Etelä-Suomen piiri

Survival vinkit

Tässä keräämiämme vinkkejä, joilla toivomme ainakin osittain vastaavamme meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin. Mikäli et saa vielä omaan kysymykseesi vastausta, niin kysele lisätietoja lähettämällä sähköpostiviesti osoitteeseen sputnik_svs@hotmail.com!

Ennen matkaa

Venäjälle tarvittavan viisumin saa mm. Suomi-Venäjä seuran tai matkatoimistojen kautta. Viisumien saanti Suomen kansalaisille on mutkaton prosessi. Tarkemmat ohjeet ja kaavakkeet löytyvät seuran sivuilla. Mikäli matkustat ulkomaalaisen kanssa, voi olla hyvä idea hankkia myös matkakumppanisi viisumi suomalaisen matkatoimiston kautta. Monissa maissa viisumin hankkiminen on huomattavasti vaikeampaa kuin Suomessa. Ota aina matkalle mukaan varmuuden vuoksi kopiot matkustusasiakirjoistasi. On hyvä käyttää mukana kulkevaa sähköpostiosoitetta (hotmail, yahoo...) apuna ja scannata sinne mm. passin kopio ja tiedot tärkeimmistä matkustusasiakirjoista sekä esim luottokortin tiedot "kuolettamista" varten. Kannattaa myös antaa kopiot matkustusasiakirjoista jollekin kotiin jäävälle, joka voi ongelmatilanteessa esim faksata ne sinulle.

Rajalla

Rajalla tapahtuu tulli- ja passitarkastukset, sekä täytetään oheisen mallin mukainen maahantulokortti (Migration card, migratsionnaja karta). Ei kannata huolestua vaikka junahenkilökunta kerää passin pois, se palautetaan kyllä aikanaan. Maahantulokortin toinen puoli jää maahan saapuessa rajalle, ja toiseen puoleen leimataan reissusi rekisteröitymisleimat. Kotiin palatessa tuo toinenkin osa kerätään rajalla pois.

Lain mukaan henkilön, jolla on alle 1500 dollaria (joidenkin tietojen mukaan 3000 USD) mukana, ei tarvitse täyttää oheista tulliselvitys-kaavaketta ("Tamozhennaja deklaratsija", "Customs declaration"). Jos haluat kuitenkin täyttää tulliselvityksen, niin muista varmistaa, että se leimataan, sillä ilman leimaa selvityksellä ei ole virkaa. Tulliselvityskaavake kannattaa täyttää etenkin, jos aikoo poistua Venäjältä jonkun muun kuin Suomen rajan kautta. Lisäksi tulliselvityskaavake on hyvä todistus omaisuudesta esimerkiksi vakuutusyhtiölle ja viranomaisille, jos tavarasi varastetaan tai ne katoavat vaikkapa lentomatkalla. Tuonkin takia kaavakkeeseen kannattaa merkata rahojen lisäksi myös mahdolliset luottokortit, kännykkä, tietokone, kamera jne. Junissa jaetaan suomalaisille aina joko suomen- tai englanninkieliset kaavakkeet.

Tullissa kysytään yleensä mitkä matkatavarat kuuluvat kenellekin. Lisäksi saatetaan kysyä niiden sisältöä. Vastaukseksi ei suinkaan odoteta sisällön erittelyä, vaan riittää kun ilmoitat, että käpsäkit sisältävät henkilökohtaisia tavaroita (esim. vaatteita).

Junalla kuljettaessa tullimuodollisuudet sujuvat yleensä mutkattomasti. Junien vessat suljetaan muodollisuuksien vuoksi, joten kannattaa varautua. Ja muista pitää koko reissusi ajan kiinni niistä lipuista ja lapuista, joita ei kerätä pois Venäjälle tullessa!

Tullimääräyksistä voit etsiä lisätietoja Suomi-Venäjä-Seuran sivuilta tai tullista www.tulli.fi/fi.

Moskovassa

Moskovassa Helsingin juna tulee Leningradin asemalle. Sen vieressä on Kazanin asema sekä Jaroslavin asema, josta junat Siperiaan lähtevät. Asemalta voi ostaa junalippuja ja vaihtaa rahaa. Tavarasäilytykset ovat alakerrassa. Kannattaa tsekata, koska niissä on "pereryv" eli paussi, ettei jää rinkat säilöön. Jaroslavin asemasta vähän matkaa eteenpäin on pitseria, jossa lähiseudun ainoa siisti vessa.

Jos jää luppoaikaa ennen junan lähtöä tai ennen hotelliin kirjautumista, metrolla pääsee kätevästi keskustaan vaikka moikkaamaan Leniniä. Juna-asemalta starttaavat myös 2 tunnin kaupunkikiertoajelut. Kun tulet asemarakennuksesta ulos ei näitä busseja kauaa tarvitse etsiä sillä mies ja/tai nainen joka huutelee magnetofoniin "ekskursija po gorodu" aseman edessä on kaupunkikiertoajelusi agentti, ja ohjaa sinut oikeaan bussiin. Syyskuussa 2003 kiertoajelu rokotti lompakkoa 90 ruplan eli noin 3 euron verran. Kuulostaa kohtuulliselta, mutta englanninkielistä palvelua on turha odottaa. Kierros järjestetään Venäjäksi, mutta on kielitaidottomallekin mukava tapa rentoutua pari aamuista tuntia bussissa ja tutustua päänähtävyyksiin! Kiertoajelulla tutustut Punaisen torin ja Kremlin ympäristöön, kuuluisaan Moskovan yliopiston päärakennukseen ja sen vieressä olevaan matkamuistotoriin ja näköalapaikkaan (kelpo paikka pongata myös hääpäreja!), suuren Voiton-puistoon ja kaupungin pääväyliin. Venäjää taitavalle kierros tietysti avaa ihan uudet ulottuvuudet, mutta ummikon kannattaa seurata matkaa kartalta ja tutkia tiedot matkaoppaasta. Tai vain nauttia metropolin näystä! Bussissa kannattaa käyttäytyä siivosti, sillä venäläiset kanssamatkustajasi todella arvostavat kierrosta pääkaupungissaan eivätkä halua häiriköitä ja supisijoita pilaamaan tunnelmaa. Bussit eivät liiku tyhjinä vaan odottelevat muita asiakkaita joko asemalla tai aseman liepeillä. Älä hermostu odottamiseen vaan lepuuta vaikka hetki luomiasi….. Kyllä se lähtee kun on lähteäkseen!

