Liperin osaston toiminta vuonna 2004


Toimintaa 2004

Suomi-Venäjä Seuran toiminnasta vuonna 2004

Toimintakauden aikana tuli kuluneeksi 60 vuotta seuran perustamisesta. Merkkipäivä oli 15. päivänä lokakuuta 2004. Seura vietti juhlavuottaan toiminnan merkeissä. Perustasolla tehtävää järjestötyötä ja jäsenten tekemää vapaaehtoistyötä korostettiin. Juhlavuoden ohjelmassa nousivat esiin menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Vuoden aikana painotettiin kuitenkin tulevaisuutta ja seuran monipuolista toimintaa.

Suomi-Venäjä Seuran juhlavuosi Liperissä
Liperin Venäjä-Seuran 60-vuotisjuhlat pidettiin 30.10.2004 Liperin kunnan valtuustosalissa.  Juhlaan osallistui 40 henkilöä. Tilaisuudessa luovutettiin Suomi-Venäjä Seuran hopeinen kunniamerkki yhdistyksen pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Pentti Karille sekä viirit Aili Karttuselle, Marja-Leena Kivivuorelle, Erkki Pietariselle ja Liperin kunnalle.
Juhlan jälkeen avattiin kirjastossa näyttely yhdistyksen toiminnasta 60 vuoden ajalta. Näyttely oli esillä myös Viinijärven ja Ylämyllyn kirjastoissa.  

60 vuotta

Liperin yhdistyksen toiminnan tarkoitus

Yhdistyksen tarkoituksena on Suomi-Venäjä-Seura ry:n osastona koota jäsenikseen toiminta-alueensa eri kansalaispiirejä päämääränään edistää Suomen ja Venäjän federaation kansalaisten ja eri kansojen välistä ystävyyttä ja yhteistyötä sekä tuottaa ja välittää tätä tukevia palveluita. Osasto toimii kulttuuri-, ympäristö- ja taloudellisen yhteistyön laajentamiseksi sekä Suomen ja Venäjän lähialueiden ja suomensukuisten kansojen suhteiden kehittämiseksi. (Osaston säännöt 2 §)

Hallinto ja jäsenistö
Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Eeva Liisa Karttunen, varapuheenjohtajana Erkki Pietarinen, muina jäseninä toimivat Ludmila Immonen, Jukka Ikonen, Ulla Jolkkonen, Marina Leinonen, Päivikki Lindberg sekä sihteerinä ja rahastonhoitajana Raija Vuortola.
 
Jäsenistö
Yhdistyksen jäsenmäärä oli kertomuskauden alussa 35 henkilöä ja lopussa 55 henkilöä,  joista yritysjäseniä 5. 
 
Toiminnan kehittäminen ja jäsenhankinta
 
Toiminnan kehittämisen yleisenä tavoitteena oli vahvistaa yhdistyksen toimintaa rakentamalla yhteistyötä Liperin seudulla asuvien Venäjältä muuttaneiden henkilöiden kanssa ja hankkimalla uusia aktiivisia jäseniä yhdistyksen toimintaan.
Toiminnan vahvistamiseksi lisättiin yhteistyötä Kontiolahden ja Kiihtelysvaaran, Outokummun, Polvijärven ja Pyhäselän yhdistysten kanssa erityisesti kulttuuritoiminnan alueella.
Yhdistysten edustajat tapasivat vuoden aikana kaksi kertaa.
 
TAVOITTEET TOIMENPITEET TOTEUTUS
Tavoitteena on lisätä yhteistyötä Venäjältä Suomeen muuttaneiden henkilöiden kanssa
 
Tutkitaan mahdollisuuksia yhteyksien rakentamiseen ao. henkilöihin ja heidän olosuhteisiinsa perehtyneihin asiantuntijoihin, esim. Joensuun yliopisto, Aurora ja Karjalan Apu ry
 
Yhdistyksen johtokunnan jäseniä osallistui Outokummun osaston maahanmuuttajien järjestämään pikkujouluun.  Yhdistyksen 60-vuotis-juhliin oli kutsuttu Liperissä asuvia maahanmuuttajia.
Tavoitteena on tukea yhdistyksen jäsenhankintaa ja jäsenten aktiivisuutta
 
Laaditaan yhdistyksen toiminnasta kertova esite yleiseen jakeluun. Yhdistys julkaisi esitteen, jota jaettiin useissa tilaisuuksissa
yli 100 kappaletta.
Kulttuuritoiminta
 
Tavoitteena on vahvistaa yhdistyksen jäsenten ja kuntalaisten Venäjän kulttuurin tuntemusta.
 
 
Järjestettiin slaavilainen ilta Koskikontissa 13.8.2004.
 
 
 
Slaavilaisen musiikin iltatilaisuuteen osallistui Koski-kontilla noin 70 henkilöä.  
 
 
Kokoustoiminta
 
Yleisenä tavoitteena oli kehittää yhdistyksen kokoustoimintaa siten, että se paremmin tukisi myönteistä jäsenkehitystä, jäsenten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien osaston toimintaan sekä seuran muita tavoitteita.
 
TAVOITTEET TOIMENPITEET TOTEUTUS
Yleiset kokoukset
 
Tavoitteena oli lisätä yleisten kokousten kiinnostavuutta ja niihin osallistumista.
 
 
 
Tehostetaan kokousilmoittelumenettelyjä, kokouksiin kutsutaan yhdistyksen toimintaan liittyvien alojen asiantuntijoita.
 
Yleisistä kokouksista ilmoitettiin jäsenkirjeissä ja erillisillä ilmoituksilla lehti-ilmoituksen lisäksi. Syyskokoukseen osallistui asiantuntijana Riitta Kiviluoto seuran piirihallituksesta.
Johtokunnan kokoukset
 
Tavoitteena parantaa johtokunnan jäsenten aktiivisuutta yhdistyksen toiminnan suunnitteluun.
 
