Minne tuuli kuljettaa?

(KU 14.1.2000)

Päivällispuheessaan syksyn lopulla Strasbourgissa Paavo Lipponen sanoi meille mepeille, että "kukaan ei tiedä, mihin suuntaan Eurooppaa pitäisi kehittää".
Hämmästyin.
Että "kukaan ei tiedä, mihin suuntaan Eurooppaa pitäisi kehittää"!
Myös muut päivällisvieraat olivat panneet sanat merkille. Ilkka Suominen sanoo kirjanneensa ne tarkasti muistiin, ja Matti Wuorikin osaa ne siteerata sanatarkasti.
On melkoinen juttu, kun kaiken tapahtuneen jälkeen Lipponen sanoo, että "kukaan ei tiedä, mihin suuntaan Eurooppaa pitäisi kehittää". Ja että asiaa pitäisi ruveta vähitellen pohtimaan.
Sitä pohditaan virallisesti seuraavan kerran EU-maiden hallitusten välisessä konferenssissa (HVK), joka avataan helmikuussa Portugalissa.
Aluksi tässä HVK:ssa piti käsitellä vain Amsterdamin kokouksessa ratkaisematta jääneitä institutionaalisia kysymyksiä. Tiedetään, että niissä asioissa jäsenmaat menettävät entistä useammissa asioissa veto-oikeuden joutuen alistumaan enemmistöpäätöksiin ja että suurten maiden äänivaltaa yhteisissä asioissa kasvatetaan. Suomi on näissä molemmissa asioissa oman itsenäisyytemme kaventamisen kannalla.
Kun HVK:ssa piti alun perin päättää vain näistä Amsterdamin jäämistä, syksyn aikana asiat saivat uuden käänteen. Romano Prodin unionistinen komissio teki aloitteen
EU-integraation syventämiseksi, ja kehitteillä on nyt yhteinen puolustus. Prodi on pannut merkille, että vielä alkusyksystä - Suomen puheenjohtajakauden alkaessa - HVK:n ovi oli muille asioille (lue: yhteiselle puolustukselle) kiinni, mutta loppusyksystä - Suomen puheenjohtajuuden jälkeen - ovi on nyt auki kaikille asioille.
Prodi on unionisti, kovaluisimmasta päästä sitä lajia. Pääkomissaarina hän on määrännyt komission tiedotustoimistot vaihtamaan toimintatapaa. Niiden on tästä eteenpäin keskityttävä poliittiseen tiedottamiseen. Prodi tietää, että millään kansalaistiedottamisella ei sodan ja rauhan kysymyksiä ratkota.
Tämä on propagandaa, komissaari Prodi!
Suomelle uusi HVK merkitsee sitä, että meidän olisi keskenämme päätettävä asioista, joista ei voi päättää virallisesti, parlamentaarisesti tai demokraattisesti.
Meidän on päätettävä, mihin Euroopan unioniin me haluamme kuulua. On tulollaan kaksi unionia: sisäpiiri ja ulkokehä.
Poliittinen eliittimme on Ahtisaaren ja Lipposen johdolla ajanut Suomea EU:n kovaan ytimeen; sinne missä kaikki on yhdenmukaista ja samanlaista ja missä ei uhmata
pörssikurssien valtaa.
Ahtisaari ja Lipponen eivät kuitenkaan ole klooneja toinen toisilleen. Ulkopolitiikkaa on meillä vedätetty kahteen eri suuntaan. Martti Ahtisaari on vetänyt sitä USA:n ja NATO:n suuntaan, ja siitä ovat jotkut innostuneet ehdottamaan hänelle NATO:n puolesta Nobelin rauhanpalkintoa. Lipponen taas on vetänyt Suomea EU:n ja Saksan suuntaan. Hän sanoo olevansa Eurooppa-aatteen miehiä.
Eurooppa-aate ei kuitenkaan ole mikään aate tai ideologia. Se on EU:n liittovaltioitumista. Se on niiden suunta, jotka eivät tiedä, mihin suuntaan Eurooppaa pitäisi kehittää.
Jos me haluamme EU:n kovaan ytimeen, meidät viedään NATO:on. EU:lle on tulollaan yhteinen puolustus, ja puheenjohtajamaa Portugalin tavoite on se, että se on
yhteensopiva NATO:n päätösten kanssa. NATO päätti viime huhtikuussa, että se voi operoida jäsenmaidensa alueiden ulkopuolella, että se voi hyökätä ja että se voi tehdä niin ilman kansainvälisen yhteisön hyväksyntää.
Suomi ei ole ajopuu vaan lastu laineilla. Nyt puhaltavat sellaiset tuulet, että ne vievät NATO:n suuntaan. Sitä on "yhteinen puolustus". Kuitenkin Lipponen sanoo, että
"kukaan ei tiedä, mihin suuntaan Eurooppaa pitäisi kehittää".
Jotkut kuitenkin tietävät. EU-komissaari Michel Barnierin mukaan "meidän tavoitteemme on Suur-Eurooppa eikä mikään toimielinten uudistus".