Aikavyöhykkeet

Venäjällä on yksitoista aikavyöhykettä, joista kahdeksaa pääsee kokeilemaan välillä Moskova-Vladivostok. Junamatkan aikana kelloa täytyykin siirtää miltei joka päivä. Rautatiet (ja muut pitkän matkan julkiset kulkuvälineet) käyttävät aina Moskovan aikaa. Kannattaakin olla tarkkana aikojen kanssa! Moskovan aika on tunnin edellä Suomen ajasta. Venäjällä siirrytään kesäaikaan maaliskuun lopulla.

Valuutta

Matkasekkejä vaihdetaan Venäjällä nihkeästi (esim. Irkutskissa yhtenä päivänä viikossa muutaman tunnin ajan). Ei kannata kokeilla, jos ei ole paljoa aikaa, mutta varsinkin isoja summia mukana kantaessa matkashekit ovat turvallinen vaihtoehto (Sputnik on testannut niitä jo 1998 Nizhny Novgorodissa). Niinä päivinä kun matkashekit eivät vaihtuneet, ei vaihtunut mikään mukaan sillä rupla räpiköi tuona syksynä syvässä kriisissä. Niinä harvoina päivinä kun vaihtuivat dollarit, vaihtuivat myös matkashekit.

Valuutanvaihto onnistuu sekä euroilla että dollareilla erillisissä valuutanvaihtopisteissä tai pankkien konttoreissa. Vaihtoon vaaditaan lähes poikkeuksetta passi sillä valuutanvaihtopisteiden täytyy täyttää virallinen kaavake valuutanvaihdon yhteydessä. Passia vaaditaan sekä venäläisiltä että ulkomaalaisilta joten se on pelkkä rutiini eikä sydämentykytyksen arvoinen asia. Kadulla ei kannata vaihtaa rahaa vaikka sitä joku tarjoaisi. Vaikka kurssi kuulostaa hyvältä tuolla rahalla ei yleensä voi ostaa mitään. Rahanvaihtopisteet ovat turvallisia eivätkä kurssit yleensä turistia kaada joten en tuhlaisi arvokasta aikaa "parhaimman" kurssin etsimiseen.

Niille, jotka uskovat muovirahan voimaan löytyy useimmista kaupungeista (toistaiseksi testattu aikalailla kattavasti Moskova, Pietari, Nizhny Novgorod, Omsk, Jalta, Kiova, Volgograd, Kazan, Astrakhan, Sochi) seinästä rahaa useistakin pisteistä. Näissä nostoissa kannattaa pitää mielessä, että "luottokorttiyhtiöt" haluavat yleensä jokaisesta nostosta %-korvauksen lisäksi nostopalkkion joten isompi kertanosto saattaa olla kannattavampi ratkaisu kuin useat pienemmät nostot. Selvitä nostopolitiikka pankkisi kanssa ja pidä aina mukanasi korttisi tiedot sekä numeron minne korttisi kuoletat siinä tapauksessa että se katoaa tai varastetaan. Muovi käy myös laajalti maksuvälineinä erikoiskaupoissa, isommissa ruokakaupoissa, ravintoloissa, hotelleissa, kahviloissa. Älä kuitenkaan ikinä luota korttiin sokeasti vaan pidä aina rahaa mukana sen verran että selviät!

Ruplaan voi tutustua Venäjän keskuspankissa: www.cbr.ru/eng/bank-notes_coins/bank-notes/

Rekisteröinti

Venäjän laki vaatii rekisteröitymään 1-3 arkivuorokauden kuluessa maahan saapumisesta (1 vrk jos asut hotellissa, tai 3 vrk jos yövyt omilla teilläsi. Arkipyhiä ja viikonloppuja ei lasketa). Useat hotellit hoitavat rekisteröinnin, tosin monet edellyttävät ennakkovarausta. Lisäksi oman matkatoimistosi Venäläinen kumppani voi hoitaa rekisteröinnin puolestasi maksua vastaan. Kysy tästä enemmän matkatoimistostasi. Omatoimimatkailijan, joka asuu esim. perhemajoituksessa tai pienissä hotelleissa, jotka eivät hoida ulkomaalaisten rekisteröintejä, pitäisi rekisteröityä ulkomaalaisvirastossa (OVIR). OVIRissa asioiden selvittely on melkoinen projekti (allekirjoittaneelta vei pahimmillaan 2,5 viikkoa). Jos ei ole rekisteröitynyt, saattaa joutua maksamaan sakkoa ja pahimmillaan joutuu palaamaan kaupunkiin, jossa jätti asian tekemättä, korjaamaan tilannetta. Tosin käytännössä rekisteröintejä ei yleensä rajalla tarkasteta ainakaan junaliikenteessä.

