Suullinen kysymys H-0835/01 esittäjä: Esko Seppänen (GUE/NGL) komissiolle 23.10.2001

Aihe:Silakan myrkyllisyydestä ja syömisestä

Komissio on julkistanut Suomessa suurta huomiota saaneen selvityksen Itämeren kalojen dioksiinipitoisuudesta ja antaa epäsuorasti ymmärtää, että silakoille ollaan asettamassa myyntirajoituksia. Kyseessä on suomalainen kansallisruokakala, eivätkä suomalaiset helposti suostu noudattamaan EU:n sanelemia ratkaisuja. Kysynkin, mitä suunnitelmia komissiolla on tässä asiassa ja onko vastaavia tutkimuksia kalojen myrkyllisyydestä tehty muiden EU:ssa myytävien ruokakalojen osalta?

H-0835/01komission vastaus (13.11.2001)

Komissio esitti neuvostolle 28. elokuuta 2001 dioksinien enimmäismääriä koskevia toimenpiteitä osana yleistä strategiaa, jolla pyritään vähentämään dioksiinien esiintymistä ympäristössä, rehuissa, ja elintarvikkeissa. Tämän kattavan strategian puitteissa komissio aikoo kiinnittää erityistä huomiota saastumiseen, jota dioksiinien ja PCB:iden kaltaisten pysyvien orgaanisten aineiden meriin joutuvat päästöt ja häviöt aiheuttavat. Tämä sisältää lähteiden yksilöinnin ja ehdotuksia toimenpiteiksi, joilla pyritään meren saastumisen vähentämiseen.

Tämän strategian tärkein tavoite on kansalaisten terveyden suojelu vähentämällä ihmisten altistumista dioksiineille ja dioksiinin kaltaisille PCB:ille.

Toimenpiteet, joilla pyritään vähentämään ihmisten altistumista elintarvikkeiden kautta, ovat perusteltuja, koska suuri osa Euroopan väestöä saa enemmän dioksiineja kuin mitä tieteellinen elintarvikekomitea pitää suotavana.

Kaikki ehdotusten vaikutusten näkökohdat on otettu huomioon, mukaan luettuna sosiaalis-taloudelliset vaikutukset, jaon selvää, että on taattava ihmisten terveyden suojelun tarpeellinen taso komission saamien tieteellisten neuvojen pohjalta.

Ehdotetut toimenpiteet ovat edelleen käsiteltävinä neuvostossa, jossa jäsenvalltioilla on mahdollisuus esittää näkemyksensä. Kansalaisten terveyden ja elintarviketurvallisuuden korkean tason varmistaminen on ehdotettujen toimenpiteiden kantava voima.

koko unionia koskevia tietoja sisältävä tuore tutkimus on osoittanut, että tietyistä Itämeren osista peräisinolevassa kalassa on enemmän dioksiineja ja PCB:itä kuin muista Euroopan vesistöistä saatavassa kalassa. Tämä merkitsee sitä, että kyseisen alan on sopeuduttava, ja kaikkia vaihtoehtoja, joilla alaa autetaan tekemään niin, on tarkasteltava nopeasti.

Ehdotetut toimenpiteet varmistavat. että kalat ja kalatuotteet ovat mahdollisimman turvallisia. Ne auttavat osaltaan ylläpitämään ja jopa parantamaan kansalaisten luottamusta kalan ja kalataloustuotteiden turvallisuutta kohtaan. Tämää on paras tapa varmistaa, että kansalaiset edelleen hyötyvät niistä kiistattomistä myönteisistä terveysvaikutuksista, joita saavutetaan nauttimalla kalaa osana monipuolista ruokavaliota, kuten yleisesti suositellaan.