Väärin privatisoitu!

KU 2.12.2005

Jos puhuu tarpeeksi suurista luvuista, on kuin huutaisi tuuleen.

Puoli miljardia euroa tuntuu olevan se raja, jonka ihminen vielä ymmärtää. Sen osoittaa yleinen suuttumus siitä, että Fortum on jakanut 500 miljoonan euron optiot johtajilleen.

Jos sen sijaan puhutaan kymmenen kertaa suuremmasta summasta eli 5 miljardista eurosta, se ei mahdu kansalaisen kaaliin. Ei nimittäin ole yleisen suuttumuksen viisari värähtänyt, kun Fortum Oy:n privatisoinnissa on syntynyt suurimmalta osin ulkomaisille keinottelijoille sen suuruinen tuotto.

Viisi miljardia euroa on nollilla mitattuna 5 000 000 000 euroa. Se on enemmän kuin Sonera maksoi aikoinaan tyhjästä Saksan ilmatilasta, mikä oli ison luokan skandaali. Se on enemmän kuin olivat Suomen sotakorvaukset itänaapurin kommunisteille, vaikkakin tällä kerralla rahat on annettu lännen kapitalisteille.

Siitä, että Fortumin osakkeet ovat pörssitavaraa, eivät veronmaksajamme hyödy mitään. Valtion on energiahuollon turvallisuuden näkökulmasta syytä aina omistaa Fortumin (ja Neste Oilin) osake-enemmistö, eikä kurssinoususta ole mitään iloa niille, jotka eivät osta ja myy.

Kerrataanpa, mitä on tapahtunut.

Suomen valtion yhtiöitä ovat perinteisesti olleet sähköyhtiö Imatran Voima ja öljy-yhtiö Neste. Uusliberalististen aatteiden maihinnousun seurauksena Suomessa alettiin yksityistää valtion omaisuutta. Sillä tavalla on syöty aikaisempien sukupolvien meille jättämää perintöä.

Ensin yhdistettiin toisiinsa Imatran Voima ja Neste. Niistä tehtiin vuonna 1998 Fortum Oy. Kummassakaan yhtiössä ei ollut mainittavasti ulkomaisia omistajia.

Sen jälkeen Lipposen hallitus tarjosi 30 % Fortumin osakkeista myyntiin ulkomaisille ostajille. Valtio sai vajaasta kolmanneksesta Fortumia vain 867 miljoonaa euroa.

Kaupat ovat olleet valtion näkökulmasta epäedulliset. Voidaan nimittäin laskea privatisointiloton tuotto.

Pääosin ulkomaiset sijoittajat ovat saaneet vajaalle 900 miljoonalleen rahaosinkoja 460 miljoonaa euroa. Uskallan epäillä, että Fortum kuuluu niiden yhtiöiden joukkoon, jotka ovat jättäneet perimättä ulkomaille maksetuista osingoista valtiolle kuuluvan lähdeveron; ulkomaalaisomistajathan ovat yleisesti saaneet tällä tavalla pörssiyhtiöiltämme laittoman miljardin euron edun joka vuosi.

Paras osinko annettiin, kun Fortum tänä vuonna hajotettiin uudelleen sähkö- ja öljy-yhtiöiksi. Siinä yhteydessä Fortumin omistajille jaettiin osinkoina ilmaiseksi 85 % uuden Neste Oy:n osakkeista. Yhteensä annettiin Fortumin omistajille 256 403 686 osaketta, joista ilmaiseksi 218 miljoonaa ja osakemyynnissä 15 euron kappalehintaan 38 miljoonaa osaketta. Ilmaisosakkeista yksityisten sijoittajien osuus oli noin neljännes (noin 54 miljoonaa osaketta), ja tämän viikon pörssikurssien mukaan heidän hallussaan on tältä pohjalta 1 300 miljoonan euron arvoiset Neste Oilin osakkeet.

Heidän hallussaan on tietysti edelleen se 30 % Fortumin osakkeista (noin 260 miljoonaa osaketta), jonka he ostivat edellä mainittuun arvoon valtiolta. Tämän viikon pörssikurssien mukaan niiden alkuperäisten osakkeiden arvo on noin 4 000 miljoonaa euroa.

Ne, jotka ostivat Neste Oilin maksullisia osakkeita 15 euron kappalehintaan, ovat saaneet kaupoistaan yhteensä lähes 400 miljoonan euron arvonnousun.

Lopputulos tästä kaikesta on se, että miljardi on muuttunut viideksi. Ansiottoman hyödyn ovat korjanneet keinottelijat ja Fortumin omat optioherrat.

Viisi miljardia arvonnousua ei ole ollut seurausta sijoittajien toiminnasta vaan raakaöljyn hinnannoususta, maailman jalostamokapasiteettipulasta, pohjoismaisen sähköpörssin toiminnasta (niin että sähkön hinta on riippumaton sen tuotantokustannuksista) sekä EU:ssa aloitetusta pakollisesta päästöoikeuskaupasta.

Kaikesta tästä on ollut seurauksena sähkön ja polttonesteiden hinnannousu, joka on mennyt osakkeiden hintoihin ja keinottelijoiden taskuihin. Laskun maksavat työtä tekevät ihmiset sähkön ja bensiinin hinnoissa.

Mikä mahtaa olla vikana, ettei vallitse yleinen suuttumus edellisten sukupolvien meille testamenttaaman valtion omaisuuden tuhlaamisesta? Ovatko luvut liian suuria?