Optiot kannustavat - ahneuteen

Iltalehti 1.10.2005

 

Omistajien ahneudella ei ole rajaa. Yhtiöt pantiin viime vuonna jakamaan osinkoja ennätykselliset 13 000 000 000 euroa. Omistajat ottivat kansantulosta suuremman osuuden (8,6 %) kuin koskaan. Se oli tulonsiirto kapitalisteille, joiden renkejä ovat yritysjohtajat, nuo kuuluisat optioherrat.

Optiot (ja bonukset) kuuluvat ahneuden ekonomiaan. Niiden kautta rengit syövät isäntien kuormasta. Se on palkkio siitä, että rengit tekevät likaisen työn ja käyttävät työelämässä rahan hirmuvaltaa. Siitä sanoo arvovaltaisin elossa oleva taloustieteilijä Paul A. Samuelson: "Markkinoilla ei ole sydäntä. Markkinoilla ei ole aivoja. Ne tekevät, mitä tekevät."

Pohjola on esimerkki siitä, miten omistajat ensin ottivat yhtiöstä ulos tuhansien prosenttien vuosittaiset osingot ja miten yritysjohto sitten otti osansa optioina irtisanomalla työntekijöitä ja pistämällä "säästöt" omiin taskuihinsa.

Fortumin tapaus taas on sitä, että valtiovalta salli yhtiön nurkkauksen yhteisestä hyvästä joidenkin yksityiseksi hyväksi. Privatisoinnista syntyi se "markkinoiden paine", joka merkitsi rahanjakoa optioina niille, joiden puolesta työtä ovat tehneet myös maanjäristykset, hirmumyrskyt ja päästöoikeuspörssi.

Näiden optioherrojen suosituksesta valtio-omistaja on myynyt Neste Oilin osakkeet yksityisille sijoittajille alehintaan. Yhtiön pörssitys on tuottanut keinottelijoille monen sadan prosentin voitot. On syöty kansallisomaisuutta!

Reaalikapitalismissa murenee kovaa vauhtia yhteiskunnallisen työn moraalinen perusta.