Ranska torjuu EU:n perustuslain?

28.4.2005

 

EU:lle puuhataan perustuslakia. Sen teksti on jo valmis. Puuttuu enää kansojen hyväksyntä.

Joissakin meitä demokraattisemmissa maissa, ja niitä on EU:ssa kymmenkunta, asiasta päätetään kansanäänestyksellä; onhan kysymyksessä kansallisia perustuslakeja ylempi ylikansallinen laki. Valtaa ei olla niissä maissa valmiita siirtämään maasta ulos ilman kansan lupaa.

EU:n perustuslaissa nimenomaan on kysymys vallan siirrosta maasta ulos. Kaksinkertaistuu niiden asioiden lukumäärä, joista ruvetaan päättämään äänestyspäätöksin ylikansallisesti (ilman että jäsenmailla on omiin lakeihinsa perustuvaa veto-oikeutta).

Kun pohjoismaita liitettiin Euroopan unioniin, kansanäänestysten järjestys oli tarkkaan suunniteltu. Ensin äänesti KYLLÄ-mielisin Suomi, sitten Ruotsi ja lopuksi EU-vastaisin Norja. Jos äänestykset olisi käyty päinvastaisessa järjestyksessä, laaja pohjoismainen yhteistyö saattaisi edelleen olla kelpo vaihtoehto Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle liittovaltioitavassa ja militarisoitavassa EU:n supervaltiossa, joka on KAPITALismin uusliberaalinen ja epäsosiaalinen olomuoto Euroopassa.

EU:n perustuslain hyväksyttämisen suhteen käytettiin samaa taktiikkaa. Suunniteltiin, että ensin äänestävät maat, joissa perustuslain kannatus on suurin. Vasta lopussa olisivat vuorossa änkyrämaat Tanska, Englanti, Tshekki, Puola ja Irlanti.

EU-rahan suurimmassa nettosaajamaassa Espanjassa perustuslain puolesta äänesti helmikuussa 78 % espanjalaisista (mutta vain 62 % keskusvaltavarovaisista baskeista ja 64 % katalonialaisista). Äänestysprosentti oli surkea: 42%.

Kun syksyllä päätettiin kansanäänestyksen järjestämisestä, Ranska oli mielipidetutkimusten mukaan vielä silloin varma KYLLÄ-maa luvuin 70 %-30 %. Vuodenvaihteessa tilanne oli kuitenkin muuttunut lukuihin 60 %-40 %, ja huhtikuun lopussa oli EI-puoli jo ollut voitolla 20 mielipidetutkimuksessa. Tieto lisää valppautta, ja Ranskassa käydään asiasta perusteellista kansalaiskeskustelua ennen 29.5 äänestystä.

Asiaa ei kuitenkaan ratkaista mielipidetutkimuksilla. Mikään ei ole varmaa ennen kuin sen tulos on selvillä. Vielä on moni ranskalainen epävarma kannastaan.

Viimeisimmän mielipidetutkimuksen mukaan (Liberation 25.4) EI-puoli oli johdossa luvuin 53 %-47 % niistä, jotka aikoivat varmasti äänestää.

Toimihenkilöistä 54 % ja työläisistä 75 % (ja eläkeläisistä 52 %) ilmoitti äänestävänsä vastaan. Miehet (55 %) olivat enemmän vastaan kuin naiset (51 %).

Ranskan vasemmistossa perustuslakia vastustetaan siitä syystä, että siinä pyhitetään kapitalismi ja uusliberalismi ja että se on epäsosiaalinen. Siinä ei silloin demarieliitin KYLLÄ paljon paina, kun vasemmisto on saatu liikkeelle EI:n puolesta.

Koko europarlamentin laitavasemmisto (GUE/NGL) haluaa perustuslain hylkyyn. Europarlamentissa äänestettiin siitä syystä EU:n "tiedotus"miljoonien käyttöä sellaiseen KYLLÄ-suostutteluun, joka näkyy myös Suomen mediassa KYLLÄ-propagandana.

Hollannissakin, jonka piti olla varma KYLLÄ-maa (ja jossa äänestetään 1.6), on viimeisen mielipidetutkimuksen mukaan johdossa EI-puoli. Tulos perustuu niiden hollantilaisten (32 %) kantaan, jotka aikovat varmasti äänestää..

Kummallisin tunnuksin esiintyy tässä keskustelussa ismi- ja varsinkin sosialismivapauttaan markkinoiva politiikan sisäsiisti Suvi-Anne Siimes, joka ottaa kantaa perustuslain puolesta korparatismin läpitunkeman eurososialidemokraattisen ay-liikkeen hengessä eurovasemmistomme muodostamaa vasemmiston viiteryhmää vastaan. Tie ministerihameeseen kulkee tätä kautta, ja pitäytyminen vähäiseenkin valtaan pyristelyttää?