Voittojen mitätöintiä palkkojen kustannuksella

Metalli 49:n lehti 25.4.200

 

Ensimmäisen maailmansodan aikaan jätkät pohtivat Oulujokivarressa, kuka mahtaa voittaa sodan. Tulivat siihen tulokseen, että se voittaa, jonka puolelle Oulu-yhtiö asettuu.


Ajat ovat muuttuneet, mutta eivät niin paljon kuin luullaan.


USA:n laittomassa öljysodassa Irakia vastaan voitti se puoli, jonka tueksi asettuivat ylikansalliset öljy-yhtiöt - ja varmaankin myös amerikkalaisomisteinen Nokia-yhtiö. Luulen myös Masa-Yardsin olleen USA:n puolella - sattuneesta syystä.


Nokia on tänään Suomelle sitä mitä ennen oli Oulu-yhtiö Pohjois-Pohjanmaalle tai Kemi-yhtiö Lapille: leivän isä. Nokian osuus viennistämme on samaa suuruusluokkaa kuin koko metsäteollisuudella, joka tosin tuottaa suuremman osuuden arvonlisäyksestä kotimaisista aineksista.


Nokia on niin suuri yhtiö ja maksaa Suomelle niin paljon yhtiöveroa (jonka ansiosta sen omistajien osingot ovat verottomia), että se voi kiristää Suomea. Jos se antaa ymmärtää, ettei sen ole välttämätöntä pitää pääkonttoria Suomessa, Suomi tekee mitä Nokia tahtoo. Kiristysruuvi on pääkonttorin ja voitonjaon siirtäminen sinne, missä ovat yhtiön omistajatkin: vapaille markkinoille.


Niinpä on Suomessa esiintynyt yllättävän vähän kritiikkiä sitä kohtaan, että Nokia ostaa omia osakkeitaan 2 miljardilla eurolla (12 miljardilla mummon markalla) ja että se samaan aikaan irtisanoo 1100 suomalaista työntekijää. Verkkopalvelujen sijasta investoidaan kännykkäpeleihin.


Nokian kassa pursuaa irtonaista rahaa.


Ostamalla omia osakkeitaan yhtiö mitätöi omia voittojaan. Kun se ostaa osakkeitaan vapailta markkinoilta, se siirtää niiden hinnoissa voittoja ulkomaalaisille omistajille. Kun Nokialla ole mitään järkevää käyttötarkoitusta Nokian osakkeille, yhtiön voitot mitätöityvät. Niitä ei käytetä mihinkään hyvään, tarpeelliseen tai kauniiseen.


Ostamalla omia osakkeita ja irtisanomalla työntekijöitä pienennetään Suomessa palkkojen kansantulo-osuutta. Köyhät köyhtyvät, tai ainakin köyhien palvelut huononevat, kun niitä huononnetaan. Esimerkiksi terveyspalvelujen järjestämisessä Suomi on EU:n pohjasakkaa ainakin siinä merkityksessä, että meillä sairaiden omakustannusosuudet ovat muita suurempia.


Kansalaisjärjestöjen sosiaalifoorumissa huhtikuussa Helsingissä selvisi, kuka on kaapannut kultamunan. Sen ovat rosvonneet Suomen rikkaat.


Missään muussa EU-maassa ei tulonjako ole muuttunut yhtä paljon pääomien eduksi kuin Suomessa. Se näkyy seuraavasta taulukosta. Siinä kuvataan eri maiden palkansaajien osuutta eri maiden bruttoarvonlisäyksestä rosvouksen vuosikymmenellä vuosina 1990-2000.


...................1990.................2000
Ruotsi....... 69,0 %.............64,9 %
Englanti.... 63,0 %.............62,7 %
Tanska...... 64,6 %.............60,7 %
Saksa........ 62,2 %.............59,9 %
Ranska......58,6 %.............58,6 %
Itävalta........59,8 %.............58,3 %
Belgia.........57,3 %.............57,9 %
Hollanti.......56,2 %.............57,7 %
Luxemburg.58,9 %............55,8 %
Espanja.......56,1 %............55,4 %
Portugali......49,6 %............54,5 %
Suomi...........64,2 %...........54,1 %
Italia..............50,7 %...........45,6 %
Irlanti.............51,6 %...........45,3 %
Kreikka.........37,1 %...........37,3 %


Kymmenessä vuodessa palkansaajat ovat menettäneet kansantulo-osuuttaan yli kymmenen prosenttiyksikköä.


Kun on lisääntynyt palkansaajien ostovoima, se on ennen muuta valtion ansiota: on pantu verot valtion maksettaviksi. On alennettu rikkaiden veroja ja huononnettu julkisia palveluja privatisoimalla, leikkauksilla ja omakustannusosuuksien kasvattamisella. Miljardiosingot (sekä markoissa että euroissa) ovat olleet saajilleen verottomia.


Työttömyydellä kasvatettu työn tuottavuus (3,5 %) on pitkällä aikavälillä noussut lähes kaksi kertaa nopeammin kuin reaalipalkat (2,1 %). Tämä ero on siirtynyt työltä pääomille.