Lukutoukka


Lukutoukka
KOMIN HALKI MOOTTORIPYÖRÄLLÄ – ensimmäinen suomenkielinen Komin tasavaltaa käsittelevä kirja

Komin halki moottoripyörällä Uralvuoriston juurelle sijoittuva Komin tasavalta on suomalais-ugrilaisista maista vähiten tunnettu. Moottoripyörällä Komin halki -kirja täyttää tämän tyhjiön, sillä se on ensimmäinen Komista kertova suomenkielinen teos. Kysymyksessä on omintakeinen kirja erikoisesta maasta. Vuonna 2003 matkasi toimittaja Kenneth Mikko Komin halki yhden kesäkuukauden venäläisellä IC Planeta 5 moottoripyörällä. Hän tutustui kyliin ja kaupunkeihin, tapasi ihmisiä, nautti matkastaan mutta kamppaili myös miltei mahdottomilla tieosuuksilla. Kirjan sisältö koostuu henkilökohtaisten matkamuistiinpanojen ja haastattelujen lisäksi mielenkiintoisista komilaisten kirjailijoiden ja tutkijoiden artikkeleista. Artikkelit käsittelevät mm maan rikasta kirjallisuutta, mytologiaa ja Gulagin leirivankien henkistä elämää. Mutta ennen kaikkea Moottoripyörällä Komin halki on laaja ja elävä valokuvateos. Kirjaan mahtuu pari sataa valokuvaa. Historialliset valokuvat ovat peräisin Komin pääkaupungin Syktyvkarin Kansallismuseosta.

Kun kirja ilmestyi vuonna 2004 ruotsinkielellä kirjoitti kulttuuritoimittaja Mikael Strömberg Ruotsin suurimmassa iltalehdessä, Aftonbladetissa mm seuraavaa:

”Jos pitää Tarkovskin Stalker ja Nostalghia elokuvista, pitää luultavastiKenneth Mikonerikoisesta kirjasta Moottoripyörällä Komin Halki.Laajojen näköalojen kuvauksissa, tundrassa, jokimaisemissa ja hypnoottisen loputtomissa matkoissa kylästä toiseen on jotakin puoleensa vetävää. Koko tämä tutkimusmatka Euroopan koilliskolkkaan tihkuu Tarkovskin mainitsemaa ’Pysähtynyttä aikaa’.”

Kenneth Mikko on vapaa toimittaja pohjoisruotsalaisesta Haaparannan rajakaupungista. Hän toimi viisi vuotta monikielisen Barentsin alueen kulttuuriaikakauslehden N66:n päätoimittajana. Lisäksi hän on julkaissut useita artikkeleita ja julkaisuja Barentsin alueesta sekä tuottanut musiikki CD:n Russian Home Cooking ja surround-DVD-levyt Barents Soundscapes 1-2.

Moottoripyörällä Komin halki -kirjaa voi tilata Internetin
kotisivulta: http://www.n66.cc tai suoraan: barents@algonet.se.
Hinta: 25€ sisältäen postimaksut


"VSTRECHA" - lukemisto suomalaisille

Tekijät: Galina Pronina, Ljudmila Kol, Marija Nikiforova, 60 sivua. LiteraruS, Helsinki 2005.

Vstrecha

Opetusmateriaalin pohjaksi on otettu "LiteraruS - Literaturnoje slovo" -lehdessä julkaistuja Suomessa asuvien venäjänkielisten nykykirjailijoiden kertomuksia. Tarjoamamme materiaali on siis jatkoa kyseisen lehden "Venäjän kielen opiskelua"- osiolle, joka löytyy lehden numeroista 1-7. Lisäksi opetusmateriaaliin on otettu mukaan myös tässä lehdessä aikaisemmin julkaisemattomia kertomuksia.

Opetusmateriaali on tarkoitettu jo pidemmälle edistyneille venäjän kielen opiskelijoille. Kertomukset soveltuvat niin luokkaopiskeluun kuin kotonakin luettaviksi. Niiden pohjalta voi kehittää suullista kielitaitoa esim. venäjän kielen keskusteluryhmissä. Kirjaa voidaan käyttää myös käännösharjoituksiin venäjästä suomeen.

