Venäjän yleisten tullimääräysten mukaan matkustaja voi tuoda kerran kuukaudessa tullimaksuitta Venäjälle käsimatkatavaroissaan sellaisia tavaroita, joita ei ole tarkoitettu tuotannolliseen tai kaupalliseen toimintaan, enintään 65.000 ruplan arvosta edellyttäen, että niiden paino ei ylitä 35 kg. Postilähetyksenä voidaan tullivapaasti lähettää Venäjälle tavaraa korkeintaan 100 US dollarin arvosta. Rahaa ei kuitenkaan saa lähettää postitse. Tämän lisäksi matkustaja voi tuoda väliaikaisesti Venäjälle siellä oleskelun aikana omaan henkilökohtaiseen käyttöön tarvittavia tavaroita, joita ei luovuteta toisille ja jotka viedään pois Venäjältä maasta poistuttaessa.
Seuraavien tuotteiden tuonnissa Venäjälle on kuitenkin rajoituksia:
Ulkomaanvaluuttaa ja ulkomaanvaluutan määräisiä maksuvälineitä voidaan tuoda rajoituksetta, mutta tiedot niistä on merkittävä tulliselvityskaavakkeeseen. Huom! Venäjältä lähdettäessä on muistettava, että Venäjällä vain käymässä ollut henkilö saa viedä valuuttaa vapaasti korkeintaan tulomatkan tulliselvityksessä mainitun määrän.
Pienimittainen humanitaarinen apu, joka viedään suoraan tarvitseviin perheisiin onnistuu siis melko pitkälle näiden yleisten tullimääräysten nojalla ilman suurempaa paperisotaa.
Venäjälle tuotava humanitaarinen apu on vapautettu tuontitulleista, arvonlisäverosta sekä tullin palvelumaksuista edellyttäen, että humanitaarisena apuna tuotuja tavaroita ei käytetä kaupallisessa tarkoituksessa eikä venäläinen vastaanottajapuoli suorita maksua näistä tavaroista niiden toimittajalle.
Humanitaarista apua ovat ainoastaan:
Muut avustustavarat voidaan katsoa humanitaariseksi avuksi ja vapauttaa tulli- ym. maksuista vain hallitusten välisen sopimuksen pohjalta tai Venäjän Federaation hallituksen humanitaarisen avun kysymyksiä käsittelevän komission päätöksellä (osoite alempana).
Humanitaarisen avun lähettäjän on toimitettava avun vastaanottajalle, jonka on oltava venäläinen juridinen tai fyysinen henkilö (ei siis jonkin organisaation alaosasto tai edustusto) lahjakirja mahdollisine liitteineen.
Lahjakirjassa on oltava tiedot avustuksen saajasta, vakuutus siitä, että tavarat luovutetaan korvauksetta humanitaarisena avustuksena sekä tieto siitä, minkä rajatullin kautta ja milloin avustuslähetys tuodaan ja kuka sen tuo. Lahjakirjassa tai sen liitteessä on oltava myös tarkka luettelo näistä tavaroista sekä osoitettava niiden määrä ja arvo. Lahjakirja on toimitettava hyvissä ajoin ennen avustuslähetyksen tuloa Venäjälle vastaanottajalle.
Humanitaarisen avun vastaanottamista varten kohdepaikkakunnan sosiaalitoimisto laatii tullia varten kirjeen, joka sisältää yksilöidyn selvityksen tarvittavasta avusta, sitoumuksen avustuslähetyksen toimittamisesta siihen tulliin, jonka toimipiirissä avun saaja sijaitsee, sekä sitoumuksen avustuksen käyttämisestä oikeaan tarkoitukseensa, ts. että sitä ei tulla käyttämään kaupalliseen tarkoitukseen. Kirjeen mukana tulee olla myös tieto, milloin kuorma tulee, minkä rajanylityspaikan kautta ja millä ajoneuvolla se tuodaan - käytännössä nämä tiedot ovat suomesta lähetetyssä lahjakirjassa. Avun saajan on leimautettava tämä kirje oman tullipiirinsä konttorissa ja toimitettava se alkuperäisenä tai faksina avustuksen tuojalle sekä tiedoksi rajanylityspaikan tullille.