Sputnik pitää itse sen linjan, että matkustamme Moskovaan edullisella juna-hotelli-paketilla (matkoja myy matkatoimistot). Tällöin rekisteröinnin hoitaa helposti ja mukavasti asiaa enempää ajattelematta hotelli. JOS joku matkatessa tai kotiin palatessa kysyy, tilanne selvitetään puhumalla ja selvittämällä, että matkailija ei ole pysynyt paikoillaan kolmea päivää kauemmin ja on vaihtanut olinpaikkaansa vähintään kolmen päivän välein. Taktiikan toimivuutta ei ole ennen kevään 2004 hiihtolomareissua (kts. tarkemmin matkakertomuksista) tarvinnut testata, koska jatkuvasta matkustamisesta huolimatta rekisteröitymistä ei ole kukaan kaivannutkaan.

Tähän väliin varoituksen sana siitä, että Venäjä on tiukentanut asennettaan rekisteröinnin suhteen, ja jotkut hotellit eivät ota vastaan vieraita, joilta puuttuu rekisteröinti edellisiltä päiviltä. Lisäksi rekisteröimätön turisti on, ikävä kyllä, hyvä uhri miliisille. Kärähtäessä lahjonta ei ratkaise ongelmaa, ja niinpä rahaa pyytävältä miliisiltä pitää vaatia aina kuitti maksusta sekä dokumenttien korjaus. Mikäli dokumentteja ei korjata, saattaa nurkan takana vaania toinen lahjottava miliisi-kollega.

Ratkaisun rekisteröitymisestä tai sen tekemättä jättämisestä tekee jokainen reissulainen itse. Kiteyttäköön kuitenkin, että matkaajia askarruttava rekisteröityminen ei millään tavalla estä Venäjän tutkimista. Lisätietoja saat Suomi-Venäjä- seuran sivuilta tai matkatoimistostasi.

Kommunikaatiovälineet

Kännykkä toimii ainakin isoissa kaupungeista. Varsinkin soittaminen, mutta myös puheluiden vastaanottaminen on kallista, tekstiviestit ovat edullisempia (vaihdellen jopa ilmaisia!) ja näin ollen erinomainen tapa kommunoida. Muutenkin kännykkää on kiva pitää mukana kellon ja pelin ominaisuudessa . Hinnat ja kuuluvuus kannattaa tarkistaa etukäteen omalta operaattorilta. Sputnik on testannut Radiolinjaa ja Soneraa Mustaamerta ja Siperiaa myöten. Joskus on tekstiviesti tai parikin jäänyt lähettämättä sen takia että kuuluvuutta ei ollut, mutta näin on päässyt käymään Suomessakin. Muista ottaa mukaan myös laturi!

Internetkahviloita löytyy pienistäkin kaupungeista, ne ovat yleensä mukavia ja edullisia. Internetiin pääsee myös pääposteista ja bisneskeskuksista.

Myös soittaminen pääposteista on helppoa ja mukavan hintaista. Soittaminen tapahtuu sinulle määrätystä kopista kun olet ensin ilmoittanut mihin maahan soitat ja antanut kassalle tiskin taakse pantiksi rahaa. Soiton jälkeen palautat kassalle sinulle annetun kuitin, kassa tarkastaa systeemistään kauanko puhuit ja antaa sinulle vaihtorahat takaisin. Ja homma toimii!

Sähkövirta ja adapterit

Venäjällä voltteja on 220 kuten Suomessakin. Väitetään, että sähkövehkeiden töpselit eivät sovi joihinkin neukkuajan pistorasioihin. Sputnik ei ole törmännyt ongelmaan eikä kuljeta adapteria mukana.

Majoitus

Majoituksen voi varata etukäteen Suomesta matkatoimistojen kautta. Valitettavasti usein silloin päätyy kalleimpaan hotelliin ja joutuu maksamaan toimistolle varauskuluja. Toisaalta viisumin saaminen vaatii ainakin "virallisesti" vähintään yhtä ennalta varattua yötä hotellissa.

Mikäli kuitenkin saavut uuteen kaupunkiin ilman hotellivarausta, kannattaa etsiä asemalta palvelupiste, jossa pientä korvausta vastaan virkailija soittelee lähiseutujen hotelleja läpi ja kyselee paikkatilannetta. Pienen budjetin matkaajan kannattaa korostaa, että haluaa halvimman mahdollisen vaihtoehdon, sillä muuten ulkomaalainen ohjataan kalleimpaan hotelliin. Mikäli asemalla ei ole palvelukeskusta, kannattaa kysellä edullisia majoitusvinkkejä esim. tavarasäilytyksen mummoilta.

Monissa kaupungeissa toimii asuntojen vuokraus. Yleensä vuokraisäntiin- ja emäntiin törmää rautatie- ja linja-autoasemilla. Tunnistat heidät kylteistä, joihin on kirjoitettu "komnati" tai "kvartiri" eli huoneita tai asuntoja. Matkaaja saa käyttöönsä joko huoneen isommasta asunnosta, jossa välittäjäperhe asuu, tai oman yksiön/kaksion. Huoneet ovat yleensä edullisia. Kannattaa toki käydä katsomassa asunto ennen kuin tekee diilin.

