Ehdokkaita vuoden 2005 venäjänopettajaksi oli 18. Valinta oli vaikea, sillä joukossa oli monta ansioitunutta ja erinomaista työtä tekevää, motivoitunutta venäjänopettajaa. Säätiö oli iloinen siitä, että ehdokkaiden joukossa oli niin korkeakoulujen, opistojen kuin koulujenkin opettajia.
Pirjo Saleniuksen työn erinomainen pedagoginen laatu ilmentyy ammattikorkeakoulun opettajuuden kaikilla ulottuvuuksilla. Hänen työstään saamansa palaute opintojen sisällöstä, opetusmateriaalista, opetusmenetelmistä, asiantuntijuudesta ja oppimisen tukemisesta on erinomaista. Hän on työstänyt autenttisesta liikekirjeenvaihdon materiaalista oppimateriaalin "Russkij kontrakt, Sopimukset venäjäksi". Materiaali julkaistiin Helian julkaisusarjassa vuonna 2002. Seuraavana vuonna Virossa ilmestyi Pirjo Saleniuksen laatima oppikirja nimellä "Venekeelsed ärikirjad" (Liikekirjeet venäjäksi). Hän on laatinut materiaalia myös verkkoon "Kyrillinen tekstinkäsittely ja translitterointi" ja "Käännösharjoituksia venäjästä suomeen". Hän on tehnyt tutkimusta mm. venäjän liikekielen nykytilasta. Parhaillaan hän on laatimassa venäjän osuutta liikeviestinnän käsikirjaan 2005-2006.
Pirjo Salenius on ansiokkaasti kehittänyt kansainvälistä toimintaa oppilaitoksessa mm. yhteistyöoppilaitosten kanssa Venäjällä ja Itävallassa sekä järjestänyt opiskelijoille kursseja ja työharjoittelupaikkoja Venäjällä. Hän on ollut itse opettajavaihdossa 5 kertaa ja hankkinut vastavuoroisesti vierailevia opettajia Heliaan. Pirjo on toiminut aktiivisesti ja vastuullisesti ammattikorkeakoulujen kielten opettajien verkostossa.
Hän työskentelee pitkäjänteisesti ja erittäin yhteistyökykyisesti sekä kielten opetuksen että koulutusohjelmien kehittämiseen liittyvissä strategisissa ja käytännön asioissa. Hän on pitkäaikainen Suomen venäjänopettajat ry:n hallituksen jäsen ja on vastannut www-sivujen päivittämisestä ja uusien sivujen kehittämisestä 2003 vuonna.
Maria Salonen-Nikolajev on toiminut Turussa kokonaisvaltaisesti, pitkäjänteiseesti ja tuloksellisesti venäjän kielen säilyttämiseksi peruskoulun ala-asteelta alkavana kielivaihtoehtona. Yhteistyössä Puolalanmäen yläkoulun ja lukion kanssa Varsinais-Suomeen on muodostunut venäjän opetuksen osaamiskeskus, jonka kehittämisessä Maria Salonen Nikolajevilla on merkittävä osuus.
Hän oli aktiivisesti mukana aloittamassa kampanjaa venäjänkielisen kieliluokan saamiseksi Turkuun. Kieliluokka aloitti toimintansa 1995. Vuodesta 2001 koulussa on toiminut suomalais-venäläinen luokka. Hän on kehittänyt kieliluokan opetussuunnitelmaa, kokeillut ja laatinut oppimateriaalia opetussuunnitelman tarpeiden mukaiseksi. Hän on osallistunut aktiivisesti venäjänkielen opetuksen kehittämishankkeisiin. Valtakunnalliseen venäjän kielen virtuaalikoulu "Setka-hankkeessa hän on tuottanut verkkomateriaalia venäjänkieliseen opetukseen. Venäläisiä maahanmuuttajia on säännöllisesi työharjoittelussa Marja Salonen-Nikolajevin ohjauksessa.
Marja on toteuttanut vuosittain yhteistyötä Pietarin koulun 204 kanssa ja vaikuttanut mm. siihen, että koulujen välillä on allekirjoitettu pitkäaikainen yhteistyösopimus. Hän on järjestänyt vuosittain kulttuurimatkan oppilaille, vanhemmille ja opettajille Venäjälle.
Hän on toiminut aktiivisesti Turun suomalais-venäläisen päiväkodin kanssa, vanhempien kanssa luokkien kannatusyhdistyksessä, Suomi-Venäjä-Seurassa (Turun osaston hallituksen puheenjohtaja 2005-) sekä Turun kaupungin kanssa venäjän kielen opiskelun edistämiseksi.
