Lehdistötiedote

 

 

SUOMI-VIIKKO PIETARISSA 7-13.9.2003/

Valokuvausnäyttelyn ’Jokaisella on paikka’ avaus 10.9.2003 klo 14.00/ Kirov’s Heroes

Herzenin yliopisto, Moika embankment, 48; rak 11

 

 

Elämme epävarmuuden aikakautta. Yhteiskunnalliset muutokset, tapahtumat ja yllätykselliset  tilanteet raamittavat ihmisten elämää. Eikä epävarmuus ole vain Euroopan ulkopuolella , vaan myös Suomessa joudutaan arvioimaan asioita uudelleen. Koulutusjärjestelmien on tartuttava tämän ajan muuttuvien hetkien tarjoamiin oppimismahdollisuuksiin ja aloitettava aito vuoropuhelu ympäröivän yhteiskunnan kanssa.                               

 

Varsinkin, kun köyhyys, huumeiden käyttö, rikollisuus ja piittaamattomuus ovat nivoutuneet vyhdeksi, joka näyttäytyy toivottomuutena ja apatiana mm liian monen Suomen lähialueen lapsen arjessa. Tästä ahdingosta kumpuaa eettinen vaade tehdä jotakin, joka tukee ja vahvistaa lapsia löytämään itsessään olevia voimavaroja myös taiteen keinoin.

 

Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa sosionomikoulutuksen Vyborg-työryhmä (kymmenkunta opiskelijaa) vastaavat ajan haasteisiin toimimalla LAPSET ELÄMÄNSÄ VALTIAIKSI -hankkeessa (1999-2004). Hankkeen tavoitteena on;

-voimistaa lasten ääntä, näkyvyyttä ja olemusta yhteiskunnissa ja tuoda esiin lasten merkitys siten, että se                vahvistaa lasten subjektiviteettia.

-luoda mahdollisuuksia, joiden avulla lapset voivat toteuttaa itseään ja auttaa löytämään arjesta elämää tukevia, innostavia elementtejä.

-vahvistaa luovuuden, innostuneisuuden, vastuun ja toimivan yhteistyön merkitystä projektiosaamisessa.

-oppia työskentelemään nopeasti muuttuvissa olosuhteissa ja kehittää taitoja säilyttää toimintakyky ennalta arvaamattomissakin olosuhteissa.

-oppia työssä ja työstä.

Kehityshankkeen luonteen mukaisesti siinä on useita osaprojekteja; Video-projektissa lapset ovat käsikirjoittaneet ja videoineet elämäänsä turvataloissa, ympäristökasvatus-projektissa on kohennettu lasten kanssa lähiympäristön tilaa jne.

 

Valokuvaus-projektissa noin 50 lasta ( Viipurissa lasten turvatalot Spasatelney Krug ja Dikoni, lastenkoti, erityiskoulu, koulu n:o 11, Pietarissa NGO:n lasten turvatalo ja Tampereella Amurin koulu) ovat kuvanneet lähiympäristöstään mielipaikkojaan. Lisäksi lapsista itsestään on valokuvat ko.paikassa. Valokuvista on rakennettu näyttely, joka on ollut yhteistyössä STAKES:n kanssa Terve-sos- messuilla Tampereella 2000. Lokakuussa 2001 valokuvat olivat esillä Tukholmassa kansainvälisessä FESET:n  konferenssissa sekä keväälä 2002 Viipurissa Alvar Aallon kirjastossa, jolloin näyttelyyn tutustui myös Suomen Tasavallan Presidentti Tarja Halonen.

 Kesällä 2003 osa valokuvista on ollut esillä Valkeakoskella Voipaalan taide-ja lastenkulttuurikeskuksessa.

Valokuvat kertovat lasten kaipuusta käydä vuoropuhelua ympäristön ja erityisesti luonnon kanssa. Vaikka mielipaikat ovat

hyvin henkilökohtaisia, voidaan niissä  havaita yhteisiäkin piirteitä. Riippumatta lapsen  iästä, sukupuolesta, taludellisista

seikoista, asuinpaikasta tai kotioloista  lasten mielipaikat näyttäytyvät samankaltaisina , mutta merkityksellisinä.

Jokaisella on paikka. Aikuisten tehtävä on huolehtia, että se on myös jokaisella lapsella.

 

Heittäytyminen tähän hankkeeseen on vaatinut opiskelijoilta rohkeutta, mutta myös kykyä reflektoida kokemuksiaan. Innostuneisuus on tarttunut myös projekteissa  mukana olleisiin lapsiin. Kokemukset ovat ainutkertaisia, eikä samanlaisina toistettavissa muualla. Mutta lähestymistapa on ja lähtökohta. Oppiminen nähdään tässä alkavan konkreettisesta teosta. Sen tekeminen vaatii riskin ottamista. Epävarmuutta ja riskejä sisältävä maailma avaa mahdollisuuden oppimiseen.

 

Tampere 28.8.2003

 

Tapio Salomäki

lehtori, KM

Lapset elämänsä valtiaiksi -hankkeen vetäjä

p. 03-2452422

FAX 03-2452401

Tapio.Salomaki@piramk.fi