Nykyään Venäjällä on myös netissä pyöritettävää perhemajoitusta. Sputnik ei ole tätä vaihtoehtoa testannut, mutta uskaltaa sivuja suositella luettuaan kokemuksista matkailun erikoislehden Mondon (Image kustannus Oy) numerosta 1/2004. HOFA (Host Families Assocition of Russia) löytyy osoitteesta http://www.webcenter.ru/~hofa/

Sputnikin haaveena on myös kerätä omaa listaa turisteista pitävistä isäntäperheistä. Jos saat matkoillasi ystäviä ketkä olisivat halukkaita majoittamaan turisteja sopivaa korvausta vastaan, ilmoittele meille heidän yhteystietonsa (email: sputnik_svs@hotmail.com)!

Ulkona syöminen ja juominen

Venäläistä pikaruokaa, piirakoita, blinejä ja kanaa saa tienvarsien kioskeista. Moskovassa kannattaa kokeilla myös "Kroshka"-nimisen uuniperunaketjun herkkuja. Kesäisin monet terassit tarjoavat meheviä grillattuja lihavartaita, shashlykkeja. Halvalla voi syödä stolovajoissa eli ruokaloissa. Nopean lounaan sisätiloissa saa myös bistroista, joissa yleensä on ihan hyvä hinta- laatu- suhde. Ruokapaikan valinnassa vessan olemassa olo on Venäjällä keskeinen tekijä. Kannattaakin varmistaa, onko bistrossa vessaa. Varman vessan löytää länsimaisista pikaruokaketjuista.

Erityyppisiä ravintoloita löytyy isoista kaupungeista. Hinnat kannattaa tsekata ennen kuin tilaa. Ruokailu aloitetaan alkupaloilla salaateilla tai keitolla, joita ehdottomasti kannattaa kokeilla. Venäjällä tilataan erikseen pääruoka (liha, kala, kana) ja lisukkeet (perunat, riisi). Pienemmillä paikkakunnilla ei ole valinnanvaraa ruokapaikoissa.

Lasku kannattaa tarkistaa, ulkomaalaisten laskuihin saattaa päästä ylimääräisiä laskutuksia. Tippiä on tapana jättää. Mikäli ravintolassa on elävää musiikkia tai jonkinlainen show, siitä useimmiten myös veloitetaan musiikki-maksu.

Lisää tietoa venäläisistä ruuista Suomi-Venäjä-Seuran sivuilta.

Shoppailu

Perinteiset neukkutyyppiset ruokakaupat eivät houkuttele shoppailemaan huvin vuoksi. Kaupassa jokainen tuoteryhmä on oman tiskin takana (esim maitotuotteet, lihat, säilykkeet, leivät). Tiskin takana on tympeä täti, jonka huomio on ensin onnistuttava saamaan itseensä ja mikäli tässä on onnistunut, jolle on sanottava selvästi ja nopeasti mitä tahtoo. Täti mutisee summan. Seuraavaksi täytyy mennä kassalle, kertoa tiskin numero ja summa ja maksettava se. Kassatäti antaa kuitin, repii sen ja sitten on kiikutettava kuitti tiskin tädille, joka antaa sinulle tuotteet. Sama toistetaan kunkin tiskin kohdalla siten, ettei sekoita eri tiskien kuitteja. Tällaisissa kaupoissa tädeillä on vuorotellen "pereryv" eli tauko, jonka pituutta ei etukäteen voi määritellä. Kannattaakin varata shoppailuun paljon aikaa ja kärsivällisyyttä ja suhtautua asiaan mainiona lukusanaharjoituksena.

Onneksi ainakin isoihin kaupunkeihin on viime aikoina ilmestynyt supermarketteja, joissa asiakas voi itse poimia haluamansa tuotteet kärryyn, viedä kassalle ja maksaa kaikki samalla kertaa! Näissä kaupoissa hintataso on yleensä perinteisiä korkeampi ja niistä löytää länsielintarvikkeita.

Ruokashoppailuun erinomaisia paikkoja ovat torit, joille kannattaa mennä jo ihan elämyksen vuoksi. Sputnik suosittelee toriostokseksi maukkaita venäläisiä alkusalaatteja!

Pientä purtavaa ja juotavaa on myynnissä kioskeista, joita on ripoteltu lukuisia määriä asemien, pysäkkien, ja erityisesti venäläisten suosimien nähtävyyksien/hengailu-paikkojen (esim. puistot) edustoille.

Viinaa kannattaa ostaa ainoastaan asiallisen oloisista kaupoista, suuri osa Venäjällä myydystä vodkasta on kotipolttoista. Myös drinkkitölkit ovat usein kotitekoisia. Kioskeistakin voi huoleti juoda kaljaa (merkkejä, värejä ja vahvuuksia on lukuisia ja toistaiseksi kaikki kokeilut ovat maistuneet erittäin hyvältä! Paikallisista erikoisuuksista menee korkeintaan pötsi sekaisin) ja sovetskoje samppanjaa. Siideriä ja muita sen tyyppisiä juomia on Venäjältä vaikeampi löytää.

Kaupat ovat auki vaihdellen, osa ympäri vuorokauden. Joissakin kaupoissa on päivällä tunnin lounastauko (ja sen lisäksi liuta "teknisiä" taukoja).

