Helsingin seudun yhteisöasujat ry

päivitetty 22.02.04

 

Salaiset Kansiot

 

Tällä sivulla oleva aineisto on tarkoitettu asukkaille - ei muille.

----------------------------------

 

KOKOUSPÖYTÄKIRJA

SATAKIELENTIE 12 ASUMISOIKEUSYHTEISÖ

 

Aika:             Perjantai, 13.2.2004

Paikka:         Saton toimitalo, Käpylä, Helsinki

Läsnä:          Paula Ingberg ja Kimmo Leivo Satosta, Marina Paulaharju ja Tiina Tikkanen asukastoimikunnasta, Anne  Rantala Suomen Asumisoikeus Oy:stä, Anne Palamaa VVO Kotikeskuksesta sekä Anneli Lyytikkä, Hilkka Kuusinen ja Päivi Anunti Helsingin seudun yhteisöasujista. Lyytikkä on myös rakennuskohteen arkkitehti.

 

 

1.      KOKOUKSEN KOOLLEKUTSUMINEN

Kokous on Saton koolle kutsuma syystä, että tulevat asukkaat asukastoimikunnan ja yhteisöasujien välittämänä olivat sitä pyytäneet.  Tarkoituksena on selvittää eri toimijoiden roolit ja vastuut sekä erinäisiä konkreetteja asukkaiden esiin nostamia huolia. Kokouksen puheenjohtajana toimii Paula Ingberg ja sihteerinä Tiina Tikkanen.

 

 

2.      RAKENNUSKOHTEEN TÄMÄNHETKINEN TILANNE

Projektipäällikkö Kimmo Leivo esitteli lyhyesti rakentamisen etenemistä mm. valokuvin. Tällä hetkellä menossa on pintaverhoilu, sisätiloissa vesieristysten ja laatoitusten teko sekä väliseinien rakentaminen. Vesikatto kaikissa rakennuksissa on tehty ja niissä on lämpö päällä, rakennuksien kuivumista odotellaan.

 

Kokous keskusteli akuutista tarpeesta ratkaista muutaman asunnon kylpyhuoneen suihkuseinän rakentaminen. Tilaajan näkökulma on, että seinät tulisi rakentaa asuntojen kunnossapidon takia. Myös sähköasennusten paikat ja turvallisuus tulee ottaa huomioon ratkaisuja tehtäessä. Eniten kannatusta sai ajatus, että kultakin huoneiston asukkaalta, jota asia koskee, kysytään miten hän toivoo asian ratkaistavan. Onhan asukas ostanut asunnon suihkuseinällisenä eikä rakennuttaja voi tehdä ratkaisua sen pois jättämisestä omana päätöksenään. Arkkitehti Lyytikkä on jo valmistellut kirjeen, jolla asia voidaan asukkaille esitellä. Paula Ingberg hoitaa kirjeet asukkaille.

 

Toinen asukasedustajien konkreetti huoli on kuistien sisäseinien rakenne. Alun perin on suunniteltu vaneri vain ulkoseinään ja sen ja tukirakenteiden maalaaminen. Käytettävä pinnoitettu vaneri kestää maalauksen. Saton Leivon tehtäväksi jää neuvotella urakoitsijan kanssa mahdollisuudesta verhoilla kuisti myös sisäpuolelta samalla vanerilla. 

 

Tulevan asukkaan Esko Pajusen ilmaisema huoli on ilmanvaihdon toimiminen. Hänellä on huonoja kokemuksia tällä hetkellä asumastaan Saton rakennuttamasta kolme vuotta vanhasta asunnosta, jossa juuri on tehty mittauksia asunnon huoneilman kosteusprosentista ja ilmanvirtauksista.

 

Asuntoihin tulee koneellinen poistoilmanvaihto. Poistot ovat keittiö-, wc- ja kylpyhuonetiloissa. Korvausilma saadaan ikkunan yläpuolisista karmirakoventtiileistä tai seinäventtiileistä. Lämmitys on kaukolämmöllä eli vesikiertopattereilla.  

