1998
medical.jpg (40965 bytes)
kuva: Jarmo Röksä

Linkeistä saat ohjelmasta tarkempaa tietoa YLE:n kotisivuilta: nämä sisältävät jaksojen käsikirjoituksen, kuvia sekä listan haastatelluista

MOT 07.09.1998

Lääketieteen musta historia

Toimittaja: Olli Ainola

MOT avaa kaksiosaisessa ohjelmassa Suomen lääketieteen yhteistyön natsi-Saksan kanssa, mistä on vaiettu sodanjälkeiset vuodet. Suomalaislääkäreitä oli todistamassa eettisesti kyseenalaisia ihmiskokeita saksalaisissa tutkimuslaitoksissa ja Suomi sai käyttöönsä natsitohtoreiden arveluttavin keinoin aikaansaatuja tutkimustuloksia. Yksi tällainen koe tehtiin myös Suomessa - psyykkisesti sairastuneilla sotilailla.

Lääkärit olivat myös suunnittelemassa vallankaappausta, valtiojohdon likvidoimista ja natsidiktatuurin pystyttämistä Suomeen. Olli Ainolan toimittama ohjelma perustuu uusiin arkistotutkimuksiin Saksassa ja Suomessa.

I osa:
Vahva uljas suomalainen - Olivatko kaasukammiot tulossa Suomeenkin?


Ensimmäisessä osassa kerrotaan suomalaisten rodunjalostushankkeista 1940-luvulla. Helsingin yliopistoon suunniteltiin rodunjalostuslaitosta, jonka piti mm. kortistoida koko kansa älykkyyden perusteella.

Kortistoon oli tarkoitus myös rekisteröidä kaikki poikkeavat kuten perinnöllisiä tauteja sairastavat, alkoholistit, vajaamieliset ja rikolliset. Heihin olisi sen jälkeen kohdistettu "ennakollisia ehkäisytoimenpiteitä".

Ohjelmassa kerrotaan lisäksi natsi-Saksan kylmäverisistä vammaismurhista, joilla oli kannattajia myös Suomen lääkärikunnassa. Päämajassa palvellut korkea-arvoinen psykiatri ehdotti vaikeimpien mielisairaiden "tekemistä vaarattomiksi" eli sulkemista keskitysleiriin.

Rintamasairaalassa toiminut psykiatri puolestaan arvioi, että noin puoli miljoonaa suomalaista oli vajaaälyisiä lurjuksia. Jos heistä muutama tuhat tapettaisiin, armeija vahvistuisi, hän totesi.

II osa:
Ylpön arvoitus ja Himmlerin innokkaat suomalaispyövelit

Arkkiatri Arvo Ylpön viralliset elämäkertatiedot sivuuttavat kansainvälisestikin tunnetun lastenlääkärin toiminnan sotavuosina. MOT tuo esiin hämmentäviä tietoja Ylpön toiminnasta ja ajatuksista. Ylpöllä oli lämpimät suhteet natseihin.

Ohjelmassa kerrotaan myös natsi-Saksan ja Suomen lääkäriyhteistyöstä. Sen lankoja piti käsissään SS-johtaja Heinrich Himmler, joille suomalaislääkärit olivat pikku nappuloita suuremmissa poliittisissa kuvioissa. Tiiviistä yhteistyöstä Suomessa vastasivat päämaja ja lääkäriseura Duodecim.

Lisätietoja: Toimittaja Olli Ainola puh. 09- 1480 4918