Apteekit, lääkkeet ja rokotukset

Apteekkeja tai apteekkikioskeja on tiheässä ja niissä myydään osittain samoja lääkkeitä kuin Suomessa. Lääkkeet ovat yleensä edullisia ja hyviä, ja palvelu erinomaista! Sputnik on saanut esim yskään yskänäytteen antamalla puoli-ilmaisia venäläisiä tabletteja, jotka hoitivat tehtävänsä erinomaisesti. Apteekeissa on myös lukuisia erilaisia rohtoja ja luontaistuotteita, joiden voimaan ainakin venäläiset uskovat kuin peruskallioon. Länsilääkkeisiin luottaville löytyy Venäjältä rohdot Strepsilseistä lähtien. Apteekeista saat myös nenäliinat, kuukautissuojat ja kondomit.

Mahdollisia rokotuksia kannattaa tiedustella vaikka terveysasemalta. Mikäli lähdet viikonloppumatkalle Moskovaan ja asut hotellissa ja syöt ravintolassa et varmastikaan tarvitse rokotuksia. Mutta jos olet lähdössä kuukausiksi kiertelemään maaseutua etkä tiedä missä aiot asua ja syödä niin sinulle luultavasti suositellaan jotain lisäsuojaa. Lisätietoja Kansanterveyslaitoksesta: www.ktl.fi/portal/suomi/osiot/tietoa_terveydesta/matkailijan_terveys/

Sairaanhoito

Viisumia varten tarvitset matkavakuutuksen, joka korvaa tarvittaessa kuljetuksen Suomeen. Kannattaa selvittää etukäteen lääkärikeskukset, joiden kanssa vakuutusyhtiölläsi on hoitosopimus. Ainakin Pohjolalla on vain muutama sopimus pietarilaisten ja moskovalaisten (ulkomaalaisille tarkoitettujen) klinikoiden kanssa. Suuremmissa venäläisissä kaupungeissa on kuitenkin yksityisiä lääkäriasemia, jotka palvelevat myös ulkomaalaisia. Kokemusta on Irkutskin lääkärikeskuksessa, jossa palvelu, hoidon tehokkuus ja asiantuntemus oli vähintään Suomen tasoa, eikä hoito maksanut juuri mitään. Miinuksena oli se, ettei kukaan osannut englantia. Jos sinulla on perussairaus, joka saattaa aiheuttaa ongelmia matkalla, kannattaa katsoa sanakirjasta valmiiksi muutama keskeinen termi ja kantaa mukana lappua jossa on selvitys sairaudestasi.

Useimmissa isoissa hotelleissa ja suuremmilla rautatieasemilla on oma ensiapupisteensä, johon kannattaa ottaa yhteyttä sairastapauksessa. Myös mm. risteilyaluksilla on mukana sairaanhoitaja. Jaltalla päivystävä lääkäri teki kotikäynnin pientä korvausta vastaan.

Vakavamman sairauden kohdalla kannattaa ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön ja neuvotella kuljetuksesta Suomeen sairaalahoitoon.

Tässä linkki perussairaussanastoon.

Hygienia

Venäjällä on yleisissä paikoissa usein reikä lattiassa vessat, joiden siisteystaso ei ole kovinkaan korkea. Ravintoloissa ja kahvioissa on yleensä siistit vessat. Junien vessojen taso vaihtelee. Varaa aina mukaan reppuun, taskuun tai käsilaukkuun omaa vessapaperia.

Käsien pesu ei aina ole mahdollista, kannattaa siis olla mukana savetteja ja käsidesinfiointiainetta.

Hotelleissa on suihkut joko huoneissa tai käytävillä. Kesäisin monissa kaupungeissa on kuukauden katko lämpimän veden jakelussa. Muutoinkin lämmin vesi saattaa olla poikki pitkiäkin aikoja ja silloin kekseliäisyys nousee arvoonsa. Joissakin majoituspaikoissa on oma sähköllä toimiva lämminvesivaraaja (jollaisen Sputnik-delegaatio onnistui räjäyttämään miltei joka kerta suihkussa käydessään).

Pidempään reissun päällä oleva törmää myös vaatteidenpesuongelmaan. Kannattaa kysyä hotellilta, millä hinnalla saisi tuoda koneellisen pyykkiä pestäväksi. Viralliset hinnat ovat kalliita, mutta pyykkäritytön kanssa pääsee usein kohtuulliseen tarjoukseen. Mukaan kannattaa ottaa myös muutamia eri kokoisia tulppia, sillä sellainen ei kuulu venäläisen lavuaarin vakivarustukseen. Jos satut osumaan kaupunkiin lämminvesikatkoaikaan, voit pyytää lainaksi vedenkeitintä, jolla saa lämmitettyä pyykkivettä.

Alennukset

Kaksoishinnoittelu liikenteessä, hotelleissa, kaupoissa ja ravintoloissa on poistunut jo muutama vuosi sitten. Nähtävyyksien hinnoittelun hierarkia (liput halvimmasta kalleimpaan : venäläiset seniorit, vammaiset/muut erikoisryhmät ja lapset - venäläiset opiskelijat - ulkomaalaiset opiskelijat - muut ulkomaalaiset) on sen sijaan korkea ja tiukasti kulttuurissa. Erityisesti Moskovassa ja Pietarissa nähtävyyksiä halajava voi saada isonkin loven kukkaroonsa. Opiskelijoiden kannattaakin pitää AINA mukana kansainvälistä opiskelijakorttia. Myös erilaiset seniorikortit saattavat hyvinkin sulattaa kassalla istuvan mummon sydämen ja oikeuttaa alennukseen . Museon kassaa ei kannata aliarvioida - Espoon kaupungin kirjastokortilla voit saada museoon korkeintaan porttikiellon.

