Kirjallinen kysymys P-3755/05 Komissiolle

Aihe: Suomen susikanta

Kuinka on mahdollista, että EU:n virkamiehet omissa konttoreissaan korkealla maan pinnan yläpuolella kaukana EU:n ulkorajoista, joiden ylitse Suomeen tulee jatkuvasti uusia susia, tietävät suomalaisia paremmin, mikä on susien oikea määrä Suomen luonnossa?

P-3755/05 FI
Stavros Dimasin
komission puolesta antama vastaus
(1.12.2005)

Kysymys siitä, kenellä on parhaat valmiudet arvioida susien määrä Suomessa, liittyy selkeästi komission ja Suomen hallituksen väliseen keskusteluun siitä, noudattaako Suomi yhteisön luonnonsuojelulainsäädännön mukaisia velvoitteitaan. Kyseisen lainsäädännön mukaan sutta suojellaan uhanalaisena lajina. Komissio ei ole missään vaiheessa arvioinut itse susikantaa, vaan se on ainoastaan hyväksynyt Suomen esittämät luvut. Se on myös yhtynyt Suomen ympäristöministeriön kantaan, joka mukaan susi on tunnustettu uhanalaiseksi lajiksi Suomessa.

Suomen arvion perusteella on pohdittava, mitä toimenpiteitä suden ja ihmisen rinnakkaiselo edellyttää. Komissio tunnustaa kuitenkin täysin sen tosiasian, että joitakin hoitotoimenpiteitä on ehkä toteutettava. Luontodirektiivin tavanomaisiin suojeluvaatimuksiin sisältyy poikkeus, jonka mukaan yksittäisiä eläimiä voidaan kontrolloida, jos niiden katsotaan aiheuttavan vahinkoa maataloudelle tai muulle toiminnalle.

Asiasta keskusteltiin Suomen maa- ja metsätalousministeriön kanssa vuonna 2002. Tuolloin komissio ehdotti, että Suomi valmistelisi luontodirektiivin mukaisen hoitosuunnitelman susikannalleen. Komissio sai luonnoksen suunnitelmasta lokakuussa 2005 ja tarkastelee suunnitelmaa parhaillaan.

Neuvoston direktiivi 92/43/ETY, annettu 21 päivänä toukokuuta 1992, luontotyyppien sekä luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston suojelemisesta (EYVL L 206, 22.7.1992).