Pääkomissari otti vastaan liian kalliin lahjan

Komissio ei ole EU:n hallitus, vaikka se haluaisi sitä olla. Euroopan parlamentti voi kuitenkin antaa parlamentille epäluottamuslauseen, jos sen katsotaan syyllistyneen väärinkäytöksiin tai toimineen moraalittomasti. Toukokuussa 74 meppiä teki parlamentille epäluottamuslauseesityksen oikeistolaisen pääkomissaari José Manuel Barroson kytköksistä rahapiireihin. 

Perustana Barroson lomamatka 

Epäluottamuslauseen varsinainen tarkoitus ei ollut erottaa komissiota niin kuin parlamentti teki vuonna 1999 Santerin komissiolle komissaari Edit Cressonin väärinkäytösten paljastuttua. Tällä kerralla tarkoitus oli saada pääkomissaari Barroso vastaamaan parlamentin eteen epäselvyyksistä, joita oli syntynyt hänen perheenjäsentensä ja esikuntaportaansa lomailusta kreikkalaisen laivamiljardöörin Spiros Latsisin huvipurrella kesällä 2004. Barroso oli jo silloin nimetty komission puheenjohtajaksi. Komission jäseniä on kielletty vastaanottamasta lahjoja, joiden arvo ylittää 150 euroa. Latsisin antaman lomalahjan arvo ylitti tuon summan satakertaisesti. Ilman epäluottamusesitystä Barroson ei olisi tarvinnut antaa parlamentille selvitystä matkan ja Latsisin yhtiöille sittemmin myönnettyjen EU-tukien yhteydestä.

Suomalaismepeistä epäluottamuslauseen ainoa allekirjoittaja oli Esko Seppänen. 

Tavoitteena oli saada selvitys 

Epäluottamuslause-esitykseen oli kirjoitettu, että ”esityksen ainoana tarkoituksena oli varmistaa se, että komission puheenjohtaja José Barroso saapuu parlamentin täysistuntoon selvittämään, miten miten hän voi vastaanottaa useiden tuhansien eurojen arvoisen lahjan miljardööriliikemieheltä, joka sittemmin sai komission hyväksymän 10 miljoonan euron EU-tuen”. Allekirjoittajat ilmoittivat valmiutensa vetää epäluottamuslause-esityksensä pois, ”jos parlamentti saa täysistunnossa perustellun selvityksen ja jos komission jäsenille saadaan velvoittavat ja selkeät säännökset arvokkaiden lahjojen ilmoittamisesta”. 

Niin toimii parlamenttiväki! 

Epäluottamuslauseen allekirjoitti itse asiassa useampikin meppi kuin tarvittavat 74 nimeä. Parlamentin isot poliittiset ryhmät aloittivat kuitenkin taistelun esitystä vastaan. Uhkailtiin ja peloteltiin. Tulos oli se, ettei yksikään demari laittanut nimeään ja oikeiston PPE:stäkin allekirjoittajina oli vain viisi rohkeaa englantilaista konservatiivia. Heistä yksi erotettiin rangaistukseksi europarlamenttiryhmästään. Myös vihreiden ja vasemmiston (GUE/ NGL) allekirjoittajia painostettiin ottamaannimensä pois, jotta esityksen taakse ei tulisi tarvittavaa määrää eli 74 nimeä. 

Barroson oli tultava parlamenttiin 

Epäluottamuslause-esityksen ansiosta Barroso saatiin parlamentin täysistuntoon toukokuun lopussa. Hän vastasi, ettei hän ollut henkilökohtaisesti vastuussa kuukausi lomamatkan jälkeen Latsisin telakalle myönnetystä EUtuesta. Avoimeksi jäi kysymys siitä, että pääkomissaari oli vastaanottanut sallittua 150 euron määrää arvokkaamman lahjan. Komission jäsenten lahjoista pidetään julkista rekisteriä, mutta siihen ei tarvitse ilmoittaa matkalahjoja tai -lahjuksia. Epäluottamuslause-esitys paljasti komission puheenjohtajan kytkökset suurkapitalisteihin, joilla on hänen hahmossaankomissiossa oma euroedustajansa. Parlamentin puhemiehistö tulkitsi parlamentin työjärjestystä uudella tavalla tässä tapauksessa, jossa komissio oli saava luottamuslauseen: epäluottamuslause-esitystä ei voinut vetää pois. Kesäkuun istunnossa siitä äänestettiin, ja europarlamentin suuret ryhmät antoivat yksimielisesti Barrosolle luottamuslauseen. 

Barroson erityissuojelu 

Pääkomissaarin tapa toimia on joutunut muunkinlaisen kritiikin kohteenksi. Libre Belgique-lehti paljasti, että Barroso on tuonut Brysseliin omat turvamiehet Portugalista ja maksattaa viidelle entiselle portugalilaispoliisille kaksoispalkkaa sekä EU:n että Portugalin veronmaksajien varoista. EU:n puolesta turvamiehiksi palkatut entiset belgialaispoliisit ovat katkeria, kun portugalilaiset turvamiehet tekevät heidän hommiaan paremmalla palkalla. Laatu maksaa, sanoo komission edustaja. Veronmaksaja maksaa, sanoo kansalainen.