Kirjallinen kysymys komissiolle 19.6.2002, esittäjä: Esko Seppänen

Aihe:Komission jäsenten etuudet

Vastatessaan kysymykseeni P-1192/02 komission jäsen Kinnock viittasi eräisiin aikaisempien kirjallisten kysymysten vastauksiin, jotka eivät olleet riittävän tarkkoja vastauksia minun kysymykseeni. Niinpä kysyn, saavatko komissaarit henkilöstösäännön artiklojen 41 ja 50 mukaan maksettavan siirtymäkauden korvauksen niin, että ennen eläkeikää komission jäsen voi saada ensimmäiseltä 3 kuukaudelta peruspalkan suuruisen korvauksen, sen jälkeen 4-6 kuukautta 85 % peruspalkasta, sen jälkeen viiden vuoden ajan 70 % ja sen jälkeen eläkeikään saakka 60 % (niin että siirtymäkorvauksella vietetyt vuodet lasketaan täysimääräisesti mukaan eläkkeen karttumiseen)? Miten tämä on yhteensovitettavissa sen iän mukaan määräytyvän laskentatavan kanssa, jonka mukaan siirtymäkorvauksen saaja saa 50-vuotiaana 63 % peruspalkasta ja sen jälkeen 1,5 %-yksikköä enemmän joka vuosi 59 vuoden ikään saakka? Meneekö tästä siirtymäkauden korvauksesta kansallinen vero vai EU-vero? Maksetaanko komission eläkkeistä veroa EU:lle riippumatta eläkkeensaajan asumismaasta?

 

E-1911/02FI Neil Kinnockin
komission puolesta antama vastaus
(27 elokuu 2002)

Arvoisan parlamentin jäsenen kysymyksessään esittämä olettamus ei pidä täysin paikkaansa, sillä komission jäsenten palkkojen oikeusperustana eivät ole henkilöstösäännöt vaan asetus 422/67/ETY , kuten kysyjän aikaisempaan samaa aihetta koskeneeseen kysymykseen annetussa komission vastauksessa täsmennettiin.

Siirtymäkorvausta ja eläkettä koskevat säännökset sisältyvät erityisesti asetuksen 422/67/ETY 7, 8 ja 9 artiklaan.

7 artikla

1. Tehtäviensä päättymistä seuraavan kuukauden ensimmäisestä päivästä alkaen komission tai yhteisön tuomioistuimen entinen jäsen saa kolmen vuoden ajan kuukausittaisen siirtymäkorvauksen, joka vahvistetaan seuraavien yksityiskohtaisten sääntöjen mukaan:

- 40 % hänen tehtäviensä päättyessä saamastaan peruspalkasta, jos hänen toimikautensa oli lyhyempi kuin kaksi vuotta, - 45 % kyseisestä palkasta, jos hänen toimikautensa oli pidempi kuin kaksi vuotta, mutta lyhyempi kuin kolme vuotta, - 50 % kyseisestä palkasta, jos hänen toimikautensa oli pidempi kuin kolme vuotta, mutta lyhyempi kuin viisi vuotta, - 55 % kyseisestä palkasta, jos hänen toimikautensa oli pidempi kuin viisi vuotta, mutta lyhyempi kuin kymmenen vuotta, - 60 % kyseisestä palkasta, jos hänen toimikautensa oli pidempi kuin kymmenen vuotta, mutta lyhyempi kuin viisitoista vuotta, - 65 % kyseisestä palkasta muissa tapauksissa.

2. Oikeus korvaukseen päättyy, kun komission tai yhteisön tuomioistuimen entinen jäsen aloittaa toimikauden yhteisöjen toisessa toimielimessä, tai kun entinen jäsen kuolee. Kun kyseessä on uusi toimikausi, korvausta maksetaan siihen päivään asti, jona tehtävät alkavat; kun kyseessä on kuolema, viimeinen maksu suoritetaan siltä kuukaudelta, jonka aikana kuolema tapahtui.

3. Jos kyseinen henkilö tämän kolmen vuoden aikana hoitaa uusia tehtäviä, kuukausittainen bruttopalkka, toisin sanoen palkka ennen verojen vähentämistä, jonka hän saa uudessa tehtävässä, vähennetään 1 kohdassa tarkoitetusta korvauksesta siltä osin kuin mainittu palkka yhdessä tämän korvauksen kanssa ylittää ennen verojen vähentämistä ne määrät, jotka kyseinen henkilö sai 2 ja 3 artiklan sekä 4 artiklan 1 kohdan mukaan hoitaessaan komission tai yhteisön tuomioistuimen jäsenen tehtäviä. Määrättäessä uudessa tehtävässä saatua palkkaa huomioon otetaan kaikki palkan osat lukuun ottamatta niitä, jotka ovat kulujen korvauksia. ./.

4. Tehtäviensä päättyessä komission tai yhteisön tuomioistuimen jäsen antaa kunkin sitä seuraavan vuoden tammikuun ensimmäisenä päivänä ja palkkatilannettaan koskevien muutosten yhteydessä sen toimielimen puheenjohtajalle tai presidentille, johon hän kuuluu, selvityksen saamistaan ammattiin liittyvistä palkkaeristä, lukuun ottamatta niitä eriä, jotka ovat kulujen korvauksia.

Tämä selvitys, joka annetaan kunnian ja omantunnon kautta, on luottamuksellinen. Siinä olevia tietoja ei voi antaa muuhun kuin tässä asetuksessa säädettyyn tarkoitukseen eikä niistä saa antaa tietoja ulkopuolisille.

5. Komission tai yhteisön tuomioistuimen entinen jäsen saa 1 kohdassa mainitun kolmen vuoden ajan 3 artiklassa säädettyjä perhelisiä.

8 artikla

1. Tehtävistään erottuaan komission ja yhteisön tuomioistuimen jäsenillä on oikeus vanhuuseläkkeeseen siitä päivästä lähtien, jona he täyttävät 65 vuotta.

2. He voivat kuitenkin pyytää tämän eläkkeen saamista siitä alkaen, kun he täyttävät 60 vuotta. Siinä tapauksessa eläkettä pienennetään käyttäen seuraavan taulukon mukaista kerrointa: 60 vuotta 0,70 61 vuotta 0,75 62 vuotta 0,80 63 vuotta 0,87 64 vuotta 0,95.

9 artikla

Eläkettä korotetaan jokaiselta täydeltä vuodelta, jona kyseinen henkilö on hoitanut tehtäviään, 4,50 prosenttia viimeisestä saadusta peruspalkasta ja jokaista täyttä kuukautta kohden yksi kahdestoistaosa tästä määrästä. Eläkkeen enimmäismäärä on 70 prosenttia viimeisestä saadusta peruspalkasta.

Siirtymäkorvauksesta ja vanhuuseläkkeestä peritään ainoastaan yhteisövero; ne on vapautettu kansallisista veroista . Yhteisövero peritään riippumatta eläkkeensaajan asuinmaasta.