Kertomusten kieliasua ei ole helpotettu. Jokaisen kertomuksen lopussa on tarjolla tekstin omaksumista helpottavia osioita:

  1. Tekstin sanastoon tai sisältöön liittyviä huomautuksia.
  2. Sanasto.
  3. Tekstiin liittyviä sisältökysymyksiä ja tehtäviä.
  4. Keskusteluheita.
  5. Esimerkkejä ilmaisujen ja sanojen käytöstä kielessä.

Muutamiin teksteihin on otettu mukaan myös osio "Paina mieleesi".

Opiskelumateriaalin kertomusten esiintymisjärjestys ei vastaa kertomusten vaikeustasoa. Tästä johtuen kertomukset valitaan luettaviksi vapaassa järjestyksessä. Samasta syystä vieraat sanat käännöksineen saattavat esiintyä useammassa sanastossa.

Sanastojen sanat on annettu pääasiallisesti perusmuodossa. Kertomukset ovat sisällöltään, tyyliltään ja sanastoltaan hyvin erilaisia. Mukaan on otettu myös joitakin helposti ymmärrettäviä runoja ja pari sanaketjutehtävää.

Kielen harjoittelun lisäksi opetusmateriaalin tarkoituksena on tutustuttaa lukijat Suomessa asuviin venäjänkielisiin kirjailijoihin. Monien heidän teoksia on julkaistu myös Venäjällä, Saksassa, Ruotsissa ja Amerikassa. Antoisia lukuhetkiä!

Kirjaa on myynnissä:
Akateeminen kirjakauppa
Suomalainen kirjakauppa
Ruslania Books
Onegin Books


Pirunsormi -romaani sekä suomen- että venäjänkielisenä!

Pirunsormi Pirunsormi on Lappeenrannassa asuvan Vladimir Krjukovin kiehtova esikoisromaani, jota voi verrata suuriin venäläisteoksiin. Upea kuvaileva tyyli ja hienostunut kerronta takaavat varman lukunautinnon.

Pirunsormi on rakkaus- ja jännitysromaani, joka sijoittuu 1910-luvun Pietariin ja osin Suomeen. Pirunsormi on esine, joka löytyy Suomesta.

Päähenkilö on ruhtinas Feliks Navrotski, joka perii Porvoosta huvilan. Siellä hän tapaa viehättävän Lotta Jansonin. Pietarissa Anna Vetlugina haaveilee avioliitosta Navrotskin kanssa, mutta antaakin ruhtinaalle yllättäen rukkaset. Taustalla punotaan juonia, Lotta katoaa, ja outo murha johtaa epäilyt ruhtinaaseen.

Romaanista on syntynyt kohu, sillä Venäjän TV1 ORT-kanava on esittänyt keväällä 10-osaisen tv-sarjan Imperiumin häviö, jonka juoni, henkilöt ja replikointi olivat ilmiselvästi Krjukovin romaanista peräisin. Krjukov osallistui teoksellaan tv-sarjan ideakilpailuun, josta romaani päätyi tv-tuotantoon ilman kirjailijan lupaa.

Erinomainen lahjakirja!

Sekä venäjänkielistä että suomennosta saa kaikista kirjakaupoista hintaan OVH 33,60 EUR.
Pirunsormi on sidottu, valkoinen nortex kultakirjainmin, suojapäällys, sivumäärä ven. 395 ja suom. 380.
Molempia voi tilata myös suoraan kustantamosta:
amino@aminokustannus.fi
Lisätietoja: www.aminokustannus.fi

Lukijapalautetta ja kyselyitä voi kirjailijalle toimittaa sähköpostilla: pirunsormi@netti.fi.


Alestalo, Marjatta

Venäjää matkailijoille

Venäjää matkailijoille Venäjän alkeiskirja, joka perustuu YLE Opetusohjelmien samannimiseen TV-kurssiin. Venäjää opetetaan käytännön keskustelutilanteiden ja niihin liittyvien kuunteluharjoitusten avulla. Tuhti, mutta tiivis opetuspaketti alkaa venäläisistä aakkosista, esittelee yleisimmät keskustelutilanteet sekä niissä käytettävän sanaston ja sisältää myös kieliopin perusteet. Kirjassa on runsaasti harjoituksia, niin kuuntelu- kuin kirjoitustehtäviä. Tehtävien ratkaisut kerrotaan kirjan lopussa.

