Miksi Suomessa vaietaan mukanaolo Irakin sodan koalitiossa?

 

Euroopan parlamentin jäsen Esko Seppänen Helsingissä ja Kirkkonummella 21.3.2004:

 

Pääministeri Paavo Lipposen keskusteluilla Washingtonissa joulukuussa 2002 oli kauaskantoisia seurauksia Suomen sisäpolitiikassa.


Lipposen väitettiin liittäneen Suomi mukaan USA:n valmisteleman Irakin sodan koalitioon.


Kuvaa täydensi Jäätteenmäki-oikeudenkäynnissä esillä ollut Grossman-muistio, jonka mukaan Suomen edustaja oli osallistunut USA:n sotakoalitioksi kutsumien maiden yhteiseen tiedotustilaisuuteen.


Lipposen hallituksen aikana kuitenkin kiistettiin se, että Suomi olisi mukana koalitiossa Irakin sodan puolesta.


Nyt Helsingin Sanomien toimittaja kirjoitti lauantaina Washingtonista, että Suomen edustaja oli taas ollut mukana "yhteistä vaaraa vastaan liittoutuneiden maiden" edustajien eli USA:n kokoaman Irakin sotakoalition maiden edustajien yksivuotistapahtumaan Valkoisessa talossa.


Jostakin syystä tämä uutinen, jolla on suuri sisäpoliittinen merkitys, on Suomessa totaalisesti vaiettu. Herää kysymys, ketä suojellaan, Lippostako vai nykyistä hallitusta? Miksi media vaikenee kansalaismielipiteen ongelmalliseksi kokeman asian?


Pääministeri Matti Vanhaselta, jonka puolue kyseenalaisti Suomen mukanaolon mainitussa koalitiossa, vaaditaan nyt vastausta kysymykseen, jatkaako hänen hallituksensa Lipposen linjaa eli pitää Suomen mukana USA:n parhaiden liittolaisten sekä USA:n talousavusta riippuvaisten maiden koalitiossa. Tiedetään, että USA on kiristänyt maita mukaan kyseiseen koalitioon uhkaamalla talousavun lopettamisella.


On selvitettävä, millä perusteilla talousavusta riippumaton Suomi on mukana. Mitkä ovat mukanaolon poliittiset perusteet?