Valokuvaus

"Perinteisiä" filmejä on saatavilla Venäjällä hyvin, mutta APS ei ole Sputnikin havaintojen mukaan rantautunut ainakaan syvemmälle Venäjän sydämeen. Suurissa kaupungeissa mahdollisuudet löytää APS-palveluja on paremmat. Esimerkiksi Pietarissa oleva "Yarkij Mir"-ketju www.ym.spb.ru on todettu hyväksi. Valokuvien kehittäminen Venäjällä on kannattava teko. Digikamera-vehkeitä toki löytyy, mutta helpommalla selviät kun otat omat muistikortit ja laturit mukaasi. Kuvatessasi muista kohteliaisuussäännöt ja pyydä lupa, kun kuvaat ihmisiä. Sotilaat ja rajavartijat, näiden rakennukset ja autot kannattaa jättää kuvaamatta, muutoin lähtee filmi kamerasta. Museoissa suhtautuminen kuvaamiseen vaihtelee. Välillä se on kiellettyä, joskus lisämaksu auttaa kuvausluvan heltiämiseen...

Apua hädässä

Emme ole ongelmaan nimeltään rikollisuus törmänneet joten emme osaa sitä sen enempiä kommentoidakaan. Oma filosofiamme on, että varsinkin isot rikolliset ovat kiinnostuneet isommista ja arvokkaammista kaloista. Vanhin ja helpoin tapa välttää rikollisuus on soluttautua joukkoon. Emme väitä, että päivän retkitarpeiden kantaminen paikallisesta kaupasta ostetussa muovipussissa säästää sinut ryöstöltä. Uskomme kuitenkin, että se ei ainakaan kasvata riskiä joutua ryöstän kohteeksi. Äläkä ota koko omaisuuttasi mukaan vaan jätä suosiolla timantti-tiarasi kotiin.Junassa ei kannata jättää kupeeseen arvoesineitä yksikseen, kanna siis vähintään rahat ja passi mukanasi. Yöllä nukkumisrauhaa lisää se, että kupeen oven saa lukkoon (oikeastaan kahteen lukkoon).

Paras apu on auttaa itse itseään ja pitää huoli siitä ettei aiheuta turhilla typeryyksillä itse itselleen ongelmia. Erityisesti liikenteessä tulee olla varovainen sillä autot ajavat hurjaa vauhtia eivätkä pahemmin kunnioita jalankulkijaa. Viisikaistaista tietä punaisilla valoilla ylittävä känniläinen voi syyttää vain itseään mikäli jotain sattuu…..

Hädän hetkellä apua saa useimmiten sieltä mistä sitä pyytää. Sputnikilla on myös hyvinkin myönteisiä kokemuksia miliisistä kaikista ennakkoluuloista huolimatta. Kunnon matkailija tutustuu ennen reissuaan suurlähetystöstön ja/tai konsulaatin toimintaan (heillä ei suinkaan ole velvollisuus auttaa onnetonta matkailijaa kaikissa tilanteissa) ja pitää mukanaan suurinta hätää varten heidän yhteystiedot. Mikäli reittisi varrelle ei osu Suomen edustustoa, katso löytyykö varalle vaikkapa toista EU-edustustoa tai Ruotsia. Ja amerikkalaisilla on usein tapana leikkiä sankaria ja heidät löytää yleensä joka paikasta…..

Suomen suurlähetystö Moskovassa:  www.finemb-moscow.fi

Juhlapyhät

Pyhät ovat parasta aikaa - venäläiset ovat kovia juhlimaan. Erityisesti Uusi Vuosi Venäjällä on mahtava kokemus! Myös henkilökohtaisia juhlia, syntymä- ja nimipäiviä juhlitaan innokkaasti. Venäläiseen juhlintaan kuuluu maljapuheiden pito. Oheisesta linkistä löydät vinkkejä maljapuheeksi ja onnen toivotuksiksi juhlaan kuin juhlaan : http://prazdnuem.narod.ru/.

Lisää tietoa juhlinnasta ja tärkeistä päivistä Suomi-Venäjä-Seuran sivuilta. Juhlapäivinä kannattaa varautua siihen, että junissa yms saattaa olla ruuhkaisempaa kuin normaaliaikana.

Lahjat

Venäläiset rakastavat lahjoja. Kun tutustut reissullasi uusiin ihmisiin, he usein antavat sinulle muiston itsestään. Silloin on mukavaa antaa takaisin jotakin pientä. Pienet lahjukset voivat helpottaa suhteen luomista monien virkailijoiden, esim. junapalvelijoiden kanssa. Lahjaksi käy jokin pieni muisto Suomesta tai tuliainen lapselle, kynä, kumi, tarra. Matkalla tapaamasi venäläiset saattavat kutsua sinut myös kotiisi syömään tai jopa tarjota yösijan. Isännille kuuluu ehdottomasti viedä tuliainen. Jos Sinulla ei ole matkassasi Suomen tuotavia, suklaarasia, kukkapuska tai samppanjapullo ovat sopivia vietäviä.

