Euroopan Parlamentin jäsenten ohjesääntö

UV 4/2005

Europarlamentin jäsenten eli meppien palkkausta ja kulukorvauksia on yritetty uudistaa koko sen ajan, jonka Suomi on ollut EU:n jäsen.

Nyt uudistus on lopultakin tulossa.

Se, että suomalaisten palkka nousee, mutta matkakulut aletaan korvata kuittien mukaan, merkitsee käteen jäävien tulojen merkittävää alenemista.

Uusi ohjesääntö

Tähän saakka parlamentin jäsenten palkkioista ja eduista on päättänyt pääasiassa parlamentti itse.

Nyt niistä on hyväksytty erityinen ohjesääntö.

Sen ovat hyväksyneet sekä jäsenmaiden edustajat ministerineuvostossa että Euroopan parlamentin jäsenet täysistunnossa.

Nykyinen järjestelmä

Nykyisin parlamentin jäsenille maksetaan sama palkka kuin kunkin maan omille kansanedustajille. Suomalaiset mepit saavat 5 600 euroa kuukaudessa ja maksavat siitä veroa niin kuin muutkin suomalaiset.

Eläkettä suomalaismepeille karttuu samoilla perusteilla kuin eduskunnan jäsenille. Sen lisäksi on mahdollista ostaa vapaaehtoinen lisäeläkevakuutus, jonka kuluista meppi maksaa kolmanneksen (948 euroa kuukaudessa) ja parlamentti kaksi kolmannesta.

Sairauskulut korvataan laskujen mukaan.

Mepeille maksetaan kulukorvausta 3 785 euroa kuukaudessa ilman että rahojen käytöstä kuluihin tarvitsee esittää kuitteja.

Asumis- yms. kulut korvataan 268 euron päivärahalla.

Työhön liittyvien matkojen korvauksiin kuitteja vastaan on tarjolla 3 736 euroa vuodessa.

Suurimman osan tuloistaan suomalaiset ja muut pitkien etäisyyksien takaa tulevat parlamentin jäsenet saavat lentämällä. Kun lennetään turistiluokassa mutta saadaan matkakulut business-luokan mukaan, mepit voivat ihan laillisesti systeemin mukaan panna lippujen hintojen erotuksen omaan taskuunsa. Korvaus Helsingin ja Brysselin väliltä (mukaan lukien ns. etäisyyskorvaus) on 2 233 euroa per matka.

Kikkailu lentämisellä pannaan nyt kuriin.

Palkkausuudistus

Uudessa järjestelmässä kaikille parlamentin jäsenille aletaan maksaa samaa palkkaa, jonka suuruus on 38,5 % EY-tuomioistuimen tuomarin peruspalkasta. Se merkitsee suomalaisedustajien veronalaisen palkan nousemista noin 7 000 euroon kuukaudessa.

Muutos vanhaan on se, että edustajanpalkkiosta menee EU-vero - paitsi että jäsenmailla on oikeus verottaa mepiltä pois korkeamman kansallisen veron ja alhaisemman EU-veron erotus. Suomi tullee käyttämään tätä oikeutta.

Eläke-edut määräytyvät EU:n standardien mukaan. Eläkettä karttuu 3,5 prosenttia palkasta kultakin edustajatoimen vuodelta, kuitenkin enintään 70 %. Eläke-ikä on 63 vuotta. Tätä eläkettä ei yhteensoviteta mahdollisten muiden eläkkeiden kanssa.

Päivärahoihin ja yleiseen kulukorvaukseen ei ole tulossa muutoksia, vaikka on mahdollista, että osasta kuluja ruvetaan vaatimaan kuitit. Siitä päättää parlamentti itse, eikä se vaadi muutosta nyt hyväksyttyyn ohjesääntöön.

Siirtymäsäädös

Uusi ohjesääntö tulee voimaan seuraavan parlamenttikauden alusta eli heinäkuussa 2009. Nykyiset edustajat jatkavat siihen saakka vanhan systeemin mukaan.

Sen lisäksi niillä edustajilla, jotka tulevat uudelleen valituiksi, on mahdollista jatkaa - niin halutessaan - vanhalla palkkasysteemillä.

Tämä siirtymäsäännös tekee mahdolliseksi sen, että niiden maiden meppien palkka ei alene, joissa palkka on korkeampi kuin meppien yhtenäispalkka. Matkakulukorvaukset ruvetaan kuitenkin mitä todennäköisimmin maksamaan näillekin (Italian, Itävallan, Ranskan) mepeille todellisten kulujen mukaan, vaikka parlamentin tulevista päätöksistä ei voida sanoa mitään varmaa (muilta osin kuin että lennot korvataan ainakin uusille edustajille todellisten kulujen mukaan).

Suomalaismepeille uuden ohjesäännön hyväksyminen merkitsee palkan nousua (+ 30 %) mutta käteen jäävien tulojen selkeää alenemista (- 40 %).

Hyvä niin.