Terveyspalvelut huononevat

UV 2/2005

OECD:n mukaan Suomen terveysmenot kansantuotteeseen (BKT) verrattuna ovat yksi EU-maiden alhaisimista (7,3 %). Vähemmän rahaa käytetään terveyteen vain Luxemburgissa, Puolassa ja Slovakiassa. Vuosina 1990-2001 terveysmenojen osuus BKT:sta laski vain Suomessa, Luxemburgissa ja Unkarissa, Suomessa eniten (0,8 %).

Asukasta kohden laskettujen terveysmenojen osuus aleni Suomessa vuosina 1990-2002 enemmän kuin missään muualla: 30 prosenttiyksikköä. OECD:n keskimääräiseen tasoon verrattuna alenema oli 118 prosentista 88 prosenttiin. Samaan aikaan esimerkiksi Kreikassa terveysmenot kasvoivat 41 % ja EU:n ulkopuolisessa Norjassa 38 %.

OECD:n mukaan lääkekuluihin käytetty rahamäärä kasvoi Suomessa vuosina 1992-2002 kaikkein vähiten. Lääkkeet ovat Suomessa kalliita, ja niiden omavastuuosuus on Suomessa yksi EU:n korkeimpia. Kelan ja Kuopion yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan uudet lääkkeet ovat Irlannin ja Tanskan jälkeen Suomessa kolmanneksi kalleimpia.

Sairastamisen omavastuu on Suomessa EU:n kolmanneksi korkein, keskimäärin 20 % sairauskuluista. Edellä ovat vain Espanja (24 %) ja Unkari (21 %), kun taas samalla kalliin omavastuun tasolla ovat Italia (20 %) ja Itävalta (19 %). OECD:n tilaston mukaan USA:ssakin omavastuuosuus sairastamisesta on vain 15 % (yksityisten vakuutusten johdosta)!

Ovatko suomalaiset todella muita terveempiä vai onko terveydenhoitojärjestelmämme muita huonompi? Ainakin sitä on huononnettu.