Kuuntelutehtävät ovat erillisellä CD:llä, joka ilmestyy myöhemmin.

Kielenopetuksen lisäksi jokaisessa kappaleessa on myös kyseistä aihepiiriä käsittelevä Pietarissa pitkään asuneen ja Pietarista paljon kirjoittaneen Sami Hyrskylahden laatima tietoisku. Tietoiskuista löytyy tuoretta tietoa nykypäivän Venäjästä, kirpputoreista tapakulttuuriin.

Venäjää matkailijoille verkkokurssi löytyy osoitteesta:
www.yle.fi/opinportti/kieliportti.

Nid, 160 sivua, ISBN 951-792-184-5, hinta 19 €.
Myöhemmin ilmestyvä CD-äänite 22 €.

Kustantaja:
Oy Finn Lectura Ab
www.finnlectura.fi


Anne Hämäläinen:

Romanssi

Romanssi, kansikuva

Helsinkiläinen valokuvaaja Anne Hämäläinen on dokumentoinut vuosina 1999-2004 katoavaa Moskovaa, joka on ainakin pintapuolisesti länsimaalaistumassa kiihtyvällä vauhdilla. Kurjuudella herkuttelun sijasta hän on pyrkinyt korostamaan moskovalaisen elämän runollista puolta, tragiikkaa ja komiikkaa unohtamatta.

"Uskoakseni kukaan länsimainen valokuvaaja ei ole aiemmin kuvannut Venäjää tällä tavoin. Näissä kuvissa ei ole ainoatakaan kliseetä: ei suurvaltaloistoa, ei neuvostonostalgiaa, ei uusvenäläistä kitsiä, ei sosiaalipornoa, ei poliittisia paljastuksia... Lisäksi epäilen, etteivät myöskään venäläiset ammattikuvaajat voisi koskaan dokumentoida mitään tällaista - Annen havaitsemat kuvauskohteet ovat heille liian arkisia ja huomaamattomia. Jos minua pyydettäisiin hahmottelemaan luonnekuva Romanssin tekijästä hänen teostensa perusteella, väittäisin, että hän on jonkinlainen venäläinen versio Miss Marplesta. Ainakin tekijä on ilman muuta nainen, todennäköisemmin vapaa harrastelija kuin kapeakatseinen ammattilainen, hiukan naiivi mutta erittäin tarkkanäköinen, maailmaa hyvin lämpimästi mutta samalla selväjärkisesti tarkasteleva, hitusen sentimentaalinen mutta niin että sentimentaalisuuteen yhdistyy arkisten rutiinien viisasta metafysiikkaa... Se, että Anne Hämäläinen on a) vakituisesti Helsingissä asuva suomalainen, b) varsin nuori ja aikaansa seuraava nainen, c) eikä low-tech-maankiertäjä, vaan asemansa vakiinnuttanut ammattivalokuvaaja, on hämmästyttävää ja rikkoo stereotypioita." (Artemi Troitskin esipuheesta)

Kirjan kuvia Moskovan valokuvabiennaalin www-sivuilla: www.mdf.ru/festivals/fotobiennale/2004/identification/anne_hamalainen_mosc/

Hiihtäjä

Kirja on kokonaan kolmikielinen (suomi, venäjä, englanti).
80 sivua, hinta 20 euroa.
Graafinen suunnittelu ja typografia: Sanni Seppo.
Kustannusosakeyhtiö Musta Taide. ISSN 0788-2467.
Ilmestymisaika: marraskuu 2004.Itään vai länteen?

"Venäläiset ovat kansana aina luottaneet vahvaan ja
samalla myös itsevaltaiseen johtamistapaan.
Valtavat mittasuhteet ovat asettaneet maan johtajille
aivan erilaiset vaatimukset kuin lännen johtajille."

