Vappupuhe 

Hyvinkäällä ja Riihimäellä 1.5.2004

Vappu on päivä, jolloin meillä on tilaisuus - ja velvollisuus - osoittaa kunnioitustamme suomalaiselle työlle ja sen tekijöille, entisille ja nykyisille työn sankareille. Me voimme olla ylpeitä ja meidän tulee olla kiitollisia niistä saavutuksista, joita ammattiyhdistysliikkeen toverit yhdessä poliittisen vasemmiston naisten ja miesten kanssa ovat meille tuottaneet. Suomalainen hyvinvointi on luotu työllä ja taistelulla, ja edistystä vastaan on aina ollut ryhmittyneenä taantumus: kapitalistit ja politiikan porvarit.

Suomalaisen työn päivänä meidän on syytä tuntea huolta tavasta, jolla nyky-kapitalistit kohtelevat töidensä tekijöitä. Työtä siirretään suurten voittojen perässä ja toivossa maasta ulos. Työn tekijöitä kyykytetään irtisanomisilla ja lomautuksilla. Työkurina käytetään työttömyyden uhkaa, ja yhteiskuntaan ollaan synnyttämässä uusi pätkätyöväenluokka.

Kansantaloudessamme kakkua, jota kutsutaan kansantuloksi, leivotaan yhdessä. Kakunpalat jaetaan kuitenkin epätasaisesti, ja osan kansasta täytyy mennä leipäjonoihin. Viime vuosikymmenen alkuun verrattuna palkkojen osuus kansantulosta on alentunut yli 60 prosentista alle 50 prosenttiin. On huonontunut palkkatyöläisen asema suhteessa muihin kakun syöjiin ja varsinkin niihin, jotka lihovat ottamalla yrityksistä ulos ennenkuulumattoman suuria osinkoja. Osinkoja jaetaan Suomessa lähes yhtä paljon kuin miljoonalle eläkeläiselle maksetaan eläkkeitä, mutta erotukseksi verollisista eläkkeistä osingot ovat olleet verottomia. Kapitalisti syö kuormasta, ja sen puremahampaita ovat olleet optiot ja osingot.

Isänmaata myydään ja parturoidaan. Pörssin osakkeista 2/3 on myyty - aliverotetuilla myyntivoitoilla - ulkomaiseen omistukseen. Meidän päidemme yläpuolelle synnytetään ahneiden ulkomaalaisomistajien vieras omistajavalta.

Uudet omistajat eivät tyydy vain omistamiseen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on yrityksistä tyhjennetty kaikkinaisia aikaisempien sukupolvien työn tuloksia.

Ennen kapitalistiluokan olemassaoloa perusteltiin sillä, että pitäähän jonkun investoida ja luoda uusia työpaikkoja. Silloin sanottiin, että se on kapitalistin työtä. Ajat ovat muuttuneet ja kapitalistin työnkuva: hän ei enää investoi, ei ainakaan uusiin työpaikkoihin. Hänen tehtävänsä on vain ottaa ulos ja tyhjentää yrityksiä rahasta, jota ennen riitti myös uusiin investointeihin. Ei riitä enää. Esimerkiksi viime vuonna kapitalistit eivät investoineet edes sen vertaa kuin tuotantovälineet kuluivat. Aivan huikea on jonkun Orion-Yhtymän tapaus: osinkoihin ja lisäosinkoihin käytettiin rahaa yhtä paljon kuin palkkoihin, ja samaan aikaan - tietysti - laulettiin laulua siitä, miten yrityksillä ei ole varaa palkankorotuksiin ja miten tärkeitä ovat tulopoliittiset kokonaisratkaisut.

Suomalaiset yritykset maksoivat viime vuonna osinkoja yli 10 miljardia euroa eli viisi kertaa enemmän kuin pankkikriisiä edeltäneinä normaaliaikoina. Kun ulkomaalaiset omistavat 2/3 pörssin osakkeista, osingot menevät kahdelta kolmasosaltaan ulkomaille. Vieraisiin käsiin jaetaan rahaa, joka yhtiöihin oli hyvinä aikoina säilötty huonoja aikoja - ja esimerkiksi nykyistä euron revalvoitumisen aikaa - varten. Nämä kymmenien ja sadankin vuoden aikana syntyneet jakamattomat voittovarat eivät millään muotoa kuulu nykyisille omistajille, jotka ovat ryhtyneet omistajista rahastajiksi.

