Komissio ei hyväksy laillista työtaistelua,

UV 3/2002

Merimiesunioni ja AKT panivat vuoden alussa virolaisen laivayhtiön Estonian Shipping Companyn (Esco) saartoon, koska se ei noudattanut suomalaisia työehtosopimuksia.

Suomen lakien mukaan laillinen työtaistelu on viemässä Suomen EY-tuomioistuimeen. EU:n komission mukaan saarto oli esteenä tavaroiden vapaalle liikkumiselle.

Se, että kyseessä oli täysin laillinen työtaistelutoimi, oli komission mielestä vähemmän merkittävää.

Asia on ollut esillä jo kahdesti suomalaisissa tuomioistuimissa, jotka ovat todenneet, että työtaistelu oli laillinen. Tästä huolimatta Suomi on nyt joutumassa EY-tuomioistuimeen, koska komission mielestä hallituksen olisi pitänyt turvata tavaroiden vapaa liikkuvuus saarrosta huolimatta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on vastannut komissiolle, että saarto oli Suomen lakien mukainen ja että työtaisteluoikeus on turvattu sekä EU-oikeudessa että kansainvälisessä oikeudessa yleensä.

Komissio viittaa kirjeessään Suomen hallitukselle tapaukseen vuodelta 1997, jolloin ranskalaiset rekkakuskit estivät espanjalaisten mansikkarekkojen tulon Ranskaan. Suomen mielestä näitä kahta tapausta ei kuitenkaan voi verrata, sillä mansikkakiistassa oli kyseessä villi työtaistelutoimi, kun taas virolaisten laivojen saarto oli täysin laillinen. Komissiolle tämä ero näyttää hämärältä.

Ruotsin vasemmistopuolueen meppi Jonas Sjöstedt on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen komissiolle. Sjöstedt vaatii komissiolta selvitystä siitä, millä perusteilla komissio katsoo että sillä on oikeus puuttua lailliseen työtaisteluun, jossa ammattiliitto vaatii voimassaolevan työehtosopimuksen noudattamista.

Sjöstedtin mielestä kyseessä on suora hyökkäys ammattiyhdistysliikkeen työtaisteluoikeutta vastaan. Jos komission mielestä tavaroiden vapaa liikkuvuus menee aina työtaisteluoikeuden edelle, voidaan tällä perusteella vaatia kaikkien kuljetusalan lakkojen kieltämistä.

Sjöstedt kiinnittää myös huomiota siihen, että komissio ei näytä ymmärtävän pohjoismaista työmarkkinajärjestelmää, jossa on sitovat työehtosopimukset. Useimmissa EU-maissa tällaista järjestelmää ei ole, vaan työmarkkinoita säädellään lainsäädännöllä. Tuleva oikeusjuttu koskee siis koko pohjoismaisen työehtosopimusjärjestelmän tulevaisuutta EU:n pui.

Asialla on merkitystä myös EU:n laajenemisen kannalta. Kun uudet jäsenmaat tulevat mukaan EU:n markkinoille, on entistä tärkeämpää, että työehtosopimusten sitovuutta kunnioitetaan. Muuten ei halpatyövoiman tulolle voi asettaa esteitä.