Alpo Juntunen

Filosofian tohtori Alpo Juntunen on Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija, joka teoksessaan selvittää Venäjän geopolitiikan kehitystä vuosituhannen vaihteessa: itään vaiko länteen? Esillä ovat niin venäläisen geopolitiikan historiallinen tausta, Venäjä, Nato ja Euroopan unioni, pohjoinen ulottuvuus, Kaliningrad, Baltian kysymys kuin Venäjä Aasiassa sekä Venäjä uudessa maailmanyhteisössä. Tätä teosta käytetään myös oppikirjana Maanpuolustuskorkeakoulussa.

"Venäjän historia, poliittinen realismi ja käytännön kokemus ovat olleet tutkimukseni perusta ja siksi olen sivuuttanut spekulatiivisen ns. "uuden" geopolitiikan, joka haluaa rakentaa maailman kehityksen mielikuvien varaan. Mieli- ja uhkakuvilla on merkityksensä, mutta minun tutkimuskohteeni tuntee pakkasen ja helteen sekä raudan että veren, eikä niihin arvoihin pidä sekoittaa teleologisia kuvitelmia ikuista rauhaa rakentavasta geopolitiikasta", tohtori Alpo Juntunen kirjoittaa.

Juntunen on myös Helsingin ja Joensuun yliopistojen dosentti.

AJATUSKIRJAT
Lk 47.1

Päällys: Heikki Kalliomaa

Kannen kartta:
George Matthäus Seutter, noin 1740,
Augsburg, Imperii Moscovitici.../
Cecil Hagelstamin kokoelma

ISBN 951-20-6447-2
Ovh 34 €
348 sivua


Minun Pietarini

Pietari-Seura ry. julisti syksyllä 2002 kirjoituskilpailun "Pietari 300 vuotta", jonka parhaat kirjoitukset ilmestyvät nyt kirjana. Valikoima sisältää yhdeksän yleisen ja koululaissarjan palkittua kirjoitusta, joissa kukin kirjoittaja kertoo omasta suhteestaan Leningradin-Pietarin kaupunkiin.
Vaellusta pietarilaiskirjailijoiden sielunmaisemissa; ihanaa elämää, kujeita ja konnankoukkuja; työtehtävissä sukkulointia 'gatewayllä', riemua ja vihaa.

Osa esseistä perustuu dokumentteihin: yksi kertoo kerjäläispojan etenemisestä suutarimestariksi ja myöhemmin kaiken omaisuuden menetyksestä, toinen paneutuu Leningradin 900 päivän saartoon, kolmas tutustuttaa nykyvenäläiseen rockkulttuuriin, johon sekoittuu sana 'rok', kohtalo...

Astu yhdeksän suomalaisen Pietarin-kulkijan saappaisiin, ota oppaaksi omalle Pietarin matkallesi!

Minun Pietarini. ISBN 952-91-6108-5. 144 sivua. Helsinki 2003.
Tiedustelut: Kirjakaupat ja Aleksanteri-instituutti.
Hinta 10 €.


Kirjauutuus!

Esa Koukkari
KODASTA KUALAAN - PERTISTÄ KERKAAN
Asuinrakennusten historiaa ja matkakuvia sukukansojemme mailta

Kirja soveltuu aihepiiriltään Euroopan rakennusperinnevuoden silmäykseksi itäeurooppalaisen rakennusperinteen alkujuuriin. Samalla siinä valotetaan novgorodilaisen rakennusperinnön ja bysanttilaisen koristelun yhteyksiä vanhaan karjalaiseen rakennuskulttuuriin, johon aikoinaan Suomen itärajan pinnassakin oli välitön kosketus. Kirjassa annetaan tiivistetysti ja kansantajuisesti tietoa myös venäläisen valtakulttuurin keskuudessa asuvien kielisukulaistemme historiasta, asumisympäristöstä ja heidän kulttuurinsa nykytilasta.

