Verotilastoista

Helsingin Sanomien yleisön osasto 4.11.2001

Julkistaessaan vuoden 2000 verotilastoja suomalainen media luki niitä systemaattisesti väärin.

Niin myös Helsingin Sanomat. Suurin virhe sisältyi tietoihin, jotka koskivat osinkoja, myyntivoittoja ja todellisia “kokonaisveroprosentteja”.

Suomessa osingot ovat saajilleen verottomia. Jos siis joku oli saanut pääomatulokseen vain osinkotuloa, hänen kokokonaisveroprosenttinsa on pyöreä 0.

Verotilastot ovat tältä osin virtuaalisia. Verottaja on lisäänyt verovelvollisen osinkotuloon virtuaalisumman, 40,8 %, josta on vähennetty virtuaalinen veroprosentti 29 %. Jäljelle jää summa, jonka osingonsaaja on todellisuudessa saanut ja josta ei ole mennyt lainkaan veroa. Osinkoa maksaneen yrityksen vero on tilastoissa laskettu osingonsaajan hyväksi, mutta todellisuudessa osinko on saajalleen verovapaa.

Myyntivoitoistakin saa verotilastoista väärän kuvan.

Tuloverolain 46 §:n mukaan luovutushinnasta saa vähentää aina vähintään 20 % ja 10 vuotta omistetun omaisuuden osalta 50 %. Näin ollen ovat verotilastojen listat suurimmista verotettavista pääomatuloista siltä osin harhaanjohtavia, että osakkeiden myyjät - Veikko Lesosesta alkaen - ovat saaneet enemmän myyntivoittoa ja maksaneet vähemmän veroa kuin lehtenne kertoo.

Mielestäni olisi kohtuullista, että toimittajat tutustuisivat tarkemmin numeroiden taustoihin. Nyt syntyy kuva, että myyntivoittomiljardöörien ja -miljonäärien tulot ovat pienempiä kuin ne ovat olleet ja että osinkojen saajat maksavat osingoista veroa.