Ari Hepo-Ahon opetus on monipuolista, hän käyttää opetuksessaan erittäin vaihtelevia menetelmiä ryhmätöitä, paritöitä jne. Hän on opiskelun ja asunut Kiovassa vuosia, tätä kokemustaan hän on osannut hyödyntää työssään. Hän on pystynyt innostamaan opiskelijat sekä venäjän kielestä että kulttuurista. Vankka kokemus, hersyvä huumorintaju ja jatkuva opetuksen kehittäminen ovat hänelle leimaa antavia ominaisuuksia. Hänen alkeis- ja jatkoryhmänsä ovat aina täynnä innokkaita opiskelijoita.
Ari Hepo-Aho on innostunut verkko-opetuksesta. Hän on laatinut opetukseen www-sivuston (www.oulu.fi/kielikeskus/henkilokunta_venaja.htm), joka sisältää monipuolisia harjoituksia kielitaidon eri osa-alueille kuullun ja tekstin ymmärtämisiä, kielioppiharjoituksia, sanastoharjoituksia sekä tietoa kulttuurista. Hän on jakanut osaamistaan, auttanut ja konsultoinut mielellään verkkomateriaaliin ja kyrilliikka-ongelmiin liittyvissä kysymyksissä. Tekemänsä harjoitukset hän on antanut opettajien ja opiskelijoiden, sekä kaikkien venäjän kielestä kiinnostuneiden vapaaseen käyttöön. Useat opettajat käyttävät niitä opetuksessa. Ne ovat toimineet paitsi opetuksessa myös mallina muille opettajille, kun he tekevät omia www-harjoituksia.
Lauri Kousa on innostava, kannustava ja kiinnostava ja huumorintajuinen opettaja. Hän on saanut useat oppilaat kiinnostumaan venäjän kielestä ikäluokasta 20-40% lukee venäjää valinnaisena kielenä. Hänen innostamanaan monet oppilaat ovat suuntautuneet opiskelemaan kieliä ja erityisesti venäjää yliopistoihin.
Hän painottaa opetuksessaan oppimista kokemuksen kautta, järjestänyt oppilaille matkoja Pietariin ja Viipuriin joilla nuoret ovat saaneet kokeilla kielitaitojaan. Hän on pitänyt itsensä ajan tasalla venäjän kielen kehityksessä henkilökohtaisten kontaktiensa avulla venäläisiin. Hän on tehnyt yhteistyötä paikkakunnan venäjää puhuvien asukkaiden kanssa.
Lauri Kousa on innostunut uusista opetusmenetelmistä- ja välineistä ja uusimman teknologian käytön hyödyntämisessä opetuksessa.. Hän osallistui Dine-PM hankkeeseen (Distance Independent Education in the Province of Mikkeli) jo 90-luvun lopussa ja oli myötävaikuttamassa etäopetuksen kehittämiseen ja kehittymiseen. Hän oli aktiivisesti kehittämässä ja käyttämässä uutta etäopetuslaitteistoa ja antoi venäjänopetusta useana vuonna mm. Sulkavan lukioon, Heinäveden lukioon ja Koivikon koulukotiin. Hän on kiinnostunut uusista oppimisalustoista ja viime aikoina työstänyt oppimisaihioita moodle-alustaan. Lauri Kousa on toiminut kolme lukuvuotta Mikkelin seudun Seutulukioverkoston lyhyiden kielten aineryhmävetäjänä. Hän on saanut kollegoilta kiitosta asenteestaan ja innostuneisuudestaan venäjän kielen opetukseen.
Marjatta Alestalo-Shepelenko on innostava ja työhönsä paneutunut venäjän kielen opettaja. Työssään hän on jämpti, asiansa osaava ja ahkera venäjän opettaja joka on valmis antamaan kaikkensa opiskelijoille. Hän on opiskelijoiden keskuudessa pidetty ja arvostettu opettaja.
Marjatta Alestalo-Shepelenko on ansioitunut oppimateriaalin tekijä. Hän on ollut laatimassa useita venäjän kielen oppikirjoja mm. Kapusta Master 1-2 Ylen opetuspalvelut, Venäjän kielioppi, Mitä uutta Sasha, Taipuisa venäjä.
Marjatta toimi aktiivisesti useita vuosia Suomen venäjänopettajat ry:n hallituksessa. Hän laati Suomen venäjänopettajat ry:n oppimateriaalia (oppimateriaalipaketti) ja yo-korjaussuosituksia venäjän kieleen.