Kirjaa on saatavissa kustantajalta, Rakennustiedon Helsingin kirjakaupasta, muualla maassa Rakennustiedon rakennuskeskuksista ja myös kirjakaupoista.
180 sivua, nidottu, hinta 25 €

www.sarmala.com
Rakennusalan Kustantajat RAK
Kaupintie 13, 00440 Helsinki
puh. (09) 503 2540


Magnus Londen - Anders Mård - Milena Parland:

Pietari, metropoli nurkan takana

Metropoli nurkan takana

Kahden Pietarissa asuvan ja venäläisen kanssa naimisissa olevan sekä yhden Venäjää laajalti matkustelleen toimittajan reportaasimuotoinen kirja lähimmästä suurkaupungistamme, sen historiasta, kulttuurista, ihmisistä ja nykypäivän arjesta. Kirja on perinteisistä matkaoppaista poikkeava matkakumppani Pietariin matkaavalle ja lukuelämys siellä käyneelle tai muuten kaupungista kiinnostuneelle.

Pietarilaiset ovat omanarvontuntoista ja nurkkakuntaista väkeä, joille Moskova on suuri kylä jossakin, kun taas heidän 300-vuotias kaupunkinsa on eittämättä Venäjän kulttuuripääkaupunki. Kirja vie lukijan kulttuurikohteisiin, jumalanpalvelukseen, puistoihin, jalkapallo-otteluun, vankilaan, pelikasinoon, ravintoloihin, saunaan, datsoille ja pietarilaisiin koteihin, tutustuttaa niin vanhojen pietarilaisten kauhukertomuksiin Leningradin piirityksestä kuin uusrikkaiden venäläisten pintaliitoon ja kivikovaan liike-elämään.

Kutakin artikkelia seuraa käytännön ohjeita matkailijalle: miten pääsee kokemaan samaa tai tutustumaan kohteisiin, joista juuri on lukenut.

Magnus Londen on journalisti ja kirjailija, joka on erikoistunut matkakertomuksiin ja haastatteluihin. Anders Mård ja Milena Parland ovat Pietarissa asuvia ja työskenteleviä journalisteja. Kumpikin on tehnyt myös radio- ja TV-ohjelmia. Kaikki kirjoittavat säännöllisesti suomalaisiin, suomenruotsalaisiin ja ruotsalaisiin lehtiin.

Luokka 47.12
Sidosasu nidottu
Koko 13 x 20,7 cm
Sivumäärä 250
Alkuteos St. Peterburg - metropolen bakom hörnet
Suomentaja Helena Autio-Meloni ja Christiane Eriksson
Kuvitus valokuva, mv
Kuvittaja Andrei Šerbakov-Parland
Kansi Rikard Lassenius
Ilmestymisaika huhtikuu
ISBN 951-31-2723-0

Läs mera information on boken på svenska!


Esa Seppänen:

AVARAN SIELUN ANARKIA

Esa Seppänen: Avaran sielun anarkia

Esa Seppänen on asunut ja työskennellyt 11 vuotta Moskovassa venäläisten parissa. Tällä kirjalla hän selättää heidät. Seppänen tutkii venäläistä elämänmenoa erityisesti työkulttuurin näkökulmasta ja suuntaa valokiilan venäläisen ihmiseen, tuohon "avaraan sieluun". Hän analysoi maan tapoja, ihmisten asenteita ja moraalisia arvostuksia ja kaivautuu niiden syntysijoille.

Kirja tarjoaa nähtäväksi kansanluonteen kuvagallerian: emotionaalisen, herkkänah- kaisen impulssi-ihmisen, vieraanvaraisen isännän, laidasta laitaan jarruitta huristelevan äärimmäisyysihmisen, nöyränkärsivällisen sitkeän patriootin, taikauskoisen fatalistin, haaveilevan utopistin, ajan tuhlarin. Se kaivaa avarasta sielusta esiin syyllisten etsijän, kollektiivin lämmössä viihtyjän, vastuunpakoilijan, homo stahanovicuksen, sovieticuksen ja oblomovicuksen. Uusin tuttavuus on homo perestroicus.

Tarinat, kirjallisuussitaatit ja sananlaskut maustavat kerronnan, ja valtava määrä suomalaista ja kansainvälistä kokemusta kiteytyy nautittavaksi, venäläisyyttä avaavaksi luettavaksi.