Matkaoppaat ja kirjallisuus

Omatoimimatkaajan apuna ovat kunnostautuneet muun muassa seuraavat matkaoppaat ja kirjat:

MATKALUKEMISIA

Sputnik suosittelee matkalukemiseksi Venäjälle .
Bulgakov, M., Saatana saapuu Moskovaan - Saatanan seikkailut Moskovassa, Mestarin ja Margaritan rakkaus. Absurdia Neukku-elämää.
Carlson, K., Maan ääreen - Nahodkassa Lennart Falkin ja kapteeni Höökin jalanjäljillä Amurin onnenmaalla. Varpaita paleltaa.
Dostojevski, F., Karamazovin veljekset - venäläisen sielun kuvaus syvimmillään. Ei avautunut Sputnikin esilukijalle. Ehkä joskus. Siihen asti voi lukea dekkarina, joka kestää pidemmänkin matkan.
Dostojevski, F., Muistelmia kuolleesta talosta - omakohtaisiin Siperian vankileirikuvauksiin perustuva kirja. Voi vain ihmetellä humanismin voimaa kaiken väkivallan keskellä
Dostojevski, F., Rikos ja rangaistus - hengailua Pietarin kaduilla, epätoivoisia pohdiskeluja. Ehdoton Pietarin matkalle.
Erofejev, V., Moskova - Petushki - viinanhouruinen junamatka Moskovasta Petushkiin, syvällistä filosofointia ja hyviä vinkkejä työprosessien tehostamiseksi. Pohdintaa rakkaudesta ja siitä, kuinka iskeä humalainen nainen. Koktail-reseptejä, mm Komsomolkan kyynel. Hulvaton ja surullinen, päätön ja viisas kirja, jota on vaikea lukea kuivin suin.
Gogol, N., Kuolleet sielut - Maaseudulla kaupankäyntiä kuolleilla työläisillä. Matkustamista paikasta toiseen. Palvelu pelaa tutulla tavalla.
Gogol, N., Pietarilaiskertomuksia - Pitskussa on kaikki mahdollista. Jo 1800-luvulla.
Gontsarov, I., Oblomov, - Laiskan matkaajan suosikki. Sopii esim. pitkille risteilyille tai junamatkoille. Jaksaisiko nousta sängystä? Tapahtumapaikkoina Pietari ja sen lähiympäristö.
Jerofejev, V., Miehet - Itseironinen venäläisen miehen muotokuva. Tärkeinä teemoina mm aamuerektio, tyyli, kotikalja ja naiset. Varottava, etteivät Putinnuoret polta kirjaasi.
Lermontov, M., Aikamme sankari - Naisvaltauksia ja sotilaselämää Kaukasuksella. Päähenkilö on hyvinkin moderni itsekkyydessään ja läpikulkumatkoissaan.
Londen, M., Maan ääriin - Matkakertomuksia Siperiasta. Sopii Siperian matkaajalle. Muualla matkaaville seuraavan reissun määränpää selviää.
Makine, A., Ranskalainen testamentti - Siperialaiseen lapsuuteen kuuluvat isoäidin sadunomaiset tarinat Ranskasta. Nuoruus Volgan suurkaupungissa (Nizhnyi Novgorodissa?). Juurien kohtaaminen Pariisissa. Sukutarina tsaarin ajoilta tähän päivään.
Makine, A., Venäläisiä unelmia - Kasvukertomus pojasta mieheksi Siperian taigalla. Seksuaalisuus herää juna-asemalla keskellä lumimyrskyä. Länsimainen toimintaelokuva muuttaa maailmankuvan.
Marinina, A., Irina tietää liikaa, Kaikesta täytyy maksaa, Murhaaja vastoin tahtoaan, Kuolema ja vähän rakkautta - Moskovan miliisi Kamenskaja jahtaa rikollisia. Taas herkkää lukijaa pelottaa.
Olivier, D., Joulukuun lumet - Puskin seikkailee Krimin karkotuksen aikaan. Dekabristien vaimojen kohtalo. Talvista Siperiaa. Keskuspaikkoina Ukraina ja Irkutsk. Kaikille Pushkin-faneille.
Montaigne, F., Perhokalastajan pitkä marssi Kuolasta Kamtsatkalle - amerikkalainen toimittaja kalastelee ja ihmettelee Venäjää, jota järjellä ei voi ymmärtää. Kalastusreissuille.
Pasternak, B., Tohtori Zivago - rakkauksia, historiaa sisällissodasta alkaen. Kuinka runoilijalle käy sodassa? Paljon lumista tundraa. Sopiva talvisille Siperian matkoille, lisukkeeksi Belyi Aistia.
Politkovskaja, A., Putinin Venäjä - Pelottava visio suurvallasta, jota Putin hallitsee itsevaltiaan otteilla. Beslania, Tsetseniaa, Moskovan terrori-iskuja. Tämä kirja ahdistaa ja kertoo asioista, joista ei haluaisi kuulla. Valitettavan ajankohtainen.
Popov, J., Mestari Kaaos - Venäläinen kirjailija summaa elämäänsä kolmannen maailmansodan edellä. Hänen tiensä on vienyt siperialaisista geologisista retkikunnista Moskovaan, Saksaan, Helsinkiin, Gotlantiin, Budapestiin... Matkalla ovat järjestelmät ja valtiot romahtaneet, mutta Venäjä säilyy Venäjänä. Poliittisia pamfletteja, lehtiotsikoita, kaksipäisen kotkan keskusteluja itsekseen, hinnastoja. Lopuksi saapuu Mestari Kaaos. Ratkiriemukasta matkaluettavaa. Tälläkin kirjalla on riski päätyä Putinnuorten nuotiolle.
Puskin, A., Romaanit ja kertomukset. Perusvenäjää. Törmäät taatusti samoihin asioihin kuin Puskinin sankarit matkoillaan.
Ramstedt, G., Seitsemän retkeä itään - Tiedemiehen matkat Siperiassa ja Mongoliassa. Tämä tarina lohduttaa niitä, jotka kadottavat jotakin arvokasta reissullaan.
Tolstoi, L., Anna Karenina - teoksessa reissataan Moskovan ja Pietarin väliä. Suuria tunteita, salarakkaita, ympäristön paheksuntaa. Juna keskeinen symboli.
Tolstoi, L., Sota ja rauha - kertomus Napoleonin sodasta, rakkauksista, suvuista. Pääpaikkana Moskova. Tämän jälkeen tekee mieli nähdä sotamuistomerkit Moskovan lähellä ja voi nähdä unta, jossa järkkää treffejä tsaarin kanssa. Riittää luettavaa pidemmällekin reissulle.
Tsehov, A., Novellit - Perusvenäläisiä tyyppejä pienissä ja suurissa tilanteissa. Nainen ja sylikoira sopii Jaltan matkaajille. Hauskoja ja surullisia.
Tsehov, A., Tarpeettomia ihmisiä - Monenlaisia ihmiskohtaloita tiivistettynä lyhyiksi tarinoiksi. Mollivoittoista elämää.
Turgenev, I., Isät ja lapset - vääntöä faijan kanssa. Ristiriidassa länsimieliset uudet ideologiat ja maaseudun pysähtyneisyys.
Uspenski, E., Fedja-setä, kissa ja koira. Fedja-poika karkaa maalle kissan ja koiran kanssa, jossa viettävät anarkistista elämää. Tärkeässä roolissa posteljooni Petskin. Lapsiperheille.
Uspenski, E., Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä. Gena, Muksis ja kumppanit rakentavat ystävyyden taloa. Opettaa lapsellesi, kuinka tulla systeemin kanssa toimeen.

