SUULLINEN KYSYMYS H-0671/02

Lokakuun 2002 istuntojakson kyselytunnille työjärjestyksen 43 artiklan mukaisesti esittäjä(t): Esko Seppänen neuvostolle

Aihe: Euroopan parlamentin jäsenten ohjesääntö

Euroopan parlamentin jäsenten ohjesääntö on ollut valmisteilla. Neuvosto ei ole päässyt siitä sopimukseen. Aikooko puheenjohtajamaa Tanska viedä asian päätökseen?

Neuvoston vastaus 23.10.2002

EY:n perustamissopimuksen 190 artiklan 5 kohdassa määrätän, että Euroopan parlamentin on vahvistettava jäsenten tehtävien hoitamista ja velvollisuuksia koskevat säännöt ja yleiset ehdot saatuaan komission lausunnon ja neuvoston yksimielisesti antaman suostumuksen.

Koska Irlannin kansanäänestyksen tulos 19. lokakuuta oli "kyllä", Nizzan sopimus tulee voimaan varsin pian. Tämän sopimuksen mukaan neuvosto antaa suostumuksen yksimielisyyden sijasta määräenemmistöllä lukuun ottamatta tapauksia, jotka liittyvät verotusjärjestelyihin.

On toki totta, että Euroopan parlamentti hyväksyi ohjesääntöluonnoksen 3. joulukuuta 1998, eli ennen kuin tarvittavan oikeusperustan muodostava Amsterdamin sopimus tuli voimaan 1. toukokuuta 1999 ja sen jälkeen vahvisti sen äänestyksessä 27. lokakuuta 1999 samana vuonna pidettyjen vaalien jälkeen. Tämän jälkeen Euroopan parlamentiss on kuitenkin tuotu esiin uusia ajatuksia, joita on käsitelty erityisesti oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunnassa mm. korkean tason työryhmän tekemien johtopäätösten pohjalta.

Neuvosto muistuttaa, että eri puheenjohtajavaltioiden ja Euroopan parlamentin osoittamien edustajien välillä on koko ajan käyty vuoropuhelua esim. yhteydenpitoryhmässä.

Neuvosto otti 4. joulukuuta 2000 osaltaan kantaaEuroopan parlamentin esittämän ohjesäännön keskeisimpiin elementteihin hyväksymällä neuvoston puheenjohtajan Pierre Moscovicin kirjeen Nicole Fontainelle.

Verotusjärjestelyn osalta neuvosto saavutti yksimielisyyden 29. lokakuuta 2001.

Neuvoston puheenjohtaja Josep Pique lähetti 8. toukokuuta 2002 Pat Coxille kirjeen, jossa hän muistutti, että neuvosto on valmis läheiseen yhteistyöhön Euroopan parlamentin kanssa, jotta voidaan hyväksyä hyvissä ajoin ennen parlamentin vaaleja vuonna 2004.

Neuvosto katsoo nimittäin, että yhteinen ohjesääntö epäilemättä lisää Euroopan parlamentin jäsenen tehtävän arvostusta, kun sen harjoittamista koskevien sääntöjen ja yleisten ehtojen avoimuutta lisätään.