Tammi
www.tammi.net
ISBN 951-31-2355-3


Rukiver! Suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa

Teuvo Alava - Dmitri Frolov - Reijo Nikkilä:

RUKIVER! Suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa

Edita, 2002, ISBN 951-37-3706-3

Suomalaisten sotavankien kova kohtalo nousi merkittäväksi puheenaiheeksi aiheesta tehdyn televisiodokumentin myötä. Palkittu elokuvatyöryhmä, väitöskirjaa sotavangeista viimeistelevä Dmitri Frolov, entinen sotavanki ja Sotavangit ry:n puheenjohtaja Teuvo Alava sekä ohjaaja Reijo Nikkilä, on jatkanut tiiviisti sotavankitutkimuksiaan dokumentin valmistumisen jälkeen.

Molemmista sodistamme Neuvostoliittoon sotavankeuteen joutuneiden matrikkeli julkaistaan meillä nyt ensimmäistä kertaa. Luettelossa on noin 760 sotilasta, joiden kuolemasta on varmistettua tietoa.

Rukiver! (Kädet ylös!) -kirjan ennen julkaisematonta antia ovat myös venäläisten sodan aikana laatimat suomalaisten sotavankien kuulustelupöytäkirjat ja partisaanien kyyniset teloitusraportit.


Maantieteelle Venäjä ei voi mitään

Antti Helanterä ja Veli-Pekka Tynkkynen:

Maantieteelle Venäjä ei voi mitään!

"Venäjä on rikas maa - ainakin kartalla."

Tämä teos on nuoren polven maantieteilijöiden ja Venäjä-tutkijoiden näkemys Venäjästä. Se on myös ensimmäinen suomalainen yleisesitys Venäjän maantieteestä ja sen vaikutuksesta maan kehitykseen Neuvostoliiton kauden jälkeen. Kirjassa on ainutlaatuisia karttoja, jotka kertovat Venäjästä yllättäviäkin asioita. Se tarjoaa myös maata laajasti tuntevien tutkijoiden perusteelliset analyysit muutamista Venäjän tulevaisuuden keskeisistä kysymyksistä:

Monilla Venäjän ongelmilla on maantieteellinen ulottuvuutensa. Kirja valottaa, miten Venäjä on laajentunut nykyisiin vaikeuksiinsa. Monien maan vaikeuksien taustalla ovat vuosisatojen kuluessa muotoutuneet maantieteelliset rakenteet. Kirjassa luodaan myös katsaukset maan elintarviketilanteeseen, ympäristöongelmiin ja energiakysymykseen. Lisäksi tarkastellaan venäläisiä kaupunkeja ja Venäjän aluerakennetta sekä tekijöitä maan hajoamisuhan taustalla.

AJATUSKIRJAT
ISBN 951-20-6228-3


Kulle Raig: Saarenmaan valssi

Muistatko Georg Otsin?

- "Siis pyöritä, lennätä pellavapäätä,
kun silmissä leikkivät säkenet lyö... "

Tällä valssisävelmällä virolainen Georg Ots lauloi itsensä suomalaisten sydämiin aikana, jolloin läheinen naapurimaa tuntui olevan valovuosien päässä. Saaren maan niittyjen kasteinen syli oli silloin yhtä kuin koko Viro, ja Georg Ots oli legenda jo eläessään, vaikkei olisi koskaan muuta laulanut kuin tämän yhden laulun, Saarenmaan valssin.

Georg Ots lauloi kolmessakymmenessä vuodessa 70 näyttämöroolia, suurimman osan niistä oopperassa. Oopperalaulajan "ura" alkoi musiikinopettajan pyytäessä lapsia ensimmäisenä koulupäivänä laulamaan jotakin: Georg kajautti ilmoille Cavaradossin aarian - italiaksi. Sen hän oli oppinut kotona isäänsä matkimalla. Kaiken kaikkiaan Georg Ots on laulanut 20 kielellä ja hänen monipuoliseen ohjelmistoonsa on kuulunut yli 500 laulua.

