Etelä-Suomen piiri

Usein kysyttyjä kysymyksiä

SIPERIAN JUNAMATKAN SUUNNITTELUA

"Hei,
olen suunnittelemassa yhden ystäväni (olemme molemmat venäjänkielen taitoisia) kanssa Siperian junamatkaa ensi elokuulle. päämääränä olisi vladivostok muutaman pysähdyksen kera ja kysymyksiä olisi paljonkin matkaan liittyen, jos joku osaisi vastata...

1. kuinka paljon junaliput edestakaisin suurin piirtein maksaa? mistä voisi saada tietoa?
2. kuinka monta kertaa olisi hyvä pysähtyä, onko jollain suosituksia pysähdyspaikoista? halpoja hostelleja tms. matkan varrella?
3. mihin rekisteröidytään kun missään ei olla kuitenkaan 3vrk:tta pidempään, mutta maassa kuitenkin n. kuukauden verran?
4. kauanko koko reissun arvioidaan vievän aikaa? kolme neljä viikkoa lienee riittävä aika?
5. tarviiko ylimääräisiä rokotuksia?

mielelläni otan vinkkejä ja neuvoja vastaan muutenkin. tai sellaisen ihmisen yhteystiedot joka on kyseisen matkan tehnyt. viestini voi toki lähettää eteenpäinkin. kiitos jo etukäteen."

1. Tässä muutamia hintaesimerkkejä :
Reittiesimerkit ja niiden hinnat syksyllä 2005:
1. Helsinki-Moskova ryhmälippu vähintään kuudelle hengelle VR:ltä (2. luokan kupee-paikka) hintaan 59,50 euroa
2. Moskova-Helsinki Skazkasta (2. luokan kupee-paikka) hintaan 50 euroa. Lisäksi jokaiselle on hankittava VR:ltä paikkalippu hintaan 21 euroa
3. Moskova-Ulan Ude VR:ltä (2. luokan kupee-paikka) hintaan 255 euroa
4. Ulan-Ude-Habarovsk Moskovasta ostettuna (2. luokan kupee-paikka) hintaan 95 euroa
5. Vladivostok-Irkutsk Rentlineltä (2. luokan kupee-paikka) 120 euroa (3. luokan platskart-paikka) hintaan 60 euroa
6. Vladivostok-Irkutsk Vladivostokista ostettuna (3. luokan platskart-paikka) hintaan 1700 ruplaa eli noin 50 euroa)
7. Irkutsk-Moskova Vladivostokista ostettuna (3. luokan platskart-paikka) hintaan 2100 ruplaa eli noin 61 euroa)
8. Moskova-Pietari (3. luokan platskart-paikka) hintaan 550 ruplaa eli noin 16 euroa)
Hintatietoja voi etsiä itse Venäjän rautateiden sivuilta www.rzd.ru

2. Matkan voi matkustaa pysähdyksittä. Matka Moskovasta Vladivostokiin kestää noin seitsemän vuorokautta. Pysähdykset ovat suositeltavia ensinnäkin siksi, että on mukava päästä jaloittelemaan ja peseytymään välillä ja toisaalta siksi, että radan varrella on monia mielenkiintoisia paikkoja. Jos pysähtyy vain kerran, kannattaa tehdä se Irkutskissa ja tehdä sieltä retki Baikal-järvelle, jonne on noin tunnin matka. Jos aikaa on enemmän, kannattaa tehdä junalla Kruglo-Baikal päiväretki tai suunnata Olhonin shamaanisaarelle.

Halpa majoitus Irkutskissa: www.downtownhostel.irkutsk.ru. Lähellä keskustaa (ulitsa Stepana Razina 12), suihku, internet, rekisteröinti, apua lippujen hankkimisessa ja erittäin ystävällinen palvelu.
Halpa majoitus Livstjankassa: Rantaa myötäilevän ulitsa Gorgovon (pääkadun) päässä, vihreä matala kerrostalo, Lasten Turbaza. Simppeli majoitus, ei suihkua, huussi pihalla.
Halpa majoitus Ulan Udessa: Kaupunginosa hotelli Ujut, prospekt Lenina 30. Kirjakaupan ja kahvilan välista takapihalle, ovikello seinässa. Ei suihkua.
Hyvä majoitus Olhonilla: Nikita Betsarov, Khuzir, Ulitsa Kirpitsnaja 8, http://www.olkhon.info/ . Kaikki Olhonilla tietävät Nikitan ja osaavat neuvoa perille. Jos tilaa ei ole turbazassa, Nikita jarjestaa majoituksen naapurissa. Halvempiakin majoituksia Olhonilta löytyy, mutta Nikitan luona on paras fiilis ja asiantuntevimmat retket!
Lisätietoja matkakertomuksesta Baikalia ympäri 2004!
Muita paikkoja, joissa kannattaa pysähtyä Nizhnyi Novgorod, Jekaterinburg, Ulan Ude.

