Tätä ette lue lehdistä!

Euroopan parlamentissa on neljä puolueryhmää (kansanpuolue, sosialidemokraatit, liberaalit ja vihreät) jäänyt kiinni parlamentin rahojen käyttämisestä - vastoin sääntöjä - Euroopan laajuisten poliittisten puolueiden rahoittamiseen. Puhtaat eivät ole muidenkaan ryhmien paperit: samoja rahoja on voitu käyttää myös kansallisten puolueiden rahoittamiseen.
Näiden väärinkäytösten peittämiseksi on Euroopan parlamentti nyt ottamassa käyttöön laillisen puoluetuen Euroopan laajuisille poliittisille puolueille. Rahamäärä on suuruusluokaltaan yli 100 miljoonaa markkaa. Parlamentin pääsihteerin mukaan "on sovittu" siitä, että rahat lisätään parlamentin menoihin unionin budjetin lopullisessa käsittelyssä joulukuussa. Sillä tavalla pyritään estämään periaatteellinen keskustelu asiasta, jota kaikki Euroopan veronmaksajat eivät koe omakseen.
Vastauksessaan suulliseen kysymykseeni asiasta komissio toteaa 11.4. seuraavaa:

"Neljän poliittisen ryhmän johtajat pyysivät kirjallisesti 23. helmikuuta 2000 komissiota tarkastelemaan Euroopan poliittisia puolueita koskevan ohjesäännön mahdollista laatimista. Ohjesäännössä tulisi määritellä mm. missä oloissa puolueet voisivat saada yhteisön tukea. Parlamentin 30. maaliskuuta 2000 hyväksymissä vuoden 2001 talosuarviota koskevissa suuntaviivoissa pyydetään myös komissiota toimimaan tässä asiasssa. Kuten arvoisa parlamentin jäsen tietää, Euroopan yhteisöjen tuomioistuin katsoi 12. toukokuuta 1998 antamassaan tuomiossa (Yhdistynyt Kuningaskunta, C-106/96), että yhteisön talousarviosta voidaan myöntää rahoitusta ainoastaan siinä tapauksessa, että tälle on olemassa selkeä oikeusperusta. Toistaiseksi mikään toimi ei muodosta asianmukaista oikeusperustaa Euroopan poliittisten puolueiden toiminnalle. Komissio on sitä mieltä, että EY:n perustamissopimuksen nykyinen 191 artikla ei muodosta oikeusperustaa Euroopan poliittisten puolueiden rahoittamiselle. Artiklassa käsitellään Euroopan tason poliittisten puolueiden merkittävyyttä. Sillä ei kuitenkaan myönnetä millekään toimielimelle valtuuksia tehdä menositoumuksia Euroopan poliittisten puolueiden tukemiseksi eikä siinä määrätä menettelystä, jolla hyväksytään tällaisen menositoumuksen mahdollistava toimi.
Tästä syystä komissio katsoo, että oikeusvarmuuden kannalta olisi parasta sisällyttää EY:n perussopimukseen asianmukainen oikeusperusta tällaisia meoja varten. Tätä asiaa olisi käsiteltävä hallitusten välisesä konferenssissa."

Euroopan parlamentilla on asiassa kovat piipussa.
Hyväksyessään 13.4 kantansa HVK:n asialistaan parlamentti vaati, että  EY:n perustamissopimuksen 191 artiklan sanamuotoa muutetaan seuraavasti: 

"Euroopan tason poliittiset puolueet myötävaikuttavat eurooppalaisen tietoisuuden muodostumiseen ja unionin kansalaisten poliittisen tahdon
ilmaisemiseen. Euroopan parlamentti ja  neuvosto hyväksyvät kahdentoista kuukauden kuluessa tämän perustamissopimuksen voimaantulosta komission
ehdotuksesta ja 251 artiklassa määrättyä menettelyä noudattaen Euroopan tason poliittista tunnustamista koskevat
ehdot, puolueiden ohjesäännön ja yksityiskohtaiset säännöt niiden rahoituksesta (yhteisön myöntämä rahoitus mukaan lukien)."

Tämän voittaneen (343-124) esityksen kannalla olivat suomalaismepit Korhola, Suominen, Myller, Paasilinna, Pesälä ja Thors, kun taas sitä vastaan olivat Hautala, Kauppi, Pohjamo, Seppänen, Virrankoski, Wuori ja Väyrynen.  Poissa päättämässä tästä europarlamentin kevätkauden tärkeimmästä äänestyspaketista olivat Iivari,
Matikainen ja Vatanen. 
Em. loppuvuoden tarpeita varten parlamentti otti samana päivänä kantaa samaan asiaan ns. Kuhnen mietinnössä, jossa käsiteltiin parlamentin omaa vuoden 1998 vastuuvapautta. Äänin 384-85 hyväksyttiin lausuma, jonka mukaan 

"parlamentin mielestä olisi tarpe en saada aikaan oikeudellisesti sitova Euroopan tason poliittisten puolueiden ohjesääntö"
ja se "panee myönteisenä
merkille, että neljän eurooppalaisen puolueyhteenliittymän puheenjohtajat ja niiden poliittiset ryhmät ovat tehneet tähän liittyen ehdotuksen". 

Parlamentti suositteli (äänin 370-84), että "uuden järjestelyn voimaantulon jälkeen Euroopan tason poliittisille puolueille myönnetyt määrärahat otetaan talousarvioon" tätä tarkoitusta varten varattujen budjettikohtien kohdalla.
Suomalaisista mepeistä tätä kannattivat Hautala (joka on ollut yksi sopijoista), Kauppi, Korhola, Myller, Pesälä, Pohjamo, Suominen, Thors, Virrankoski, Wuori ja Väyrynen. Paasilinna äänesti tyhjää. Minä olin ainoana europuoluevaltaa vastaan. Olen siis poikkeava.
Heidi Hautala on Suomessa asiasta kummemmin ääntä pitämättä antamassa tällä tavalla ylikansallisen vihreän europuolueensa käyttöön europuoluetukea. Sillä tavalla laillistetaan viime vuosien epäselvyydet. Puolueryhmittymä ei ole edes tehnyt tilinpäätöksiä!
Kun tässä tuli esitellyksi erinäisiä äänestyksiä, jatkettakoon.  Suomalaismepeistä Pesälä ja Suominen kannattivat sitä, että eurovaaleissa 10 prosenttia paikoista pitäisi
täyttää ylikansallisilta (suuria maita suosivilta) europuoluelistoilta. Korhola äänesti tyhjää ja sitä vastustivat Kauppi, Myller, Paasilinna, Pohjamo, Seppänen, Thors, Virrankoski, Wuori ja Väyrynen.
EU:n perustuslain säätämisen kannalla olivat Hautala, Kauppi, Korhola, Myller, Paaslinna, Pesälä, Suominen ja Wuori. Vastaan olivat Seppänen, Thors, Virrankoski ja Väyrynen. Pohjamo äänesti tyhjää. 
EU:n militarisoimisen puolella ja sitä vastaan, että "perustamissopimukseen on kirjattava liittoutumattomien maiden erityisasema, ja niille taattava oikeus toteuttaa riippumatonta puolustuspolitikkaa", olivat Kauppi, Korhola ja Suominen. Thors äänesti tyhjää ja liittoutumattomuuden tunnustamisen puolella olivat Hautala, Paasilinna, Pesälä, Pohjamo, Seppänen, Virrakoski, Wuori ja Väyrynen.
Että tämmöistä.