Hintataso

Hintataso kiinnostaa kaikkia. Mitä sinä ostat Venäjältä, mistä ostat, ja mitä ostoksesi maksaa? Kerro meille sputnik_svs@hotmail.com, niin me listaamme hinnat, ja vastaamme kysymykseen "Mitä maksaa?".

Hintataso/Junalippuja, 2.2.2006
3.11.05 Pietari - Nizhnij Novgorod, kupe - 1635r.
17.11.05 Nizhnij Novgorod - Kazan, platskarta - 299,50r
18.11.05 Kazan - Nizhnij Novgorod, platskarta - 339,5r
19.11.05 Nizhnij Novgorod - Pietari, kupe - 1513r
19.12.05 Pietari - Nizhnij Novgorod, platskarta - 670r
12.01.06 Nizhnij Novgorod - Pietari, platskarta - 710r

Vuodevaatteet junassa 71 ruplaa

Tammikuusta 2006 alk. N. Novgorodissa raitiovaunukyyti irtoaa 6 ruplalla, busseissa ja reittitakseissa liput toistaiseksi 8 ruplaa.

Suomesta pääsee kätevästi N. Novgorodiin matkustamalla päiväjunalla (Sibeliuksella) Pietariin, jossa junanvaihto (juna lähtee noin puoli kuusi illalla, joten aikaa kaupungilla kävelemiseen jää 3-4 tuntia). Takaisin tullessa aikaa jää 6-7 tuntia. Hintaa menopaluumatkalle (Kouvolasta) tulee noin 100 €. Rekisteröityä voi halvalla Kremlin lähellä sijaitsevassa hotelli Rossijassa, alk. 300r.

Ostoksia Moskovassa 6.12.2004:
- viisi ajelua metrossa (luonnollisesti rajaton vaihto-oikeus maan alla) : RUB 45
- CD-tori/kirjakauppa OOO "Muzikalnij Park"ista Venäjän hurjan iso seinäkartta RUB 191
- hypermarketti OOO "Ashan"ista lajitelma japanilaista ruokaa : 6 x Nigiri ja 5 x Norimaki : RUB 347,03
- hypermarketti OOO "Ashanista"ista Ljube:n CD "Davai za..." : RUB 90,40
- Leningradskin juna-aseman CD-kioskista Ljuben "Ribjata Nashevo polka" : RUB 100
- Leningradskin juna-aseman kioskista 0,5 l Baltika 3-olut ja pikku-pussi kuivattua mustekalaa kyytipojaksi : RUB 17 + 20.
- Marinon torilla kilo päärynöitä : RUB 35

Junalippu Kurskin juna-asemalta Moskovasta
Moskova-Nizhny Novgorod, 12.9.2004 juna nro 30, platzkart RUB 304,60

Junalippu Kurskin juna-asemalta Moskovasta
Nizhny Novgorod-Moskova, 14.9.2004 juna nro 21, platzkart RUB 366,00

Junalippu Kurskin juna-asemalta Moskovasta
Moskova-Petroskoi, 15.9.2004 juna nro 382, platzkart RUB 377,70

Trollikka-bussi lippu Pietarissa
26.11.2004 - 7 ruplaa

Erinomainen Shashlik-annos ja pieni Baltika hyvällä palvelulla höystettynä
"7-ja Pinta"-baarissa Nevski Prospektilla (Nevskii 22-24) 26.11.2004 - 380 ruplaa

20 minuuttia nettiaikaa
Quo Vadiksessa (www.quovadis.ru) Nevski Prospektilla 26.11.2004 - 30 ruplaa
(viikonlopun yöpaketti pe-su 00:00-08:00 - 240 ruplaa)


Suomi-Venäjä-Seuran Etelä-Suomen piirijärjestö *** Palaute