 
 
Johtokunta kokoontuu aina tarvittaessa. Hyödynnetään sähköpostin käyttöä johtokunnan toiminnassa
 
 
 
Johtokunta kokoontui 5 kertaa. Jäsenet osallistuivat kokouksiin kiitettävästi.
Muut tilaisuudet
 
Maahanmuuttajien kotouttaminen
 
 
 
Järjestetään Venäjältä muuttaneille koulutus- ja informaatiotilaisuus kotouttamisen tukemiseksi.
 
 
 
Tämän tavoitteen toteuttaminen päätettiin siirtää vuodelle 2005.
 
Syksyllä pidetyssä ylimääräisessä kokouksessa muutettiin yhdistyksen sääntöjen siten, että siirryttiin ns. kahden vuosikokouksen järjestelmään.
 
Yhteistyö Vepsän kunnan kanssa
 
Tavoitteena oli osallistua ja tukea  Liperin  kunnan  ja Vepsän  ystävyyskuntatoimintaa.
 
TAVOITTEET TOIMENPITEET TOTEUTUS
Tavoitteena oli uusien yhteistyötahojen etsiminen Vepsästä ja tutustuminen tilanteeseen.
 
Tutustumismatka Vepsään järjestettiin 18. – 22.7.2004.  Matka jatkui Vepsästä Staraja Ladoga luostarin kautta Pietariin. Vepsässä tavattiin alueen edustajia ja suunniteltiin seuran ja vepsäläisten tulevaa yhteistoimintaa. Matkalle osallistui 29 henkilöä.
 
Tämän alueen toimintatapahtumiin kuuluu myös vepsäläisen kansankuoron vierailu ja esiintyminen Liperissä 12.9.2004. Kuoro esitti vepsäläisiä, suomalaisia ja venäläisiä kansanlauluja ja – tansseja. Paikalla oli yli 80 henkeä.  Vepsän edustajat vierailivat Liperissä elokuussa 2004, jolloin oli mahdollisuus miettiä tulevia yhteistyökuvioita.

 
Tiedotustoiminta
 
Tiedotuksen tavoitteena oli kertoa jäsenille yhdistyksen toimintaan liittyvistä asioista, mahdollistaa heidän osallistumisensa yhdistyksen toiminnan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Tärkeäksi koettiin myös tiedottaminen yhdistyksen tavoitteista ja toiminnasta eri yhteistyötahoille.
 
TAVOITTEET TOIMENPITEET TOIMENPITEET
Tavoitteena oli turvata jäsenille täysi osallistumis- ja vaikutusmahdollisuus
 
Julkaistaan vähintään yksi jäsenkirje. Hyödynnetään sähköposti- ja Internet palvelut jäsentiedotuksessa.
 
Yhdistys tiedotti toiminnastaan 2 jäsenkirjeellä sekä 6 lehti-ilmoituksella
Tavoitteena oli tiedottaa yhdistyksen toiminnasta kuntalaisille ja siten tukea yhdistyksen jäsenhankintaa.
 
Laaditaan esite yhdistyksestä ja sen tavoitteista jaettavaksi yhdistyksen järjestämissä tilaisuuksissa ja muissa vastaavissa tilaisuuksissa (Suvi-soutu yms.) Yhdistyksen esitteen lisäksi toiminnastamme kerrottiin Karjalaisessa ja Kotiseutu-Uutisissa.
 
Tavoitteena oli kerätä tietoa maahanmuuttajilta, jäseniltä ja viranomaisilta yhdistyksen toimialaan liittyvistä asioista.
 
Ylläpidetään keskusteluyhteyksiä Venäjältä muuttaneiden ja heidän olosuhteittensa tuntevien tahojen kanssa. Yhteyksien rakentaminen ja syventäminen maahanmuuttajien edustajiin jäi pääsääntöisesti toteutettavaksi myöhemmin.
 
 
Yhdistyksen talous
 
Toimintakaudeksi laadittu talousarvio on 60 € alijäämäinen. Tavoitteena oli tasapainottaa yhdistyksen talous hankkimalla lisää jäseniä, tarkentamalla yhdistyksen varainkäyttöä sekä hakemalla saatavissa olevia taloudellisia avustuksia.
 
Tavoite toteutui ja ylittyi. Tilinpäätöksen mukaan tilikauden voitto on 190,19 euroa. Tilivuoden tulot olivat 2 593,65 euroa kulujen ollessa 2 403.46 euroa.  Vuodelle 2004 tehtyyn taloussuunnitelmaan verrattuna toiminta kolminkertaistui rahaliikenteen osalta ja alijäämäinen arvio onnistuttiin muuttamaan ylijäämäiseksi onnistuneen jäsenhankinnan ja saatujen toiminta-avustusten avulla. Tuloslaskelma ja tase ovat liitteenä.
 
Yhdistyksen toimintaa avustivat Liperin kunta, eräät yhdistykset ja jäsenet. Yhdistys avusti Vepsän kansakuoroa ja Vepsän ystävyysseuran toimintaa. Yhdistys jakoi kolmelle Venäjän kielen opiskelijalle stipendit.
 
Yhdistyksen jäsenmaksu henkilöjäseniltä oli 10 euroa ja yrityksiltä 25 euroa. Toimintavuoden aikana liittyneiltä uusilta yritysjäseniltä edellytettiin 100 euroa.
 
 
Arviointeja yhdistyksen toiminnasta 2004
 
Arvioitaessa yhdistyksen toimintaa kertomusvuonna voidaan myönteisinä asioina todeta:
 

Kehittämistä ja tehostamista vaativat mm.

 


Takaisin Liperin osaston pääsivulle