Prodin komissiolle epäluottamuslause!

UV 2/2004

 

Otteet kovenevat EU:n taloudellisten väärinkäytösten asioissa.


Maaliskuun loppupuolella Belgian poliisit pidättivät Brysselissä saksalaisen Stern-lehden toimittajan Hans-Martin Tillackin ja takavarikoivat hänen työkalunsa ja arkistonsa.


Tillack oli julkaissut jo paljon ennen virallisten tutkimusten aloittamista Sternissä salaisia asiakirjoja, jotka kertoivat laajoista väärinkäytöksistä EU:n tilastotoimistossa Eurostatissa.


OLAF:in kummallinen rooli


Alussa asiaa oltiin haluttomia tutkimaan. Sen jälkeen tämä skandaali pimeistä tileistä ja henkilökohtaisen hyödyn tavoittelusta on paisunut valtaviin mittasuhteisiin. Komission espanjalainen demarijäsen Pedro Solbes sanoo asiasta, ettei hän tiennyt mitään. Hän ei kai lue lehtiä.


Näyttää siltä, että kyseessä on EU:n petosten vastaisen viraston OLAF:in kampanja kiusallisella tavalla asioihin vaikuttanutta toimittajaa vastaan. Sen johtajalla Franz-Hermann Brünerillä arvellaan olevan mielessään virkamiesten pelottelu vuotojen ehkäisemiseksi.


Tillackia on syytetty lahjusten antamisesta vastineeksi niistä asiakirjoista, joiden perusteella Eurostat-sotkut paljastuivat. Tillack ja Stern kieltävät sen jyrkästi: vuodoista ei ole maksettu. Lahjusten antamisen verukkeella kuitenkin toimittaja vangittiin kotonaan ja siellä suoritettiin kotietsintä toimittajan tietolähteiden ja vuotojen alkuperän paljastamiseksi. Myös hänen pankkitilitietonsa tutkittiin, mitä taas ei tehty niiden Eurostatin johtajien tilien osalta, joita epäillään miljoonaväärinkäytöksistä.


Epäluottamuslause-esitys!


Huhtikuun alussa lähes 80 europarlamentin jäsentä jätti komissiolle epäluottamuslause-esityksen. Mepit ovat vielä tämän vaalikauden päätteeksi vaatimassa Prodin komissiota vastuuseen virkamiesten valvonnan laiminlyönneistä.


Epäluottamuslause voidaan tehdä vain koko komission toiminnasta, ja siihen vaaditaan 63 allekirjoitusta. Varsinaiseen epäluottamuslauseeseen tarvitaan kaksi kolmasosaa äänistä, ja saattaa olla, että niin monta edustajaa ei enää tämän vaalikauden lopussa asia kiinnosta.


Päävastuullisena epäluottamuslauseen tekijät pitävät Pedro Solbesta. Europarlamentaarikot vaativat häntä ottamaan vastuun Eurostatin tapahtumista. Kun yksittäiselle komissaarille ei voida antaa epäluottamuslausetta, on vaadittava koko komission eroa.


Pääkomissaari Romano Prodilla on jokaisen komissaarin allekirjoittama sitoumus erota Prodin sitä pyytäessä, mutta Prodi ei pyydä Solbesia eroamaan.


Systeemi puolustautuu muun muassa kostamalla Hans-Martin Tillackille. Se on mahdollista, kun Belgiassa ei journalisteilla ole lähdesuojaa.


Eurokraatit haluavat selvittää, kuka paljasti Eurostatin väärinkäytökset.
Epäluottamuslausetta ehdottavat mepit taas haluavat selvittää, kuka kantaa poliittisen vastuun Eurostatin valvonnan puutteista.


Suomalaista mepeistä Esko Seppänen on ainoana allekirjoittanut epäluottamuslause-esityksen.