TIEDOTE 21.12.2004

Suomi-Venäjä-Seuran Länsi-Suomen piiri ry. on solminut oppilasvaihtoa koskevan sopimuksen kahden venäläisen yhteistyökumppanin kanssa. Pietarilainen Alueiden välinen täydentävän koulutuksen assosiaatio ja Nizhni Novgorodin kaupungin opetuskomitea ja kansainvälisten suhteiden komitea käynnistävät yhdessä Suomi-Venäjä-Seuran kanssa pilottihankkeen vuoden 2005 alusta.

Oppilasvaihdolla tarkoitetaan opiskelua kohdemaan yleissivistävässä oppilaitoksessa (lukio) täysipäiväisenä oppilaana ja asumista isäntäperheessä tasa-arvoisena jäsenenä, jolla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muilla perheen lapsilla. Isäntäperhetoiminta on vastikkeetonta vapaaehtoistoimintaa.

Vaihto-oppilasvuoden opetus on mukautettua eli oppilas opiskelee henkilökohtaisen opetussuunnitelman mukaisesti niiden tavoitteden mukaisesti, joita hän on asettanut vaihto-oppilasvuodelle. Suomessa pakollisia aineita ovat suomen kieli ja historia sekä vieraat kielet ja Venäjälle suuntautuvassa vaihdossa vastaavasti venäjän kieli, historia ja maantuntemus. Olennaista on, että opiskelu on pakollista ja vaihdon ensisijainen tavoite.

Suomi on harjoittanut maailmanlaajuista oppilasvaihtoa yli 60 vuoden ajan. Neuvostoliiton aikaan vaihto-oppilasjärjestöt toteuttivat vaihtoa, joka kuitekin oli hyvin vähäistä. Tällä hetkellä toimivista vaihto-oppilasjärjestöistä yksikään ei ole avannut ohjelmaa Venäjälle lähteville suomalaislukiolaisille. Suomi-Venäjä-Seura toteuttaa yhteistyökumppaneineen pilottihankkeena vaihdon, jossa enimmillään kymmenen oppilasta sekä Suomesta että Venäjältä osallistuvat lukukausi- tai lukuvuosivaihtoon.

Pietarissa yhteistyökumppanina toimii Alueiden välisen täydentävän koulutuksen assosiaatio MADO, jonka ovat perustaneet vuonna 1998 Pietarin johtavat valtiolliset korkeakoulut Tieteen ja Korkeakoulujen komitean ja Pietarin Korkeakoulurehtoreiden neuvoston tuella. Assosiaatio järjestää täydentävää opetusta lukioikäisille yhteistyössä Venäjän federaation opetus- ja tiedeministeriön ja paikallisten opetusviranomaisten kanssa.

MADOn keskeisiin tehtäviin kuuluvat lukioikäisten koululaisten valmennus korkeakoulujen pääsykokeisiin ja tieteelliseen työhön sekä kansainvälinen oppilas- ja opiskelijavaihto.

MADOn toiminnan piiriin kuuluu noin kolmekymmentä siviili- ja sotilaskorkeakoulua Pietarissa ja muualla Venäjällä ja sillä on yli sata toimipistettä eri puolilla Venäjää.

Nizhni Novgorodin kanssa toteutettava oppilasvaihto tapahtuu kaupungin kansainvälisten suhteiden komitean sekä opetuskomiten kanssa solmitun aiesopimuksen pohjalta. Haussa on tällä hetkellä pilottihankkeen vastuuorganisaatio, jonka on määrä olla selvillä helmikuun 2005 loppuun mennessä. Siihen saakka hanketta koordinoivat aiesopimuksen allekirjoittajatahot. Yhteyksien luomisessa Venäjän kolmanneksi suurimman kaupungin kanssa on ollut myötävaikuttamassa Tampereen kaupunki. Nizhni Novgorod sijaitsee noin 500 km Moskovasta itään.

Etsimme lukioikäisiä vaihto-oppilaita, isäntäperheitä ja tukienkilötoiminnasta kiinnostuneita.

Lisätietoja hankkeesta osoitteessa www.saunalahti.fi/svslansi.

Esitetilaukset alla olevasta osoitteesta:

Tuija Mäkinen
Suomi-Venäjä-Seuran Länsi-Suomen piiri ry.
Pinninkatu 53 B
33100 Tampere
P. 03 3122 3500
Faksi 03 213 2780
GSM 040 506 4556
mailto:tuija.makinen@venajaseura.com