KIRJALLINEN KYSYMYS E-1280/01 esittäjä(t): Esko Seppänen (GUE/NGL)

neuvostolle (09. huhtikuuta 2001)

Aihe: Kriisinhallintajoukkojen liikekannallepanosta

Eurooppa-neuvostossa on päätetty vuoteen 2003 mennessä perustaa kriisinhallintaa varten ns. nopean toiminnan joukot. Mikä on neuvoston kanta, minkä instituution päätöksellä ja kenen käskystä nämä joukot lähetetään tehtäviinsä?

E-1280/01 Vastaus (21. marraskuuta 2001)

Helsingin Eurooppa-neuvostossa joulukuussa 1999 ilmoitetulla yleistavoitteella asetettiin yhteisesti sovittu vapaaehtoisia voimavaroja koskeva tavoite, jolla pyritään varmistamaan tehokkaat voimavarat kaikkiin Petersbergin tehtäviin. Tavoitteena on omavaraiset sotilaalliset joukot, joissa on enintään 15 prikaatia tai 50 000 - 60 000 henkeä. Ne voidaan saattaa toimintavalmiuteen 60 päivässä jopa vuodeksi ja ne ovat käytettävissä vuonna 2003. Kuten Eurooppa-neuvoston päätelmissä on kerta toisensa jälkeen todettu, nämä voimavarat (niin sanotut nopean toiminnan joukot) eivät muodosta pysyvää armeijaa tai eurooppalaista armeijaa. Osallistumisesta mihin tahansa operaatioon päättää edelleen kukin jäsenvaltio suvereenisti.

Sotilaallisten kriisinhallintavoimavarojen lisäksi ja Feiran Eurooppa-neuvoston toimeksiannon mukaisesti EU kehittää myös voimavaroja siviilikriisinhallinnan alalla. Jäsenvaltioiden olisi vuoteen 2003 mennessä muun muassa kyettävä tarjoamaan kaikentyyppisiin konfliktinesto- ja kriisinhallintaoperaatioihin liittyviin kansainvälisiin tehtäviin poliiseja aina 5000 poliisin vahvuuteen saakka ja tämän kokonaistavoitteen puitteissa yksilöimään ja saattamaan toimintavalmiuteen 1000 poliisia 30 päivässä.

Neuvosto tekee Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 23 artiklan mukaisesti päätökset kriisinhallintajoukkojen käyttöönotosta EU-johtoisissa sotilasoperaatioissa, joissa joko käytetään tai ei käytetä Naton voimavaroja.

Neuvosto nimittää myös operaation komentajan. Komentoketju on aina kaikissa olosuhteissa, mukaan lukien Naton voimavarojen käyttöä edellyttävät operaatiot ja myös koko komentoketjun tai sen osan valinta (esim. operaation komentaja, joukkojen komentajat), neuvoston ja/tai neuvoston elinten (poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean) poliittisen valvonnan ja strategisen johdon alaisuudessa.

Kukin jäsenvaltio päättää itse, lähettääkö se joukkoja tai voimavaroja johonkin kriisinhallintaoperaatioon.