Suullinen kysymys H-0358/01 Esittäjä Esko Seppänen Komissiolle 5.4.2001

Aihe: Nopean toiminnan joukkojen liikekannallepanosta

Eurooppa-neuvosto on päättänyt vuoteen 2003 mennessä perustaa kriisinhallintaa varten ns. nopean toiminnan joukot. Mikä on komission kanta, minkä instituution päätöksellä ja kenen käskystä nämä joukot lähetetään tehtäviinsä? Onko komission mielestä ko. päätökset tarpeen tehdä EU:n yhteisöllisissä rakenteissa?

H-0358/01
Komission vastaus
15.5.2001

Päätöksen tekeminen unionin nopean toiminnan joukkojen lähettämisestä tehtäviinsä kuuluu neuvostolle, joka epäilemättä haluaa päättää asiasta mahdollisimman hyvässä yhteisymmärryksessä asianomaisten kansainvälisten järjestöjen ja kumppaneiden kanssa. Luonnollisesti neuvosto ja sen jäsenet haluavat kuulla siinä yhteydessä myös Euroopan parlamenttia sekä kansallisia parlamentteja, sillä sotilaalliset voimavarat jäävät edelleen täysin kansallisen toimivallan piiriin.

Komission ei ole mukana tekemässä päätöstä toteuttaa sotilaallisia toimia (Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 17 artiklan mukaisesti). Kriisien normaali sykli merkitsee kuitenkin yleensä sitä, että kriisin kasvaessa komissio on siinä osallisena tai on ollut siinä osallisena (esimerkiksi humanitaarisen avun tarjoajan tai väliitäjän roolissa). Lisäksi komissio on edustettuna sekä neuvoston poliittisten ja turvallisuusasioiden komiteassa että neuvoston muissa työryhmissä, joissa käsitellään yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) ja Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikan (ESDP) kysymyksiä.

"Nopean toiminnan joukkoja" ei pidä sekoittaa yleisten asian neuvoston 26. Helmikuuta hyväksymään nopean toiminnan mekanismiin (Rapid Reaction Mechanism, RRM). Niin kutsuttu RRM luotiin siviilitoimien nopean rahoittamisen mahdollistamiseksi. Sillä voidaan luonnollisesti täydentää sotilaallisia toimia, tai laajemmin ymmärrettynä YUTP:n pilariin kuuluvia toimia (mukaan lukien ESDP:hen liittyvät kysymykset).