Tiedote
2.9.2003
Kuninkaantien-musiikkia
300-vuotislahjaksi:
Turun filharmonikot matkaavat syyskuussa juhlivaan Pietariin
Turun Filharmoninen orkesteri lähtee syyskuussa (10.–12.9.2003) konsertoimaan Pietarin maineikkaaseen Filharmoniaan. Orkesterin koko vuoden 2003 ohjelmiston teema on Pietarin kaupungin 300-vuotisjuhlan kunniaksi Kuninkaantie. Pietarin-vierailulla kunnioitetaan Turun ja sen maineikkaan orkesterin pitkiä yhteistyöperinteitä Pietarin kanssa – ystävyyskaupunkisuhteet on solmittu 50 vuotta sitten ja jo vuosisatojen ajan muusikot matkoillaan Tukholmasta Pietariin tai päinvastoin ovat pysähtyneet konsertoimaan vanhassa musiikkikaupungissa Turussa, joka vuonna 2004 täyttää 775 vuotta. Turun Soitannollisen seuran orkesteri, jonka perinteitä Turun filharmoninen orkesteri vaalii ja jatkaa, perustettiin jo vuonna 1790. Niinpä Turun filharmonikot on yksi maailman vanhimmista orkestereista.
Turun filharmoninen orkesteri esiintyy 300-vuotisjuhliaan viettävässä Pietarissa Suomi-viikon virallisena edustajana. Menomatkalla pidetään kamarikonsertti Viipurin Alvar Aalto -kirjastossa. Taloudellista tukea konserttimatkalle on saatu Turun kaupungilta, Suomen opetusministeriöltä ja Luovan säveltaiteen edistämissäätiöltä.
Säveltäjinä Esa-Pekka Salonen, Modest Musorgski ja Jean
Sibelius
Filharmonikkojen kapellimestarina Pietarissa on Tuomas Ollila, joka on itse opiskellut pitkään kaupungissa legendaarisen Ilja Musinin johdolla. Orkesteri on soittanut sinfoniakonsertin ohjelman Turussa edellisellä viikolla kaksi kertaa. Torstain 11.9. klo 19.00 alkavan konsertinohjelmassa kuullaan säveltäjä-kapellimestari Esa-Pekka Salosen sävellys Giro (vuodelta 1981, kirjoitettu uudelleen 1997), Modest Musorgskin Kuoleman lauluja ja tansseja Kalevi Ahon orkesterisovituksena – solistina on kansainvälisesti erittäin tunnettu suomalainen oopperalaulaja Esa Ruuttunen – sekä Jean Sibeliuksen viides sinfonia, jonka säveltäjä itse johti orkesterimme konsertissa vuonna 1916.
Koululaiskonsertissa historiallista musiikkia
Toinen konsertti perjantaina 12.9. klo 15.00 soitetaan koululaisille, mikä lienee vierailevilta orkestereilta ainutlaatuista. Ohjelmana on Kuninkaantien musiikkia, säveltäjinä norjalainen Edvard Grieg, ruotsalainen barokkisäveltäjä Johan Helmihc Roman, oma Jean Sibeliuksemme sekä venäläiset mestarit Modest Musorgski ja Pjotr Tshaikovski. Konsertin solistina on Esa Ruuttusen lisäksi nuori, 18-vuotias turkulaisviulisti Saana Uksila, jolle kokemuksesta soittaa maailman kuuluisimpiin lukeutuvassa konserttisalissa tulee varmasti ainutlaatuinen. Saana Uksila esittää Tshaikovskin viulukonserton ensimmäisen osan, jonka hän soitti myös Turun filharmonikkojen Nuorten solistien konsertissa vuoden 2003 keväällä. Turun filharmoninen orkesteri on jo pitkään ollut monilla tavoin edelläkävijä lasten ja nuorten toiminnassaan. Pietarin-koululaiskonsertilla ja sen nuorella solistilla halutaan muistuttaa myös Turun kaupungin keskeisestä lasten ja nuorten strategiasta.
Saana Uksila (s. 1985) aloitti viuluopintonsa Turun konservatoriossa Arja Sippelin johdolla vuonna 1989. 1996 hän siirtyi Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle. Nykyään hän opiskelee sekä Sibelius-Akatemiassa että Turun konservatoriossa Alexander Vinnitskin oppilaana. Saana Uksila on osallistunut mm. Anatoli Resnikovin, Sergei Kravzhenkon, Helfried Fisterin ja Pavel Vernikovin mestarikursseihin. Vuonna 2001 hän suoritti viulunsoiton C-tutkinnon erinomaisin arvosanoin, piti ensimmäisen oman konserttinsa Sibelius-Akatemian järjestämän Kohtaa musiikki! -opiskelijakonserttien sarjassa ja esiintyi Sigyn Sinfoniettan solistina. Keväällä 2002 hänet valittiin yhtenä seitsemästä Eurovision Nuorten Solistien kilpailun Suomen-karsintaan. Saana Uksila on soittanut Helsingin Juniorjousissa 1996 - 2001 ja toiminut orkesterin konserttimestarina 2000 - 2001.
Turun filharmoninen orkesteri
Turun filharmonisen orkesterin perinteet sinfoniamusiikin esitaistelijana ovat miltei yhtä pitkät kuin itse sinfonian historia. Vuonna 1790 toimintansa aloittaneen Turun Soitannollisen Seuran konserteissa esitettiin Haydnin ja Beethovenin sinfonioita modernina musiikkina säveltäjien vielä eläessä; 1900-luvulle tultaessa perinteitä jatkoi Jean Sibelius, joka johti Turussa omaa musiikkiaan 18 konsertissa. Suomen vanhin ja maailman vanhimpiin kuuluva orkesteri kunnallistettiin vuonna 1927, jolloin muusikoita oli 29. Nykyisin Suomen neljänneksi suurimman sinfoniaorkesterin jäsenmäärä on 74.
Turun filharmonisen orkesterin vakinaisina kapellimestareita ovat toimineet Tauno Hannikainen, Toivo Haapanen, Ole Edgren, Jorma Panula, Paavo Rautio, Pertti Pekkanen, Igor Bezrodnyi, Jacques Mercier ja Hannu Lintu. Orkesterin päävierailijana on ollut Ralf Gothóni ja syksystä 2001 lähtien Juha Kangas. Paavo Berglund, joka on johtanut orkesteriamme vuodesta 1953 kuuden eri vuosikymmenen aikana, kutsuttiin Turun filharmonisen orkesterin kunniakapellimestariksi joulukuussa 2002. Tibor Bogányi aloitti työnsä orkesterin ylikapellimestarina vuoden 2003 alusta.
Suurin osa konserteista pidetään vuonna 1952 valmistuneessa, Risto Luukkosen suunnittelemassa Turun konserttitalossa. Turun filharmonikot ovat konsertoineet myös Virossa, Ruotsissa, Norjassa, Unkarissa, Saksassa, Belgiassa, Venäjällä, Puolassa ja Kiinassa. Pietarin filharmonian suuressa salissa orkesteri on vieraillut aikaisemmin kahdesti, vuosina 1975 ja 1995.
Filharmoninen orkesteri on keskeisesti mukana vuonna 2001 perustetun Turun Pohjoismaisen musiikin keskuksen toiminnassa
Vuodesta 1979 orkesteri on levyttänyt säännöllisesti suomalaista musiikkia. "Suomalaisia klassisia suosikkisäveliä" -levyn ennätyksellisestä myynnistä orkesteri on saanut platinalevyn. Karita Mattilan kanssa tehty joululevy sai kultalevyn pian ilmestymisensä jälkeen vuoden 2002 joulukuussa.