Mitäs minä olen sanonut?

Nyt alkaa toteutua se, mistä olen puhunut joulukuusta lähtien: EU:n ulkoministereiden kokouksessa Brysselissä 8-9.12.2003 Suomi hyväksyi EU:n perustuslain sotilaalliset artiklat ja lupasi alkaa ottaa osaa EU:n hyökkäysluontoisiin sotilaallisiin operaatioihin. Siinä tarkoituksessa Suomi sitoutui kasvattamaan varustelumenoja, mutta niin ei tehdä oman maan puolustamisen tarkoituksiin vaan sotaretkitarkoituksiin vierailla mailla.

Joulukuussa julkinen huomio kiinnitettiin EU:n perustuslain ns. turvatakuuartiklaan, jotta huomio ei olisi kiinnittynyt ns. rakenneyhteistyöartiklaan. Rakenneyhteistyö määrittelee sen EU:n sotilaallisen ytimen, jossa Suomi ei ole vielä mukana mutta jossa Suomi haluaa – Lipposen linjalla – olla mukana. Kaikissa muissa ytimissähän Suomi on jo mukana.

EU:n toimialaan on otettu kriisinhallinta. Se tapahtuu aina EU:n rajojen ulkopuolella, ja siinä merkityksessä se ei ole maanpuolustusta. Se voi olla myös hyökkäystä, jota toimeenpanevat EU:n taistelujoukot, ja Suomi aloittelee taistelujoukkojen kouluttamista ja varustamista EU:n rauhaanpakottamistoiminnan tarpeisiin.

Suomi on jo aikaisemmin luvannut antaa kriisinhallinnan näkökulmasta lievemmän laatuisen kriisinhallinnan operaatioihin ja kansallisiin kasarmeihin koottavan euroarmeijan käyttöön 1500 sotilasta 60 päivän toimitusajalla.

Uutta on perustuslain artiklojen yhteydessä joulukuussa hyväksytty sitoutuminen ns. vaativampiin sotilaallisiin operaatioihin, joita kutsutaan taistelu- eli iskujoukkojen toiminnaksi. Niihin Suomi valmistautuu osallistumaan 40-200 palkkasotilaalla 5 päivän toimitusajalla. Niissä merkeissä puolustusministeri Seppo Kääriäinen vaati kuluneella viikolla pikaista päätöstä siitä, että Suomi päättää myös virallisesti palkkasotilaiden lähettämisestä ulkomaisiin sotiin.

Palkkasotilaiden koulutus tapahtuu Utissa sopimussotilaiden nimellä ja savuverhon suojassa. Tarvitaan palkkasotureita, kun asevelvollisia varusmiehiä ei voida lähettää vieraisiin maihin ammuttaviksi sellaisiin operaatioihin, jotka pannaan toimeen EU:n päätöksellä.

Perustuslakikonventissa me rauhanvoimien edustajat yritimme saada EU:n perustuslakiin määräyksen, jonka mukaan EU:n operaatioiden pitää aina olla kansainvälisoikeudellisessa katsannossa laillisia. Silloin niillä pitää aina olla YK:n (tai ETYJ:in) mandaatti. Esityksiämme ei hyväksytty, ja niin EU voi operoida – Naton ja USA:n malliin – myös laittomasti.

Nykyisen rauhanturvalain mukaan Suomi ei voi osallistua EU:n laittomiin operaatioihin. Niillä pitää lakimme mukaan aina olla YK:n (tai ETYJ:in) lupa.

Rauhanturvalakiamme muutettiin viimeksi niin, että nykyisin on sallittua suomalaisten osallistuminen rauhaanpakottamiseen (eli hyökkäysoperaatioihin). Kun Suomi sitoutui joulukuussa myös EU:n laittomiin sotatoimiin, tarvitaan lainmuutos, jonka mukaan pitää luopua mainitusta YK:n (tai ETYJ:in) pakollisesta mandaatista. Muuten ei voida osallistua kaikkiin EU:n operaatioihin. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan asiaan otetaan kantaa syksyllä puolustusselonteon yhteydessä.

Johtopäätökseni kaikesta tästä on joulukuusta alkaen ollut se, että Suomi alkaa valmistautua sellaisiin hyökkäysluontoisiin operaatioihin ulkomailla, joihin Suomen kansa luulee Suomen joutuvan valmistautumaan Nato-jäsenyyden seurauksena. Sen takia suomalaiset vastustavat maamme Nato-jäsenyyttä. Se, mitä kansa oman turvallisuutemme nimissä vastustaa (ja mille Espanjan traaginen kokemus osanotosta Irakin miehittämiseen antoi tukevan pohjan), näyttää nyt toteutuvan EU-jäsenyyden ja Suomen poliittisen eliitin EU:lle antamien sitoumusten muodossa.

Nyt ei ole aika keskustella Nato-jäsenyydestä.

Nyt on aika keskustella Suomen osallistumista EU:n taistelujoukkoihin, joilla operoidaan laittomia hyökkäyssotia EU:n alueen ulkopuolella.

Vihreät näyttävät jo vihreää valoa rauhanturvalain muutokselle ja vasemmistoliiton puoluekokouksen asiakirjaan on kirjoitettu myönteinen lause osanotosta EU:n joukoissa sen laittomiin hyökkäyksiin. Puolueen puheenjohtajaksi valittavan Suvi-Anne Siimeksen rakenneyhteistyön linjalla vasemmistoliitosta tulee EU:n sotamyönteisin vasemmistopuolue.