Suullinen kysymys H-0835/01 esittäjä: Esko
Seppänen (GUE/NGL) komissiolle 23.10.2001
Aihe:Silakan myrkyllisyydestä
ja syömisestä
Komissio on julkistanut Suomessa suurta huomiota
saaneen selvityksen Itämeren kalojen dioksiinipitoisuudesta
ja antaa epäsuorasti ymmärtää, että silakoille ollaan asettamassa
myyntirajoituksia. Kyseessä on suomalainen kansallisruokakala,
eivätkä suomalaiset helposti suostu noudattamaan EU:n sanelemia
ratkaisuja. Kysynkin, mitä suunnitelmia komissiolla on tässä
asiassa ja onko vastaavia tutkimuksia kalojen myrkyllisyydestä
tehty muiden EU:ssa myytävien ruokakalojen osalta?
H-0835/01komission vastaus (13.11.2001)
Komissio esitti neuvostolle 28. elokuuta
2001 dioksinien enimmäismääriä koskevia
toimenpiteitä osana yleistä strategiaa, jolla pyritään
vähentämään dioksiinien esiintymistä
ympäristössä, rehuissa, ja elintarvikkeissa.
Tämän kattavan strategian puitteissa komissio aikoo
kiinnittää erityistä huomiota saastumiseen,
jota dioksiinien ja PCB:iden kaltaisten pysyvien orgaanisten
aineiden meriin joutuvat päästöt ja häviöt
aiheuttavat. Tämä sisältää lähteiden
yksilöinnin ja ehdotuksia toimenpiteiksi, joilla pyritään
meren saastumisen vähentämiseen.
Tämän strategian tärkein tavoite
on kansalaisten terveyden suojelu vähentämällä
ihmisten altistumista dioksiineille ja dioksiinin kaltaisille
PCB:ille.
Toimenpiteet, joilla pyritään vähentämään
ihmisten altistumista elintarvikkeiden kautta, ovat perusteltuja,
koska suuri osa Euroopan väestöä saa enemmän
dioksiineja kuin mitä tieteellinen elintarvikekomitea
pitää suotavana.
Kaikki ehdotusten vaikutusten näkökohdat
on otettu huomioon, mukaan luettuna sosiaalis-taloudelliset
vaikutukset, jaon selvää, että on taattava
ihmisten terveyden suojelun tarpeellinen taso komission saamien
tieteellisten neuvojen pohjalta.
Ehdotetut toimenpiteet ovat edelleen käsiteltävinä
neuvostossa, jossa jäsenvalltioilla on mahdollisuus esittää
näkemyksensä. Kansalaisten terveyden ja elintarviketurvallisuuden
korkean tason varmistaminen on ehdotettujen toimenpiteiden
kantava voima.
koko unionia koskevia tietoja sisältävä
tuore tutkimus on osoittanut, että tietyistä Itämeren
osista peräisinolevassa kalassa on enemmän dioksiineja
ja PCB:itä kuin muista Euroopan vesistöistä
saatavassa kalassa. Tämä merkitsee sitä, että
kyseisen alan on sopeuduttava, ja kaikkia vaihtoehtoja, joilla
alaa autetaan tekemään niin, on tarkasteltava nopeasti.
Ehdotetut toimenpiteet varmistavat. että
kalat ja kalatuotteet ovat mahdollisimman turvallisia. Ne
auttavat osaltaan ylläpitämään ja jopa
parantamaan kansalaisten luottamusta kalan ja kalataloustuotteiden
turvallisuutta kohtaan. Tämää on paras tapa
varmistaa, että kansalaiset edelleen hyötyvät
niistä kiistattomistä myönteisistä terveysvaikutuksista,
joita saavutetaan nauttimalla kalaa osana monipuolista ruokavaliota,
kuten yleisesti suositellaan.
|