 

 

 

3.      KOHTEEN VALMISTUMINEN JA MUUTTAMINEN

Alkuvaiheen viivästyksistä huolimatta kohteen odotetaan valmistuvan kesäkuun loppuun 2004. Päivitetyn aikataulun mukaan luovutus rakennuttajalle olisi maanantaipäivänä 28.6. Lopullisen muuttopäivän ilmoittaa Sato asukkaille 4-5 viikkoa ennen päivämäärää ja yhtiövastikkeen maksuvelvollisuus alkaa tuossa kirjeessä ilmoitettavasta muuttopäivästä, toki asuntoon voi muuttaa myöhemminkin. Tulevien asukkaiden tulee pitää Satokin ajan tasalla postiosoitteistaan, muuten muuttokirje ei löydä perille ajoissa.

 

 

4.      ERI TOIMIJOIDEN ROOLIT, VASTUUT JA VASTUUHENKILÖT RAKENTAMISEN AIKANA JA SEN JÄLKEEN

Kokousväki muistutti mieliinsä, että hanke on kestänyt todella pitkään monista ek. ympäristön vastustuksesta johtuvista vastoinkäymisistä ja että eri ihmiset ovat tulleet mukaan hankkeeseen sen eri vaiheissa, jolloin kullakin on oma käsityksensä tapahtumista. Nyt pitäisi lisätä yhteisymmärrystä, jotta hanke toimisi kuten alun perin oli tarkoitus. 

 

Toinen toimintoja hankaloittanut tekijä on, ettei asukkaille ole aktiivisesti tuotu esiin mahdollisuutta tutustua urakkasopimukseen ja sen liitteisiin, mm. rakennusselitykseen, eikä moni niitä ole nähnyt ostotilanteessakaan. Toisaalta myyntiesitteessä on maininta, että ostajan tulee niihin perehtyä ennen kaupantekoa, tämä lienee jäänyt monelta tekemättä.  Rakennusaikaisella asukastoimikunnan jäsenillä Paulaharju, Nokkosmäki ja Tikkanen on urakkasopimus mutta ei niiden liitteitä. Suomen Asumisoikeuden pohdittavaksi jää, voisiko urakkasopimuksen liitteet toimittaa rakennusaikaiselle asukastoimikunnalle, jolloin asukkailla olisi niihin mahdollisuus perehtyä muuten kuin virka-aikana. Liitteisiin tutustuminen olisi ensiarvoisen tärkeää siksikin, että asukasedustajien osallistumisesta työmaakokouksiin olisi enemmän hyötyä.

 

a)     Asukastoimikunta edustaa asukkaita ja pyrkii tuomaan itse asumiseen liittyviä näkökulmia rakentamiseen ekologisuuden, yhteisöllisyyden ja osallistavan suunnittelun näkökulmista. Toimikunnan toiveena on, että se nähtäisiin paremminkin resurssina Satolle kuin valvovana ja kaikkea epäilevänä tahona.

 

b)     Helsingin seudun yhteisöasujat on taho, joka on toiminut alun perin hankkeen käynnistäjänä ja ekologisuuden, yhteisöllisyyden ja osallistavan suunnittelun puolestapuhujana Saton kanssa keskusteltaessa. Kohteen arkkitehti Anneli Lyytikkä on Yhteisöasujien hallituksen jäsen. Yhteisöasujien tehtävät siirtyvät perustettavalle asukkaita edustavalle juridiselle yksikölle.

 

c)      Sato-Rakennuttajat Oy  huolehtii rakentamisen aikaisesta hallinnosta, Paula Ingberg on kohteen rakennuttaja-asiamies (rakennusaikainen isännöitsijä), Erkki Lirkki rakennuskohteen valvoja ja Kimmo Leivo projektipäällikkö. Saton tehtävät päättyvät kohteen valmistuttua.

