HyperTV

Aihe: TV 1, To 24.10.1996 klo 2155-2230. Huomautus: Arvostelen TV-ohjelmia julkisesti vain aniharvoin. En ehdi enkä tahdokaan istua TV:n ääressä enemmän kuin tunnin tai kaksi viikossa.

1

Torstaina 24.10 näin ohjelman "Tavaramerkki: digitaalinen vallankumous", jonka oli toimittanut Perttu Rastas. Ohjelma oli sisällöltään selkeä ja muodoltaan johdonmukaisesti toteutettu raportti Internetin nykyisestä kehitysvaiheesta. Minun arvoasteikollani tämä ohjelma edustaa TV-journalismia siitä parhaasta päästä.

Enemmän kuin ohjelmaan osallistuneiden henkilöiden (amerikkalainen tutkija Sandy Stone, Johan Helsingius, slovenialainen verkkotaiteilija, hollantilainen kansalaisaktivisti ym.) lausuntoja jäin miettimään ohjelman konseptiota. Tarkoitan tämän TV-ohjelman hypertekstiä muistuttavaa jäsennystä puhuva pää-ikoneineen, digitaalisine videonauhoineen ja (tietokone)hiiren nuolineen.

Eri medioista juuri televisio, joka teknisesti tuntuu tarjoavan katsojilleen parhaita ikkunapaikkoja todellisuuden junaravintolassa, valehtelee itsestään kaikista röyhkeimmin. Tässä ohjelmassa tietoverkkoa avoimesti ja jatkuvasti (rakenteellisesti) käyttävä ja näin ollen katsojan kanssa TV-ruudun/tietokonenäytön eteen asettunut toimittajasubjekti oli kuitenkin valmistanut yleisölle valaisevan ja suorastaan demystifioivan kokemuksen. TV-ruudulla kulkevaa tietokonehiiren nuolta liikutti näet tällä kertaa "graafisesti" se käsi, manus, jolla TV-toimittajat aina yhtä huomaamatta seulovat ja muotoilevat, ts. manipuloivat aineistoaan. Perttu Rastaan ote tässä ohjelmassa sisältää tärkeitä mediakritiikin ja -kasvatuksen aineksia. Tämän ohjelman nähtyäni voin helpommin kuvitella TV-mediaa joka joskus puhuu totta myös televisiosta itsestään!


2

HyperTV-ohjelma digitaalisesta vallankumouksesta oli tehty ikäänkuin kaikki siihen tarvittava aineisto olisi jo ennestään sisältynyt World Wide Webin hypertekstiin, mistä toimittaja muka saattoi mielensä mukaan kutsua esiin tarvittavia palasia suoraan kertomukseensa.

Jälkeenpäin (ohjelman nähtyämme) voimme toisaalta kuvitella lähtevämme hakemaan ohjelman yksittäisiä ainesosia uudelleen esiin kyberavarudesta, World Wide Webistä. Myös tässä suhteessa TV1:n Tavaramerkki-ohjelma herätti kriittisen kysymyksen. Miten paljon helpompaa olisi suhtautua televisioon kriittisesti, jos kyseinen media tarjoaisi paitsi ohjelmistonsa myös arkistonsa?

Tämäkään TV-ohjelma ei olisi toiminut alkuunkaan ilman toimittajan aktiivista panosta. Ilman tietojen aktiivista manipulaattoria (!) ohjelma ei olisi voinut muodostua ajatuksia ja mielikuvitusta herättäväksi kokonaisuudeksi. Ohjelma ei siis loppujen lopuksi ollutkaan sellainen kuin se ulkoisesti näytti olevan. HyperTV on kaikkea muuta kuin hypertekstiä! Niin kuin jokainen hyvä TV-ohjelma (tai teksti) myös tämä lepäsi kokonaan sen kertovan subjektin varassa, joka kertoo asiansa alusta loppuun. Näin ohjelma muistutti tehokkaasti, joskin paradoksaalisesti, myös epälineaarisen hypertekstin rajoituksista.

Mikael Böök

book@kaapeli.fi