Rajaa ylitettäessä on avustuslähetyksen tuojalla oltava elintarvikkeiden ja lääkkeiden osalta sertifikaatit (tuoteselosteet), joista käy ilmi, että tuotteet ovat käyttäjälleen vaarattomia ja vastaavat Venäjän Federaatiossa näille tuotteille asetettuja määräyksiä. Käytännössä kuitenkaan Suomesta ei viedä Venäjälle lääkkeitä, vaan esim. Punainen Risti kerää rahaa, jolla se hankkii pyydettyjä lääkkeitä venäläisiltä toimittajilta ja maahantuojilta. Näin varmistetaan, että lääkkeet ovat Venäjällä käyttöön hyväksyttyjä ja sikäläisille lääkäreille tuttuja tuotteita eikä sertifikaatio-ongelmia synny.
Elintarvikkeiden osalta tarvitaan suomalaisen valmistajan tai maahantuojan antama tuoteseloste, joka yleensä on englannin- tai saksankielinen. Siitä tulee ilmetä tuotteen koostumus, säilytysvaatimukset sekä käyttökelpoisuus (viimeinen myyntipäivä tai parasta ennen -merkintä).
Vaatteiden ja jalkineiden osalta avun viejän on tarvittaessa todistettava, että kaikki tavarat ovat puhtaita, desinfioituja ja lajiteltuja. Tämä käy viejäorganiasaation leimalla ja allekirjoituksella varustetulla todistuksellakin, mutta aina parempi, mikäli jokin paikallinen laboratorio antaa siitä todistuksen.
Humanitaarista apua voidaan tuoda Venäjälle ilman tuontitullia, arvonlisäveroa ja muita tullimaksuja ainoastaan, mikäli humanitaarisen avun tulliarvo yhdelle vastaanottajalle yhden kuukauden aikana ei ylitä 10.000 euroa.
Humanitaarisen avustuslähetyksen arvo määritellään kansainvälisen käytännön mukaisesti pohjautuen tullilla oleviin yleisiin hintatietoihin. Lähetyksen arvo sisältää myös sen huolinta- ja rahtauskustannukset. Vaikka käytetyistä humanitaarisista avustustarvikkeista ei peritä korvausta, niille on kuitenkin esitettävä käypä arvo, jota tullilla on oikeus muuttaa, mikäli se katsoo, että ilmoitettu arvo ei vastaa tuotteiden markkinahintaa.
Mikäli avun tulliarvo yhdelle vastaanottajalle ylittää kuukaudessa 10.000 vaan ei 20.000 euroa voi alueellinen tullihallinto myöntää anomuksesta näille avustustarvikkeille tullivapauden. Pietarin kaupungin. Leningradin, Pihkovan, Novgorodin, Vologdan, Arkangelin ja Murmanskin alueet sekä Karjalan ja Komin tasavallat käsittävän Venäjän Federaation luoteisen alueellisen tullihallinnon (SZTU Rossii) osoite on: 191187 Sankt-Peterburg, nab. Kutuzova, 20, fax (7-812) 275 4370.
Mikäli avun tulliarvo ylittää 20.000 euroa tullivapaus voidaan myöntää ainoastaan Venäjän hallituksen humanitaarisen avun komission alkuperäisellä pöytäkirjaotteella.
Venäjän hallituksen humanitaarisen avun komission antamalla luvalla voidaan tullivapaaksi humanitaariseksi avuksi lukea myös kunnallisille tai valtiollisille sairaanhoitolaitoksille niiden omaan käyttöön tuotavat erikoisvarustetut sairasautot sekä diagnostiikka- ja laboratorioautot, lasten- ja vanhainkodeille tai invalidien hoitolaitoksille toimitettavat vähintään 10 hengelle takoitetut henkilökuljetusautot, invalidien kuntoutuslaitoksille tarkoitetut invalidinostimilla varustetut henkilöautot sekä eräissä tapauksissa käsiohjauslaittein varustetut invalidiautot.
