Rahoitus:
Ulkoasiainministeriö, kansalaisjärjestöjen lähialueyhteistyö, http://www.formin.fi
Yhteystiedot:
Vastuuorganisaatio Suomessa:
Suomi-Venäjä-Seuran Länsi-Suomen piiri ry
projektipäällikkö, toiminnanjohtaja Seija Laalo-Ristilä
seija.laalo-ristila@venajaseura.com
Pinninkatu 53 B, 3100 Tampere
puh. (03) 312 23500
Yhteistyökumppani Venäjällä:
Venäjän federaation suomalais-ugrilaisten kansojen liitto
liiton varapuheenjohtaja, projektisihteeri Aleksei Konjuhov
Hankkeen venäjänkieliset kotisivut:
http://www.komivoityr.ru./1/index.htm
Venäjän suomalais-ugrilaiset kansat elävät hyvin hajanaisesti eri puolilla Venäjää. Neuvostoliiton hajottua he aloittivat järjestäytymisen kansallisiin järjestöihin omilla alueillaan ja näin syntyi myös tarve keskinäiseen yhteistyöhön. Suomalais-ugrilaiset kansalaisjärjestöt toimivat hyvin erilaisissa olosuhteissa ja heillä on vähän taloudellisia resursseja käytettävissään.
Koulutushankkeen tavoitteena on lisätä suomalais-ugrilaisten kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä ja yhteiskunnallista vaikuttamista sekä keskinäistä ja kansainvälistä verkostoitumista. Tärkeänä tavoitteena on myös oppiminen projektimaiseen työskentelyyn ja rahoituksen järjestämiseen.
Tärkeimmät toimenpiteet:
Kolmen vuoden aikana koulutetaan noin 200 suomalais-ugrilaista kansalaisjärjestötoimijaa. Koulutustilaisuudet järjestetään keväisin ja syksyisin ja lisäksi koulutukseen osallistuvat tekevät kotitehtäviä ja harjoituksia. Koulutustilaisuudet 2006: 1. Syktyvkar, Komin tasavalta 27.6.-1.7.2006, 2. Saransk, Mordvan tasavalta 30.10.-5.11.2006.
Hanke toteutetaan yhteistyössä Suomi-Venäjä-Seuran Länsi-Suomen piiri ry:n ja Venäjän federaation suomalais-ugrilaisten kansojen liiton kanssa.
Rahoitus:
Opetushallitus, http://www.oph.fi
Yhteystiedot:
Vastuuorganisaatio:
Suomi-Venäjä-Seuran Länsi-Suomen piiri ry
projektisihteeri Tuija Mäkinen
tuija.makinen@venajaseura.com
Pinninkatu 53 B, 3100 Tampere
puh. (03) 312 23500
Yhteistyökumppani Venäjällä:
Alueiden välisen täydentävän opetuksen assosiaatio (MADO), Pietari
www.mado.spb.ru
Kielikoulu Masterklass, Nizhni Novgorod
http://masterclass.nnov.ru/
Hankkeen kotisivut: www.venajaseura.com/lansisuomi/oppilasvaihto/
Oppilasvaihtohankkeen valmistelutyö alkoi vuonna 1999 ja työ on edennyt tasaisesti siten, että vuonna 2005 toteutettiin ensimmäinen vaihto Venäjältä Suomeen. Hankkeen saama kiinnostus Suomessa on ollut positiivinen yllätys hankkeen valmistelijoille, sillä suomalaisia vaihto-ohjelman hakutilauksia, isäntäperhetoiminnasta ja tukihenkilötoiminnasta kiinnostuneita on ollut useita kymmeniä. Tästä voidaan päätellä, että vaihto-ohjelma on tarpeellinen ja kysyntä tiedotuksen tehostuessa kasvaa.
Toimintavuoden aikana pyritään siihen, että oppilasvaihdosta muodostuu vakiintunutta, ei enää projektimaista toimintaa. Toisaalta sen on saavutettava uskottava taso, jotta opetushallitus jatkaa toiminnan tukemista samalla summalla, jonka se on myöntänyt toiminnan valmisteluun aikaisempina vuosina.
Toimenpiteet: