaa. Eräät ystävät ja läheiset kiinnittivät myös huomioni palkinnon perusteluiden joihinkin sanakäänteisiin.

En siis ole Kirjakaapelin toimitusjohtaja vaan osuuskunta Katton, mutta Kattoa ei perusteluissa mainita. Jyrki ei ole Kirjakaapelin vaan Katton ja Tiedon talon palveluksessa (tällä hetkellä hän on SA Intin palveluksessa). Perusteluissa ja medioissa puhuttiin Kirjakaapelista, joka on Helsingin kaupunginkirjaston osa, vaikka oikeastaan on kysymys eri tahojen yhteistyöprojektista eli Kaapelisolmusta. Niin tärkeä kuin kirjasto (Kirjakaapeli) onkin Internetin ja ns. tietoyhteiskunnan kehittämisen kannalta, myös yhdistykset, kansalaisjärjestöt, journalistit ja kirjailijat, jotka kuuluvat Kattoon, ovat Internetin kehittämisen kannalta kekseisiä.

Keskeisissä rooleissa ovat myös Jyrkin, Johan Helsingiuksen (joka projektimme alkuvaiheessa, syksyllä 1993, osallistui varsin tiiviisti projektimme käynnistämispalavereihin) ja Linus Torvaldsin (= Kaapelisolmussa käytetyn Linux-käyttöjärjestelmän keksijä, joka osallistui myös Kaapelisolmun avajaisiin) kaltaiset Internet-ammattilaiset. Toisin sanoen näkisin että Erkin ja Kirjakaapelin muun henkilökunnan (ja ylipäänsä Helsingin kaupunginkirjaston) lisäksi Kaapelisolmuprojektiin osallistuvat kaksi muutakin tahoa nimittäin kansalaisjärjestöjen muodostama Katto-osuuskunta sekä Jyrkin edustama ammattiryhmä. Jos Kaapelisolmu on "vaikuttanut suomalaisen kirjastolaitoksen linjauksiin" niin kuin palkinnon perusteluissa sanotaan, niin ei kai vähiten juuri siksi, että se on tällainen yhteistyöprojekti?

Jyrki Kuoppala ei muuten ole ainoastaan alusta asti osallistunut Kaapelisolmun käynnistämiseen vaan hän on myös hyvin varhaisessa vaiheessa ollut mukana itse WWW:n käynnistämisessä (ks esim. http://www.eit.com/www.lists/www-talk.1991/).

Mutta sanoisiko joku, että WWW oli "nopea vastaus ajan haasteeseen"? Eikö pikemminkin WWW ollut haaste ajalle? Ainakin se on ollut ja lienee edelleen haaste viranomaisille, telelaitoksille ja muille liikeyrityksille sekä joukkotiedotusvälineille.

Palkinnon perustelujen muotoilu "Kirjakaapelin maailmanlaajuisesti verrattuna nopea vastaus ajan ja ympäröivän yhteiskunnan haasteeseen ja tarpeeseen" ei siis mielestäni ole oikein onnistunut. Pikemminkin Kaapelisolmu-projekti oli mukana luomassa haasteen, johon sitten muut vastasivat. Akateemisen maailman ulkouolella Internet oli Kaapelisolmun syntyessä edelleen kummajainen; valtionhallinnossa ja isojen teleoperaattoreiden taholla se oli nimenomaan haaste, jopa epäilyttäväksi koettu ilmiö, joka "leviää kuin rutto" (tämän ilmaisun muistan ns TIKAS-projektin ajoilta, kuulin sen erään korkean virkamiehen suusta elokuussa v. 1994, -- miten paljon Internet-tilanne onkaan puolentoista vuoden aikana muuttunut!). Euroopan Unioni, Suomen valtio, Helsingin kaupunki, Tele, HPY ym. ovat kaikki pysytyttäneet omia WWW-palvelimiaan vasta Kaapelisolmun jälkeen. Tätä ei sovi unohtaa nyt kun Internet on viranomaisten ja liike-elämän johtajien virallisesti ja usein innokkaastikin tunnustama elämän realiteetti.

Internet-asioissa yleisen kirjaston ei mielestäni pitäisikään olla aikaansa mukautuva laitos vaan se voi ja sen pitää olla haastava osapuoli. Tässä mielessä Helsingin kaupunginkirjaston tiedottajan, Kimmo Lehtosen tt-keskustelu-listalla pari viikkoa sitten esittämä kysymys "onko tässä enään mitään järkeä?" oli terve, joskin sävyltään hiukan epätoivoinen reaktio Internetin kaupallistumiselle ja virallistumiseelle. Kirjastolla jos millään pitäisi olla hyvät mahdollisuudet vaikuttaa tähän kehitykseen myönteisesti.

Kippis kirjastolle ja Kaapelisolmu-projektille!

                           Mika

book@ kaapeli.fi