 

d)     VVO Kotikeskus on nykyisin taho, joka huolehtii kaikesta Satakielentie 12 kohteen asumisoikeuksien myynnistä. Aiemmin myynnistä vastannut Airi Antikainen ei enää ole Satossa työssä, vaan  VVO:n Anne Palamaan tehtävä on myydä vielä jäljellä olevat kaksi asuntoa eli F21 ja C10. Hänelle muistutettiin olemassa olevasta kohteen varauslistasta, josta ensisijaisesti pitäisi löytyä tulevat asukkaat, sillä heiltä edellytetään kirjallista sitoutumista yhteisöllisyyteen ja ekologisuuteen sekä tässä vaiheessa Helsingin yhteisöasujien jäsenyyttä. Muuten myyntimenettely  on normaalin asumisoikeusmenettelyn mukainen.

 

e)     Sami -Asumisoikeus Oy– Suomen Asumisoikeus Oy. Sami-Asumisoikeus Oy fuusioitui Suomen Asumisoikeus Oy:öön 2.1.2004, joten nykyisin käytettävä nimi on vain Suomen Asumisoikeus Oy, joka on rakennuskohteen tilaaja ja asumisoikeusasuntojen omistaja. Satakielentie 12:n hallinnoinnissa tullaan noudattamaan asukashallintomallin mukaisia toimintaperiaatteita. Talohallituksen nimetyillä henkilöillä ei ole juridista vastuuta. Kts jäljempänä kohta 5.

 

 

1.      ISÄNNÖINTI-,  HUOLTO-  JA SIIVOUSTYÖT

Satakielentie 12:n isännöintiä hoitaa Suomen Asumisoikeus Oy:n oma isännöintiyksikkö ja nimettynä isännöitsijä tulee toimimaan Juhani Tolonen. Huolto- ja siivoustoimen järjestämistä tässä kohteessa isännöitsijä ja talohallitus pohtivat yhdessä. Näitä tehtäviä koskevat tarjouspyynnöt isännöitsijä laatii ja tuo asian talohallituksen päätettäväksi. Käyttövastike jakaantuu tasattavaan perusvastikkeeseen ja kohdekohtaisesti määräytyvään hoitovastikkeeseen. Hoitovastikkeen suuruuteen voidaan vaikuttaa asukkaiden omalla työpanoksella. Nykyinen käyttövastike on voimassa vuoden 2005 loppuun. Käyttövastikkeen suuruus tulee perustumaan isännöitsijän vuosittain laatimaan ja talohallituksen hyväksymään hoitobudjettiin sekä Suomen Asumisoikeus Oy:n määrittelemään perusvastikkeeseen. Talohallituksen valitsee vuosittain asukaskokous. Huhtikuun asukaskokouksessa tulee käsitellä talohallitusasia, luontevinta olisi että nykyinen asukastoimikunta jatkaisi talohallituksena vuoden 2004 loppuun.

 

Asiasta  järjestetään erillinen asukastoimikunnan ja  Suomen asumisoikeuden välinen kokous perjantaina 5. maaliskuuta kello 15.00 tai maanantaina 8. maaliskuuta kello 15.30. Kokoukseen tulisi saada paikalle myös tuleva Suomen Asumisoikeuden asettama isännöitsijä Juhani Tolonen. 

 

2.      TYÖRYHMIEN ASIAT

 

a)     Vihertyöryhmä: Alun perin tarkoituksena oli saada piha-alueelle mahdollisimman paljon hyötykasveja. Onko mahdollista tehdä ja toteuttaa vaihtoehtoinen pihasuunnitelma nykyisellä urakkahinnalla, jos kasvien hankinta ei tulisi maksamaan nykyistä budjetointia enempää? vastaus Kimmo Leivo : jokainen urakkasopimuksen muutostyö aiheuttaa yleensä kustannuksia ja huomioon tulee ottaa myös mm. taimien juurtuvuus ja takuu, ripeästi toimimalla Sato voi ottaa vaihtoehtoisen kustannukset huomioivan suunnitelman ja neuvotella siitä pääurakoitsijan kanssa, suunnitelma toimitettava ennen Satoon viemistä Ympäristösuunnittelu OK:n maisema-arkkitehdille Lyytikän kautta;  Onhan aidoissa ja pensaiden istutuksessa huomioitu tarve liikutella ruoholeikkuria piha-aluilla? vastaus Anneli Lyytikkä: kyllä on  ja asiasta muistutettiin myös viime työmaakokouksessa

 

b)     Ekotiimi-työryhmä: Jos ekotiimi-koulutus järjestetään, osallistuuko Sato koulutuksen kustannuksiin? Vastaus Anne Rantala: Sato ei osallistu mutta Suomen Asumisoikeus voi osallistua, kohteelle on oma asukasmäärärahansa.  Asiaa käsitellään tarkemmin tulevassa kokouksessa. Tarjolla on myös muita sopivia koulutuksia, mm. viher- ja energiaexperttikoulutukset. Tiina Tikkanen soittaa Motivaan asian tiimoilta.

