Sidottu, 456 sivua. Legendaarisen priimaballerinan Maija Plisetskajan (s.1925) elämä on ollut huikeaa lentoa ja vauhdikkaita käännöksiä muuallakin kuin näyttämöllä. Hän on saavuttanut valtaisaa menetystä maailman suurimmilla estradeilla, mutta hän on myös harhaillut neuvostobyrokratian labyrinteissa ja joutunut turhaan kolkuttamaan monilla ovilla.
Nuoren baletinopiskelijan tavaillessa Bolshoin aakkosia hänen perheensä sai kokea Stalinin vainot kaikessa julmuudessaan: Maijan isä ammuttiin "kansanvihollisena" ja hänen äitinsä tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi pakkotyöhön. Esiinnyttyään Intian-kiertueella KGB:n määräämien "saattajien" mielestä sopimattomasti Plisetskaja ei saanut moneen vuoteen matkustaa ulkomaille. Lopulta vuonna 1959 hän pääsi muun balettiryhmän kanssa Yhdysvaltoihin. Esiintyminen Pariisissa vuonna 1961 teki hänestä Nimen: suosionosoitukset olivat myrskyisät, Maija kutsuttiin lavalle 27 kertaa.
Maija Plisetskajan itsensä kirjoittama elämänkerta on värikäs ja rehellinen. Ballerina kertoo rakastetuista baleteistaan, maailmanmatkoistaan, tapaamistaan kuuluisuuksista ja läheisistä ihmisistään, etenkin puolisostaan, säveltäjä Rodion Stsedrinistä. Mieleenpainuvasti hän kuvailee Neuvostoelämän arkea ja vaikeuksia - joiden keskellä tuoksuu gruusialainen tee ja kirsikkahillo. Upean kirjan hinta 30 euroa.
Takaisin