Pohjoinen ulottuvuus

Kolumni Lapin radiossa 19.11.2003


Euroopan parlamentti antoi 20.11 julkilausuman EU:n pohjoisesta ulottuvuudesta. Se on oikein hyvä ja kattava. Sen ovat valmistelleet koko parlamentin nimiin suomalaiset poliitikot demareista (Myller), kepusta (Väyrynen), kokoomuksesta (Suominen), vihreistä (Wuori) ja vasemmistosta (Seppänen). Juuri muita ei asia kiinnostanut.

Esiintyy yleisesti väärinkäsitys, jonka mukaan EU:n pohjoinen ulottuvuus olisi jotain sellaista, että sen ansiosta Suomen Lapin päälle sataisi ilmaista mannaa taivaasta.


Ei sada. Pohjoinen ulottuvuus on EU:n ulkopolitiikkaa, sen lähialueyhteistyötä pohjoisessa. Itse sanaa käytetään ennen muuta suomalaisten bryssien EU-puheissa. Ajatus saa hyvin vähän sanansijaa eurokraattien itsensä puheissa.


Jos ei pohjoisen ulottuvuuden ansiosta sada mannaa Suomen päälle, ei sitä sada sillä nimellä Venäjänkään päälle. "Pohjoisessa ulottuvuudessa" on ennen muuta kysymys Venäjästä, ei Suomesta. EU:kin tekee politiikkaa Venäjän kanssa pääasiassa muiden nimikkeiden ja budjettiotsakkeiden alla kuin tällä nimellä.


Suomi hyötyy pohjoisesta ulottuvuudesta, jos se sattuu siitä joskus jotain hyötymään, vain epäsuorasti. Jos Venäjän naapurialueilla voidaan hyvin, sieltä voi riittää ostovoimaa myös Suomen tavaroiden ja palvelusten suuntaan.


Tarkoitus on hyvä kaikilla pohjoisen ulottuvuuden puolustajilla, mutta politiikan toteutus on valitettavasti sellaisissa käsissä, että mitään ei tapahdu. Komissio ei ole pystynyt luomaan ohjelmiin kirjatuille hankkeille sisältöä. Tämän vuoden EU:n puheenjohtajamaat Kreikka ja Italia Välimereltä päin eivät ole korvaansa lotkauttaneet Itämeren tai Barentsin meren suuntaan. EU:ssa ei mikään etene, jos ystävät etelässä eivät ole yhteisissä projekteissa mukana.


En sano, että pohjoista ulottuvuutta ei tarvita. Sitä tarvitaan mitä ankarimmin. Luonto sanelee elämälle pohjoisessa erilaiset edellytykset kuin etelämmässä, ja niille alueille pitää olla tarjolla omaleimaista politiikkaa.


Sen sanon, että Suomen hallitukset eivät ole Paavo Lipposen tai Matti Vanhasen johdolla saaneet tässä asiassa EU:ssa mitään merkittävää aikaan. Politiikka pohjoisen ulottuvuuden nimissä ei ole ruvennut elämään omaa elämäänsä. Vain Välimeri tuntuu olevan EU-meri.


GUE/NGL-ryhmä haluaa kiinnittää parlamentin huomion nimenomaan sanaan "yhteistyö". On tärkeää tehdä yhteistyötä myös ihmisten eikä vain yritysten kesken. Rahan ohella on vietävä pohjoisille naapurialueille myös hyvää sosiaalista vointia ja demokratiaa. Ryhmä haöuaa tukea erityisesti projekteja, joilla estetään naisten ja lasten seksuaalinen riisto sekä taistellaan köyhyyden mukanaan tuomia sairauksia ja sosiaalisia ongelmia vastaan. Köyhyys tuottaa pahoinvointia.


On vaara, että EU:n pohjoisen ulottuvuuden erityispiirteet jäävät uuden laajemman Euroopan uuden naapuruuspolitiikan (Wider Europe-New Neighbourhood) jalkoihin. Luonto sanelee elämälle pohjoisessa erilaiset edellytykset kuin etelämmässä, ja tarvitaan niille alueille omaleimaista politiikkaa.


On vaadittava komission ottavan uuden pohjoisen ulottuvuuden toimintaohjelman (2004-2006) toimeenpanoon nykyistä paljon aktiivisemman roolin.