3. Venäjän laki vaatii rekisteröitymään 1-3 arkivuorokauden kuluessa maahan saapumisesta (1 vrk jos asut hotellissa, tai 3 vrk jos yövyt omilla teilläsi. Arkipyhiä ja viikonloppuja ei lasketa). Useat hotellit hoitavat rekisteröinnin, tosin monet edellyttävät ennakkovarausta. Jos rekisteröidyt hotellissa kannattaa pyytää rekisteröinti koko matkan ajaksi, vaikka asuisitkin hotellissa vain yhden yön. Lisäksi oman matkatoimistosi Venäläinen kumppani voi hoitaa rekisteröinnin puolestasi maksua vastaan. Kysy tästä enemmän matkatoimistostasi.
Omatoimimatkailijan, joka asuu esim. perhemajoituksessa tai pienissä hotelleissa, jotka eivät hoida ulkomaalaisten rekisteröintejä, pitäisi rekisteröityä ulkomaalaisvirastossa (OVIR). OVIRissa asioiden selvittely on välillä melkoinen projekti (allekirjoittaneelta vei pahimmillaan 2,5 viikkoa). Toisaalta viime kesänä Jekaterinburgissa homma oli hoitunut parissa tunnissa! Jos ei ole rekisteröitynyt, saattaa joutua maksamaan sakkoa ja pahimmillaan joutuu palaamaan kaupunkiin, jossa jätti asian tekemättä, korjaamaan tilannetta. Tosin käytännössä rekisteröintejä ei yleensä rajalla tarkasteta ainakaan junaliikenteessä.
Sputnik pitää usein itse sen linjan, että matkustamme Moskovaan edullisella juna-hotelli-paketilla (matkoja myy matkatoimistot). Tällöin rekisteröinnin hoitaa helposti ja mukavasti asiaa enempää ajattelematta hotelli. JOS joku matkatessa tai kotiin palatessa kysyy, tilanne selvitetään puhumalla ja selvittämällä, että matkailija ei ole pysynyt paikoillaan kolmea päivää kauemmin (tätä varten kannattaa pitää tallessa junaliput). Taktiikan toimivuutta ei ole ennen kevään 2004 hiihtolomareissua (kts. tarkemmin matkakertomuksista) tarvinnut testata, koska jatkuvasta matkustamisesta huolimatta rekisteröitymistä ei ole kukaan kaivannutkaan.

Tähän väliin varoituksen sana siitä, että Venäjä on tiukentanut asennettaan rekisteröinnin suhteen, ja jotkut hotellit eivät ota vastaan vieraita, joilta puuttuu rekisteröinti edellisiltä päiviltä. Lisäksi rekisteröimätön turisti on, ikävä kyllä, hyvä uhri miliisille. Kärähtäessä lahjonta ei ratkaise ongelmaa, ja niinpä rahaa pyytävältä miliisiltä pitää vaatia aina kuitti maksusta sekä dokumenttien korjaus. Mikäli dokumentteja ei korjata, saattaa nurkan takana vaania toinen lahjottava miliisi-kollega.
Ratkaisun rekisteröitymisestä tai sen tekemättä jättämisestä tekee jokainen reissulainen itse. Kiteyttäköön kuitenkin, että matkaajia askarruttava rekisteröityminen ei millään tavalla estä Venäjän tutkimista. Lisätietoja saat Suomi-Venäjä- seuran sivuilta tai matkatoimistostasi.

4. Helsinki-Moskova-Vladivostok-Moskova-Helsinki junamatkoihin menee yhteensä 15-16 päivää. Matkan kesto riippuu siitä, kuinka usein pysähtelette ja montako päivää haluatte viettää kussakin paikassa. Kuukaudessa ehtii nähdä useampia paikkoja eikä tarvitse pitää kiirettä.

5. Rokotuksia ei tarvita. Hepatiitti on hyvä olla voimassa, jos meinaa reissata paljon...

Lisää tietoja saa lukemalla Sputnikin matkakertomukset. Lisäkysymyksiä voi lähettää Sputnikiin, allekirjoittaneella on useita kokemuksia Siperian junailusta.

Tanja


Suomi-Venäjä-Seuran Etelä-Suomen piirijärjestö *** Palaute