Kysymys Natosta

28.6.2001

Kysymyslomakkeella (kysymyksiä ja palautetta-palkissa) on mepillemme esitetty seuraava kysymys: Olet vaatimassa kansanäänestystä Natoon liittymisestä heti. Miksi heti? Eihän asia ole lainkaan ajankohtainen.

Esko Seppäsen vastaus: Asia on mitä ajankohtaisin. Suomea nimittäin yhteensovitetaan täyttä päätä Naton kanssa sekä sotilaallisesti että poliittisesti. Armeijastamme tehdään ensin Nato-yhteensopiva, ja hallitus seuraa sitten armeijan jäljessä. Prosessin ennakoitavaa lopputulosta kuvaa koko EU:n Nato-yhteensovittamista johtavan Gustav Hägglundin letkaus parin vuoden takaa. Hänelle Nato-jäsenyys on "viiden vuoden kuluttua vähän kuin Martta-yhdistykseen menisi." Hänen mukaansa "Suomi on kaikilta olennaisilta osiltaan valmis Naton jäseneksi ja "me puhumme Naton kanssa samaa kieltä".

Lipposen toisen hallituksen ohjelmaan ei ole enää kirjattu Suomelle "itsenäistä puolustusta". Se - ja tavoite liittoutumattomuuden säilyttämisestä "vallitsevissa oloissa" tai "tässä vaiheeessa" - on Suomen avoin Nato-optio.

Paavo Lipposen kanta on, että "olemme liittoutuneet liittyessämme EU:n jäseneksi". Se merkitsee, ettemme me enää ole liittoumattomia. Natoon mennään siis kuin EMU:un. Asiasta on ikään kuin äänestetty jo Suomen liittyessä unionin jäseneksi.

Suomen kansan suuri enemmistö vastustaa mielipidetutkimusten mukaan Nato-jäsenyyttä - mutta uskoo Suomen muutaman vuoden sisällä liittyvän Natoon. Jos mitään ei tehdä, se on todella kuin Martta-yhdistykseen menisi.

Kansanäänestys on aina suuri mobilisaatiotapahtuma: ihmiset pakotetaan poliittiselle liikekannalle. On otettava kantaa. On päätettävä, mikä on tärkeää ja turvallista.

Vaihtoehtovoimien - ja tässä tapauksessa sotaliiton jäsenyyden vastustajien - on vaadittava kansanäänestystä. Siinä yhteydessä syntyvä julkinen keskustelu pakottaisi myös Naton kannattajat perustelmaan heidän kantansa: millaista turvallisuutta Nato meille tarjoaa? Se tarjoaa ydinaseturvallisuutta. Hägglundin mukaan "sellaisella optiolla ei voi tulla Naton jäseneksi, että sulkisi ydinaseet pois". Vastaavasti kävisi niin, että Suomi maalitettaisiin venäläisille ohjuksille; Venäjän vastainen liittohan Nato on ja siitähän tässä kaikessa on kysymys.

Monet sotilaat vastustavat Nato-jäsenyyttä siksi, että kovan paikan tullen Nato-apu olisi pääasiassa vain ilma-aseapua. Vieraat Nato-koneet ilmatilassamme tai Venäjällä operoisivat joko Norjasta tai lentotukialuksilta Atlantilta käsin; Itämerellehän ei lentotukialuksilla ole pääsyä. Kaukaa tulevat koneet eivät voisi kauan operoida Suomen kannalta tärkeissä tehtävissä, ja siksi tällainen Nato-apu on sangen pienimerkityksistä. Oma apu, paras apu.

Voidaan sanoa, että Suomen Nato-jäsenyys on jo itsessään suoja aggressioita vastaan, ja kieltämättä asia onkin niin.

Mutta siitä joudutaan maksamaan kova hinta: jos ollaan Natossa, ollaan sitouduttu osallistumaan niihin konflikteihin, jotka syntyvät meistä riippumatta. Natossa eivät jäsenmaat puolusta vain omaa maataan, vaan myös - Washingtonin huippukokouksen vuonna 1999 päättävällä tavalla - myös yhteisiä arvoja. Sitä kautta Suomi voi joutua osapuoleksi konflikteihin, joihin se ei halua osallistua.

Suomen tie Natoon kulkee puolustusvoimain uuden komentajan Juhani Kaskealan vision mukaan EU:n yhteisen puolustuksen kautta. Suomi on jo sitoutunut antamaan euroarmeijan käyttöön 1500 sotilasta ja maksamaan osansa armeijan yhteisvarustelun kustannuksista. Meille hankitaan ennemmin tai myöhemmin myös taisteluhelikoptereita, kun valmiusjoukot pitää kouluttaa niillä operoimiseen. Tämän tien päässä meitä odottaa myös palkka-armeija? Kreikassa luovuttiin juuri yleisestä asevelvollisuudesta, ja sitä perusteltiin Naton ja euroamrijan tarpeilla.

On nähtävissä, että poliittinen eliittimme ei aja yksiselitteisen selkeää Nato-päätöstä. Tulollaan on sen sijaan joukko EU-päätöksiä, joiden avulla EU:sta tehdään Naton eurooppalainen pilari. Sitä on EU:n sotilaallinen ulottuvuus.

Suomalaisten pitäisi saada sanoa kantansa Nato-jäsenyyteen reilusti ja avoimesti. Kysymys on sodasta ja rauhasta. Kun vaadin asiasta kansanäänestystä heti, tarkoitan, että ennen EU:n seuraavaa hallitusten välistä konferenssia (2004). Muutoin EU-automatiikka vie Suomen kaltaisen vastaan pyristelemättömän liittoutumattoman maan Natoon ilman kansalaiskeskustelua.

Eduskunnalle annettuun Lipposen hallituksen puolustuspoliittiseen selontekoon sisältyy Nato-optio. Sen käyttö voidaan estää vain kansanäänestyksellä.