Kirjallinen kysymys P-3511/01 Esittäjä: Esko Seppänen (GUE/NGL) komissiolle 06. 12. 2001

Aihe: Maailman viljalajien siemenpankki

Usean vuoden ajan on käyty neuvotteluja sellaisen uuden järjestelmän peruskirjasta, jolla pyrittäisiin säilyttämään tähän mennessä kootut viljelykasvien siemenkannat ja niiden edustama monimuotoinen geneettinen perimä ihmiskunnan yhteisessä käytössä (Undertaking on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture). Euroopan unionin komissio on vastuussa EU:n koko maatalouspolitiikasta, johon kuuluu myös viljalajikkeitten tarkoituksenmukainen käyttö ja kehitys. Onko komissio osapuolena neuvotteluissa olemassa olevien siemenpankkien säilyttämisestä vapaassa yhteiskäytössä ja mikä on näiden neuvottelujen nykytilanne muun muassa sen suhteen, ollaanko nämä geenivarastot myymässä yksityisille yrityksille?

P-3511/01FI David Byrnen komission puolesta antama vastaus (29.1.2002)

Komission edustama Euroopan yhteisö on ollut yhtenä osapuolena neuvoteltaessa tarkistetusta kasvien geenivaroja käsittelevästä sopimuksesta (International Undertaking on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture). Neuvottelujen tuloksena tehtiin uusi kansainvälinen sopimus ravinto- ja maatalouskäytön kasvien geenivaroista (International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture), joka hyväksyttiin YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) kokouksessa 3. marraskuuta 2001. Sopimus on mahdollista allekirjoittaa 4. marraskuuta 2002 mennessä. Euroopan yhteisö ja sen jäsenvaltiot ovat käynnistämässä menettelyn sopimuksen allekirjoittamiseksi ja sopimukseen liittymiseksi.

Sopimuspuolien ja yleisön nykyistä helpompi pääsy tällaisiin geenivaroihin toteutetaan monenvälisellä järjestelmällä, joka kattaa tätä nykyä 35 maailman merkittävintä ravintokasvia ja 29 rehukasvia. Sopimuspuolet ovat lisäksi sopineet kannustavansa lainkäyttövaltaansa kuuluvia luonnollisia ja oikeushenkilöitä, joilla on tällaisia varoja, liittämään ne osaksi monenvälistä järjestelmää. Järjestelmään liitetään myös kansainvälisen maataloustutkimuksen neuvoa-antavan ryhmän (Consultative Group of International Agricultural Research) kansainvälisten maataloustutkimuskeskusten (International Agricultural Research Centers ) ja muiden merkittävien kansainvälisten tahojen ex situ -kokoelmat.

Pääsy tietoihin on ilmaista tai siitä veloitetaan ainoastaan vähimmäiskustannukset. Tietoja voivat käyttää sopimuspuolet tai niiden lainkäyttövaltaan kuuluvat luonnolliset tai oikeushenkilöt (mukaan lukien yksityiset yritykset). Tietoja saa kuitenkin käyttää ainoastaan elintarvike- ja maatalousalan tutkimus-, jalostus- tai koulutustarkoituksiin, eivätkä tietojen luovuttajat voi vaatia teollis- tai tekijän oikeuksia tai muita oikeuksia, jotka rajoittaisivat tietojen saantia. Monenvälisestä järjestelmästä saatujen tietojen käytöstä saatava hyöty tulee kaikille osapuolille tiedonvaihdon, teknologian saatavuuden ja vaihtojen sekä valmiuksien kehittämisen kautta. Lisäksi jokainen varojen saaja, joka hyödyntää kaupallisesti tuotetta, josta saadaan kasvien perintöainesta ravinto- ja maatalousalan käyttöön ja joka sisältää monenvälisestä järjestelmästä saatua tietoa, maksaa osan tuotteesta saatavista tuloista erityiseen rahoitusjärjestelmään. Poikkeuksena ovat tuotteet, jotka ovat saatavissa rajoituksetta lisätutkimuksiin ja jalostuskäyttöön. Tällöin tiedonkäyttäjältä pyydetään vapaaehtoinen maksu.