Hienostunut, monia kieliä taitanut Georg Ots oli aikansa kansansuosikki, josta tykkänään puuttuivat diivan elkeet, ihastutti sekä näyttämöllä että sen ulkopuolella. Hän lumosi ihmisiä voimakkaalla, kauniisti soivalla baritonillaan ja karismaattisella olemuksellaan. Suomessa Georg Ots on yhä tunnetuin virolainen - vielä yli 25 vuotta kuolemansa jälkeenkin.

Kulle Raig kirjoittaa elävästi etuoikeutetusta taiteilijasta ja hänen elämästään. Palvonnaksi yltyneestä suosiosta huolimatta Otsin elämässä oli paljon sellaista dramatiikkaa, jota vain harva ihminen kokee. Traagisinta lienee ollut hänen liian aikainen kuolemansa. Hänen musiikkinsa elää kuitenkin edelleen.

AJATUSKIRJAT


Venäjän ystävien yöpöydälle!

Kesäyön lumo

Kesäyön lumoa kohti. Venäläisiä matkakuvauksia 1800-luvun alun Suomesta. Laatinut ja selityksin varustanut Tatjana Tihmeneva, suom. Erkki Peuranen. isbn 951-9039-13-x. Nid. Hinta 26,90 €. 304 s.

"Kesäyön lumoa kohti" -kirja on kulttuurinen matkakirja menneisyyteemme, helmi Suomen kulttuurihistoriasta kiinnostuneelle lukijalle.

Kesäyön lumoa kohti on matkakirja, joka antaa lukijalleen ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua venäläisten matkailijoiden kautta parin sadan vuoden takaiseen suomalaiseen elämänmuotoon. Tutkija Tatjana Tihmeneva on koonnut ja professori ja runoilija Erkki Peuranen hienosti suomentanut venäläisten aatelisten, virkamisten, tiedemiesten, lehtimiesten ja runoilijoiden matkakirjeitä ja autenttisia kuvauksia 1800-luvun alun Suomesta. Kirjoitukset maalaavat kuvaa suomalaisesta luonnosta ja suomalaisesta luonteenlaadusta, ja suomalaisia kaupunkeja ja kaupunkilaiselämää he kuvaavat tarkalla kynällä.

Kirjassa on hienoja kuvauksia Turusta, Helsingistä, Torniosta, Aavasaksalta, Imatrankoskesta, Porvoosta, Naantalista, Porista ja monista muista Suomen paikkakunnista. Kirjan kuvituksena on muun muassa kirjoittajien aikalaisen, venäläisen taiteilijan V. P. Langerin litografioita.

Kesäyön lumoa kohti -kirjan tekstit kertovat, mitä meistä suomalaisista on ajateltu 1800-luvun alussa. Näissä venäläisten matkakirjeissä on runsaasti havaintoja suomalaisesta kansasta, jota kuvataan ahkeraksi, rehelliseksi ja vaiteliaaksi kansaksi.

Tarkkasilmäinen runoilija ja sotilas Valentin Semiot kirjoittaa: "Suomalaisille on ominaista poikkeuksellinen kylmäverisyys, rehellisyys ja isänmaanrakkaus; he ovat varsin nokkelia ja omaksuvat helposti uutta; rahvaan keskuudessa on paljon omaperäisiä runoilijoita, taitavia käsityöläisiä ja taiteilijoita; sääli että täällä vallitseva intohimo juopotteluun jättää varjoonsa heidän hyvät taipumuksensa."

Tilaukset kustantajalta:
Oy Enostone ltd Aurakatu 12 a 3.krs, 20100 TURKU
Puh. (02) 2515633, fax (02) 2503201
www.enostone.fi
vesanias@enostone.fi


Kasvattipoika

kansikuva Suomi-Venäjä-Seuran Järvenpään osaston jäsenen Nikki Mikkolan esikoisromaani Kasvattipoika on ilmestynyt Pilotkustannus Oy:n kustantamana. Voit tutustua tarkemmin kirjaan ja tilatakin sen klikkaamalla viereistä kirjan kansikuvaa!Suomi-Venäjä-Seura *** Palaute