Näyttelyn nimi: VENÄLÄISYYTTÄ HELSINGISSÄ / РУССКИЕ В ХЕЛЬСИНКИ
Näyttelyn tuottaja: Helsingin kaupunginmuseo / Хельсинкский городской музей
Aika: 13.9.-31.10.2003-03-25
Paikka: Pietari-Paavalin linnoitus, Valtiollinen Pietarin historian museo
VENÄLÄISYYTTÄ HELSINGISSÄ
Helsingin kaupunginmuseon näyttely Pietari-Paavalin linnoituksessa Valtiollisessa Pietarin historian museossa 13.9.-31.10.2003.
Näyttely kertoo sanoin, valokuvin, taideteoksin ja esinein helsinkiläisten ja venäläisten yhteisestä historiasta, Helsingin venäläisestä menneisyydestä. 108 vuotta kestäneestä venäjänvallan ajasta (1809-1917) on jäänyt Helsinkiin paljon muistoja ja elävää kulttuuriperintöä. Näyttely vieraili Moskovassa Helsinki-viikoilla ja Moskovan kaupunginmuseossa syksyllä 2001.
Aleksanteri I:n ”lahja” vanha historiallinen empire-keskusta, on tänä päivänä Helsingin suuri ylpeyden aihe. Kaupunkikuvaa elävöittävät ortodoksiset kirkot, joiden värikkäät seremoniat yhä kiinnostavat kaupunkilaisia. Venäjänvallan aika on säilynyt muistoina myös kadunnimistössä: kaupungin sydämestä löytyy keisariperheen nimikkokatuja. Kaupunkimiljöötä rikastuttavat myös venäläisen sotaväen komeat empire-tyyliset kasarmit. Venäläiset jättivät jälkensä myös kaupungin ruokakulttuuriin. Jäätelö, tee ja monet leivonnaiset, tupakasta puhumattakaan, olivat suosittuja venäläistuotteita. Helsingin venäläisperheistä Sinebrychoffien ja Kiseleffien nimet ovat yhä elävää perinnettä: toinen suositun olutpanimon nimenä ja toisen perinne jatkuu sokeritehtaana ja kauppakeskuksen nimenä.
Pietarin läheisyydellä oli suuri vaikutus Helsingille. Monet tunnetut kondiittorimestarit ja kultasepät hakivat oppinsa Pietarista ja uasea suomalaiset loivat siellä merkittävän sotilas- tai virkamiesuran. Sotilaista tunnetuin lienee Suomen marsalkka C. G. E. Mannerheim. Venäjällä asemansa saavuttaneista helsinkiläisistä näyttelyssä esitellään mm. keisarinnan hovineitona toiminut everstinna Aurora Karamzin (ent. Demidov), jonka sadunhohtoinen elämä kiinnostaa yhä helsinkiläisiä. Näyttelyssä on esillä myös Venäjän armeijassa palvelleen helsinkiläisen Erik von Willebrandtin Venäjällä ratsastuskilpailuissa voittamia palkintoja, jotka ovat pietarilaisten hopeaseppien valmistamia.
Näytteillä on myös venäläisten taiteilijoiden Maksim Vorobjovin, Valerian Galjaminin ja Vasili Sadovnikovin Helsinki-näkymiä 1800-luvun alkupuoliskolta. Näytteillä on myös Helsingin kaduilla ja puistoissa 1910-luvulla ahkerasti kameroineen liikkuneen kenraalikuvernöörin adjutantti eversti Ivan Timiriasewin valokuvia ja hänen Venäjällä valokuvauskilpailuista saamiaan diplomeja.