 

c)      Sähköpostityöryhmä: Asukkailla tulee olla mahdollisuus päättää keneltä tilataan ADSL- liittymäpalvelut RJ 45-liittimen kautta; Anne Rantalan mukaan sopii, tilaajalla ei ole sopimuksia asiasta. Saako Satolta digikuvia verkkosivuille, tekijä mainittava? Leivo lupaa ottamiaan kuvia ja toimittaa ne Tikkaselle sähköpostitse. Kiitos siitä.

 

d)     Huolto- ja siivoustyöryhmä: kts. kohta 2.; kuka maksaa ulkotyökalut, jos omatoimisopimus pihatöistä, kuka päättää mitä tarvitaan? Asiaan palataan tarkemmin maaliskuun alun kokouksessa.

 

e)     Päiväkotiryhmä ja yhteistilatyöryhmä: Mitä kalusteita tulee yhteistilaan? Vain keittiön peruskalusteet, muita kalusteita ei voinut sisällyttää hintaan Arava-määräysten takia, kalustaminen jää asukkaiden huoleksi tai se voidaan huomioida hoitovastikkeessa.  Mitä varusteita ek. lapsille pihaan? Hiekkalaatikko, kiikkulauta ja ryytimaat, sadevesikaivosta saanee vettä lasten leikkeihin, jos kohta se ei välttämättä ole siihen riittävän puhdasta.

 

1.      KOHTEEN YLEISET VARASTOTILAT

 

a)     Autopaikkojen jakaminen: autopaikkojen tarve tiedustellaan helmikuun asukaskyselyssä, varhaisessa suunnitteluvaiheessa vaikuttanut siltä, että autopaikkoja jää yli vieraspaikoiksi ja muuhun säilytykseen.

 

b)     Arkkitehti Lyytikkä: Polkupyörävarastoksi on ajateltu yhtä autokatospaikoista ja

 

c)      Saunapuiden varastoksi on ajateltu varsinasta pyörävarastoa eli talovarastoa  J-talon yhteydessä. Rakennusluvan saamiseksi on em. autopaikat piirretty  autopaikkoina, on asukkaiden asia päättää kuinka niitä käytetään. Luovutusvaiheen rakennustarkastusta varten tontilta tulee siivota kaikki ylimääräinen saunapuuksi kelpaava puutavara, mutta Leivo arvelee rakennusjätepuuta olevan jatkossa reilusti tarjolla kun asioista vain sovitaan.

 

d)     Sama tila on myös ulkotyökalujen varasto.

 

e)     Yhteistilan käytöstä, saunavuoroista, pesuhuoneen vuoroista ja niiden käyttömaksuista päättää talohallitus vuosittainen budjetti huomioiden

 

 

1.      MUUT ASIAT

 

a)     Väestönsuojelun järjestäminen eli suojelusuunnitelman laatiminen ja taloyhtiön suojelujohtajan ja suojanhoitajan valinta tulee hoitaa yhteistyössä isännöitsijän kanssa

 

b)     Harjannostajaiset työntekijöiden juhlana pidetään 26.2. kello 14.30 – 15.30, mikäli joku kutsutuista on estynyt, hänellä voi olla varahenkilö.

 

c)      Asukkaiden toivotaan jatkossa ottavan huomioon ym. tehtävienjako ja pyrkivän tehokkaampaan tiedonvälitykseen myös keskenään.

 

 

 

Kokouksen vakuudeksi

 

 

Paula Ingberg                                         Tiina Tikkanen

Puheenjohtaja                                         Sihteeri

 

 

 

takaisin etusivulle