Esitän työkansalle harkittavaksi ehdotuksen kapitalistiemme kilpailuttamisesta. Julistettakoon tarjouskilpailu: kuka kapitalisteista suostuu halvimmalla omistamaan suomalaisia yhtiöitä. Jos saataisiin halpa tarjous, niistä riittäisi rahaa myös vakinaisiin työsuhteisiin, palkkoihin ja investointeihin. Joka halvimmalla omistaisi, sille annettakoon yhtiömme, ja kapitalisteille syötettäisiin tällä keinoin heidän omaa kilpailuttamis- ja yksityistämislääkettään.

Ulkomaalaisten omistajien kanssa saman verran osinkoja ottavat yhtiöistään ulos osinkoja myös suomalaiset omistajat: noin 3 miljardia euroa. Kansantalouden tilinpidossa näitä omistajia kutsutaan kotitalouksiksi, ja runsaassa vuosikymmenessä ovat kotitalouksien saamat osingot yli kuusinkertaistuneet. Noin 60 prosenttia verottomista osingoista ohjataan suurituloisimmille kanssaihmisillemme, joiden tulot ylittävät 100 000 euroa vuodessa. Sellaisia ihmisiä on Suomessa verotilaston mukaan 28 000.

Tämä muutaman kymmenen tuhannen ihmisen joukko ei ole suomalainen kapitalistiluokka, vaan pelkkä porvarikerrostuma. Varsinaiset kapitalistit ovat niitä, jotka valtiovallan suosikkipojun Björn Wahlroosin johdolla omistavat miljardin (mummon markoissa) ja jotka tekevät rahaa rahasta eivätkä työstä, eivät ainakaan omasta työstään. Suomi ei saisi olla mikään kapitalistisikojen lätti; eiväthän he tee muille mitään hyvää tai arvokasta.

En puhu rahasta siksi, että sitä ei ole, vaan siksi, että sitä on ja että se on väärissä ja tuottamattomissa käsissä. Se, että yksillä on rahaa, ei tänään hyödytä toisia.

Eniten rahaa on työeläkelaitosten rahastoissa: lähes viisisataa mummon miljardia. Se oikeuttaa käyttämään sijoitusvaltaa, jolle ei ole vertaa.

Kun työeläkemaksuja rahastoidaan, monet luulevat (minäkin olen luullut), että rahastoinnilla varaudutaan tulevien eläkkeiden maksuun.

Kaikkia työeläkemaksuja ei kuitenkaan ole vielä koskaan käytetty eläkkeisiin, vaan maksuja on aina peritty enemmän kuin eläkkeitä on maksettu. Työeläkevaroja ei varmaan koskaan käytetä eläkkeisiin, vaan työeläkekapitalistin päämääränä on rahastojen kasvattaminen hamaan maailmanloppuun: rahastojen varoja ei saa käyttää eläkkeiden maksamiseen. Hän haluaa, että eläkerahoilla pelataan sijoitusmarkkinoilla ja että vain rahastojen tuotto saadaan käyttämään eläkkeisiin, ja sekin vain, jos on pakko.

Mitä työeläkerahastojen tuottoon tulee, on turhan vähän kyselty sen perään.

Viime vuosina yhä suurempi osa eläkerahoista on sijoitettu ulkomaille. Yli 60 prosenttia työeläkerahoista hyödyttää ulkomaista elinkeinoelämää. Suomalaisella eläkerahalla on alettu keinotella ulkomaisissa osakepörsseissä. Sieltä saattaa saada tuottoja, mutta on tullut myös huikeita tappiota. Tämän vuosikymmenen alussa tuli kaksien sotakorvausten verran arvonalennuksia, ja tänä vuonna niitä saadaan lisää.

Työeläkerahastojen kautta hallinnoidaan isännätöntä pääomaa. Käytetään sijoitusvaltaa, jonka perään ei kysellä, ei ay-liikekään, eikä ainakaan se. Valtiovalta ei suojaa eläkerahojamme koti- ja ulkomaisilta kupruilta.

Huonoimmassa tapauksessa EU:n perustuslaki tuo maahan ulkomaiset henkivakuutusyhtiöt, joita on mahdotonta valvoa ja jotka rupeavat keinottelemaan isänmaattomiksi muutettavilla eläkerahoilla omaksi hyväkseen.