Teknistä apua ovat valtioiden hallitusten ja kansainvälisten järjestöjen ohjelmat, jotka on korvauksetta suunnattu Venäjän sosiaalisten ja taloudellisten reformien toteuttamiseen. Näiden ohjelmien puitteissa tuotavat laitteet, tekniikka, koulutusvälineet ym. saavat saman tullikohtelun kuin humanitaarisen avun tavarat ainoastaan Venäjän hallituksen humanitaarisen avun komission päätöksellä tai hallitusten välisen sopimuksen kautta.
Teknisen avun toimittamista varten avun viejä solmii Venäjän paikallisen piiri- tai kaupunkitason sosiaaliviraston kanssa sopimuksen avun toimitaamisesta esim. tietyn lastenkodin, sairaalan tai vanhainkodin kunnostamiseen talkootyönä suomalaisten toimesta tai tarvikkeiden toimittamisesta näihin laitoksiin. Venäläinen osapuoli lähettää sopimuksen vahvistettavaksi Moskovaan Venäjän Federaation hallituksen humanitaarisen avun kysymyksiä käsittelevään komissioon (komission yhteystiedot ovat: 103706 Moskva, Birzhevaja ploshtshad, d. 1, puh: (7-095) 220 9803, fax: (7-095) 924 4022).
Huom! Komissio kokoontuu vain kaksi kertaa kuukaudessa, joten tässä on varauduttava siihen, että aikaa voi vierähtää 3-4 kuukauttakin sopimuksen teosta varsinaisen avustustoiminnan aloittamiseen. Sopimuksen Moskovassa vahvistettu kopio on hyvä pitää aina mukana avustusasioissa liikuttaessa.
Humanitaarisen tai materiaalisen avun viejillä tulee olla tämän tyyppiseen toimintaan tarkoitettu viisumi. Business-viisumilla kulkijan kohdalla tulli ei hevin usko tavaroiden menevän korvauksetta avunsaajalle. Humanitaarisen toistuvaisviisumin saamiseksi tarvitaan Venäjän sisäministeriön vahvistama kaupungin/piirin asianosaisten elinten puolto. Itse viisumin hankinta voidaan vaivattomimmin hoitaa esim. Suomi-Venäjä-Seuran paikallisen piiritoimiston välityksellä, joka tarvitaessa hankkii myös viisumipuollon.
Rajalle tultaessa avustuksen tuoja tarvitsee:
Venäjän sosiaaliviranomaisilla on usein mahdollisuus myös itse lähettää auto hakemaan sovittua avustuserää Suomesta. Tällöin suomalaisen osapuolen on laadittava yllämainitunlainen lahjakirja sekä tarvittavat sertifikaatit ja todistukset, mutta tulliselvittely jää avustuksen saajan tehtäväksi. Kuorma voidaan myös rajalla uudelleenlastata venäläiseen ajoneuvoon, jolloin vastaanottajapuolen edustaja saapuu itse rajalle selvittämään tullimuodollisuudet. Humanitaarisen avun (vaatteiden, jalkineiden, elintarvikkeiden ja lääkkeiden) lisäksi suomalaiset avustusjärjestöt toimittavat usein kohteisiinsa rakennustarvikkeita, leluja, ulkoiluvälineitä, astioita yms. Näiden osalta voi välttää hankalan erikoislupien anomisen Moskovasta, mikäli ostaa nämä tuotteet Venäjältä. Ruplan nykyinen kurssi on aiheuttanut sen, että Venäjällä valmistetut tuotteet maksavat Suomen rahaksi muutettuna vain murto-osan siitä, mitä vastaavat tuotteet maksavat Suomessa. Samalla tällä toiminnalla voidaan tukea myös Venäjän paikallista teollisuutta. Nykyään Venäjältä saa rahalla kaikkea, venäläisten sosiaalialan laitosten ongelma on vain rahan puute.