Siimekselle taistelujoukoista

HS 19.9.2004

Vasemmistoliiton puoluekokouksessa toukokuussa Suvi-Anne Siimes puolusti EU:n taistelujoukkoja ja Suomen osallistumista niihin. Nyt hän jatkaa (HS 12. 9) kyseisellä linjalla, jonka kannatusta ei kokouksessa mitattu "ajanpuutteen" takia.
     EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan yksiselitteinen tavoite on yhteinen puolustus. Sitä varten on EU:n perustuslakiin kirjattu samanlaiset turvatakuut kuin Naton perussopimuksessa. Puolustusvoimiemme komentajan mukaan ne edellyttävät Suomelta Nato-jäsenyyttä. EU:lle ei rakenneta mitään omapuolustusta vaan Nato-yhteensopiva puolustus, ja tässä kaikessa on kyse myös Natosta.
     Puolustus on EU:ssa myös kriisinhallintaa. Se voi olla myös hyökkäystä silloin, kun EU panee toimeen rauhaan pakottamista rajojensa ulkopuolella.
     Siimes ottaa kirjoituksessaan epäsuorasti kantaa sekä EU:n yhteisen puolustuksen että myös yhteisen hyökkäyksen puolesta. Hyökkäysoperaatioiden pitää hänen mukaansa olla laillisia, kun taas Vanhasen hallitus on valmis luopumaan laillisuudesta valmistellessaan rauhanturvalain muutosta niin että Suomi voi osallistua myös laittomiin operaatioihin ilman YK:n mandaattia.
     Siimeksen ajattelu on kovasti ristiriidassa europarlamentin vasemmistoryhmän (GUE/NGL) linjausten kanssa. Ryhmäämme kuuluu 14 maan edustajia, ja meillä ollaan yksissä tuumin rauhan ja hyvän sosiaaliturvan puolella. Ollaan sotia, Natoa sekä amerikkalaista fundamentalismia ja totalitarismia vastaan, eikä haluta Euroopan käyvän kaukomailla öljy- ja muita sotia maapallon luonnonvaroista. Euroarmeija ei ole vasemmistolainen unelmatehdas, eivätkä EU:n aseet ole mitään rauha- tai ihmisoikeusaseita. Siksi eurotoverimme sanovat ei EU:n militarisoimiselle perustuslailla.
     Suomi on pidetty ulkona kansainvälisistä konflikteista, ja liittoutumattomuus on ollut kansanviisautta, joka on suojannut meitä myös terrorismilta: meille ei kosteta.
     Kun Siimes haluaa Suomen varustavan taistelujoukkoja, hän haluaa muuttaa sitä sotilaallista suuntautumista, jossa puolustetaan omaa maata, mutta vain oman maan rajojen sisällä, ja jossa osallistutaan hyvään rauhanturvaamiseen mutta ei pahaan rauhaan pakottamiseen.
     Kysymys on perustavaa laatua olevasta vasemmiston itsetuntemuksesta. Siksi soisinkin Siimeksen mittauttavan sotilaallisen linjansa puolueessaan jäsenäänestyksellä. Viime kädessä kysymys on – ja jäsenäänestyksen kysymys pitäisi niin muotoilla – EU:n perustuslaista, joka pitää sisällään pääosan siitä, mitä Siimes ajaa. Jos hän yhtäällä kannattaa kansanäänestystä Suomessa EU:n perustuslaista (sanoakseen sille kyllä), olisi johdonmukaista, että hän toisaalla kannattaisi puolueensa kannanottoa samaan asiaan jäsenäänestyksellä.
     Siimeksen argumentti on ollut, että taistelujoukoista ovat muut jo päättäneet ja että nyt voi enää päättää niiden käytöstä. Eduskunta ei kuitenkaan ole vielä päättänyt Suomen osallistumisesta, ja asia on aidosti auki.
     Sitä paitsi vastarinta EU:n ja hallituksen – ja eduskunnankin – päätöksiä kohtaan kuuluu demokratiaan, ja erityisen suotavaa se on rauhan puolesta EU:n yhteisiä sota- ja hyökkäystoimia vastaan. Mitä jää vasemmiston ideasta jäljelle, jos sen johtajat hyväksyvät varustautumisen hyökkäyksiin muihin maihin?