Mitä mainittuun EU:hun muuten tulee, sieltä on meille tulossa perustuslaki, mutta se ei ole ainoa päästö, joka sieltä tulee. Aloitetaan hiilidioksidipäästöjen pörssikauppa.

Suomen vihreät ympäristöministerit ottivat EU:ssa Suomelle muita vaikeammin täytäntöön pantavan Kioton ilmastokokouksen velvoitteen päästöjen vähentämiseksi. Suomesta haluttiin tehdä vihreä mallimaa, eikä sille tarkoitukselle asetettu hintalappua. Kun EU:ssa käynnistyy ensi vuonna ilmakehän hiilidioksidin päästökauppa, se on vihreiden virheiden maksun aika: kotitalouksien sähkön hinta nousee.

Päästöoikeuksien kaupankäyntiä varten perustetaan päästöpörssejä. Niissä keinotellaan. Kasvihuonekaasuille käy siis kuin sähkön hinnalle, josta on tullut riippumaton sähkön tuotantokustannuksista: se on markkinoiden armoilla.

Päästöjen pörssikauppaa puolustetaan sillä, että se muka on markkinamekanismi. Me emme voi luottaa markkinamekanismeihin sinänsä, mutta tässä tapauksessa se ei ole edes sitä. Ratkaisevaa on pörssitettävien päästöoikeuksien alkujako, jonka suorittaa eri maissa erilainen valtiovalta eri tavoilla. Suomessa maksajiksi pannaan kotitaloudet.

Tämän sukupolven velvollisuus on toki vähentää päästöjä, mutta vastuuta siitä ei saa siirtää keinottelijoille. Niin tehdään EU:sta Suomeen tulevassa päästökaupassa.

Mitä EU:sta tulevaan uuteen perustuslakiin tulee, Suomen hallitus on hyväksynyt tämän omaa perustuslakiamme ylemmän perustuslain sisällön. Perustuslailla EU liittovaltioidaan ja militarisoidaan. Siitä ei haluta kansanäänestystä, vaikka kyseessä on sen EU:n lakkauttaminen, johon liityttiin kansanäänestyksen jälkeen, ja kokonaan uuden EU:n perustaminen.

Mitä mieltä asiasta on kansa?

Suomalainen vastaa, kun ei kysytä, ja kysyy, kun ei vastata. Jos suomalainen vastaa kysymykseen, vastaus riippuu kysymyksestä.

Helmikuussa EU:n komissio kysyi ns. eurobarometrissa, pitääkö suomalaisten mielestä EU:lle hyväksyä perustuslaki. Silloin 68 % suomalaisista halusi EU:lle perustuslain ja 20 % oli sitä vastaan.

Tämä tulos oli alun perin epäuskottava. Asiasta oli puhuttu vähän, eikä monellakaan ollut valistunutta käsitystä siitä, millainen perustuslaki EU:lle on tulossa. Niinpä Suomen Gallupilla tutkitutettiin suomalaisten kanta EU:n perustuslakiin toisella kysymyksellä. Kysyttiin, pitääkö suomalaisten mielestä EU:lle hyväksyä perustuslaki, joka on oman perustuslakimme yläpuolella. Siitähän tässä on viime kädessä kysymys: EU:n perustuslaki on ensisijainen kansalliseen lainsäädäntöön nähden ja omaamme ylempi.

Tähän uuteen kysymykseen vastasi 63 % suomalaisista, että EU:lle ei pidä hyväksyä sellaista perustuslakia, joka on omaamme ylempi.

Olisi kunnioitettava kansan valtaa ja järjestettävä asiasta kansanäänestys kuten monissa muissakin EU-maissa tehdään, esimerkiksi työväenpuolueen hallinnoimassa Englannissa. Kansanäänestys on suoraa demokratiaa.

Tiedetään myös kansan kanta Natoon. Kansa sanoo EI sotaliiton jäsenyydelle. Suomalainen vaistoaa, että meidän oma turvallisuutemme on paras silloin kun meidän poikia ei kärsimään vilua ja nälkää vieraisiin maihin uuden keskusvallan joukoissa. Sotia ei pidä tuoda EU:n kautta Suomeen, eikä suomalaisia palkkasotilaita, joiden koulutus on aloitettu, pidä lähettää muualle sotimaan.

Työ ja taistelu jatkuu. Runoilija sanoo: kaikin voimme voittaa, yksin emme voi. Eteenpäin siltä pohjalta. Hyvää vappua, suomalaisen työn juhlaa!